Εκδορέας – Σφαγέας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η σφαγή, η εκδορά και η παράδοση των σφαγίων και των δερμάτων τους στους δικαιούχους είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ο εκδορέας – σφαγέας σφάζει το ζώο (αρνί, αιγοπρόβατο, χοίρος, κ.ά.), και κατόπιν το γδέρνει. Στη συνέχεια, αφού αφαιρέσει τα διάφορα όργανά του (πόδια, εντόσθια, έντερα, κεφάλι κ.ά.), το πλένει με νερό για να το καθαρίσει από τα αίματα και τις διάφορες ακαθαρσίες.

Κατόπιν, τεμαχίζει το σφάγιο (σε δύο ή τέσσερα κομμάτια) και παραδίδει τα σφάγια, τα δέρματα και τα σπλάχνα τους στους δικαιούχους στα άγκιστρα των σφαγείων. Ακόμη, ο εκδορέας – σφαγέας είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση κάθε άλλης σχετικής εργασίας (καταμέτρηση, ταξινόμηση κ.ά.), η οποία απαιτείται για την πλήρη προπαρασκευή και προώθηση των σφαγίων για χονδρική πώληση.

Τέλος, φροντίζει για την καθαριότητα των χώρων, των μηχανημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιεί και μεριμνά για την έγκαιρη παράδοση των σφαγίων στην αγορά.

Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα του εκδορέα – σφαγέα υπάγεται στα βαριά και ανθυγιεινά αφού στο χώρο όπου εργάζεται υπάρχει υγρασία, θόρυβος, πολύ άσχημες μυρωδιές και γενικά πολλές ακαθαρσίες. Δουλεύει όρθιος, σκυφτός ή και γονατιστός.

Χρειάζεται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας (στολή, κ.ά.) για την πρόληψη ατυχημάτων, γιατί οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι από τη χρήση των αιχμηρών αντικειμένων και των συναφών μηχανημάτων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να έχει δυνατά και σταθερά χέρια, σωματική αντοχή, καλή υγεία και να αντέχει στην θέα του αίματος.

Σπουδές:
Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος απαιτείται δίμηνη φοίτηση στις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών (με παραρτήματα στην Καλαμάτα, το Ηράκλειο, την Κάλυμνο και τα Ιωάννινα) ή Θεσσαλονίκης (με παραρτήματα στην Ξάνθη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και την Καστοριά), εποπτείας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η φοίτηση είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή σε εξετάσεις και τη χορήγηση βεβαίωσης για την άδεια άσκησης επαγγέλματος κρεοπώλη – εκδοροσφαγέα.

Βασικές γνώσεις μπορεί να αποκτήσει κανείς και με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε σφαγεία, σε μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, σε κρεοπωλεία, σε σούπερ μάρκετ κ.ά., ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του σφαγείο ή κρεοπωλείο.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)