Έμπορος Σιδηρικών και Ειδών Κιγκαλερίας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η προμήθεια, η αποθήκευση, η έκθεση και η πώληση προϊόντων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα είδη που εμπορεύεται ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, όπως είναι οι μεντεσέδες, τα πόμολα, οι κρεμάστρες, τα κουδούνια, τα διακοσμητικά δίσκων, οι σιδηρογωνιές, τα κουρτινόξυλα και τα στηρίγματά τους, τα κρεμαστά χεράκια επίπλων, οι λαβές εξώθυρας, οι πύροι και οι ασφάλειες θυρών, τα στηρίγματα κρυστάλλων, οι ροζέτες, οι γάντζοι παραθύρων, οι σούστες επίπλων, οι λάμες ξύστρας τζαμιών, οι καρτελοθήκες κλειδιών, οι μηχανισμοί συρταριών, οι σύρτες κ.ά.

Ακόμη, μεριμνά για την εσωτερική διαμόρφωση των χώρων του καταστήματος αλλά και της βιτρίνας, όπου εκθέτει το εμπόρευμα.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται με βάση το ωράριο που προβλέπεται για τα καταστήματα, τις περισσότερες φορές όμως αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο στη δουλειά του αφού είναι αναγκασμένος να παραλαμβάνει ή να προωθεί τα εμπορεύματά του πέρα από το ωράριο εργασίας του.

Πρόκειται για κουραστικό επάγγελμα αφού το έντονο άγχος και η πίεση που δημιουργούν οι επαφές με τους προμηθευτές και τους πελάτες είναι χαρακτηριστικά της καθημερινής του ζωής.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο έμπορος σιδηρικών και ειδών κιγκαλερίας χρειάζεται να διαθέτει οργανωτικό και επιχειρηματικό πνεύμα αφού είναι απαραίτητο να καταστρώνει στρατηγικές και να ακολουθεί τακτικές με σκοπό την επιτυχία της επιχείρησής του.

Η πολύωρη εργασία σε καθημερινή βάση απαιτεί αυξημένη σωματική και ψυχική αντοχή. Επίσης, η ευγένεια, η διαπραγματευτική ικανότητα, οι επικοινωνιακές ικανότητες, η υπομονή και η εργατικότητα είναι απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται σπουδές για την άσκηση του επαγγέλματος. Η ύπαρξη, όμως, κάποιου χρηματικού κεφαλαίου για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εμπορικής επιχείρησης καθώς και βασικών γνώσεων που σχετίζονται με την επαγγελματική, οικονομική και λογιστική διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία του εμπορικού καταστήματος είναι χρήσιμες, για την ευκολότερη προσέγγιση του επαγγέλματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο έμπορος σιδηρικών ή ειδών κιγκαλερίας μπορεί να ανοίξει δική του επιχείρηση όπου εργάζεται είτε μόνος του είτε απασχολώντας υπαλλήλους.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ