Ειδικός Πληροφορικής και Τηλεματικής – Τηλεπικοινωνιών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διαχείριση με τον πιο αποδοτικό τρόπο των νέων τεχνολογιών, που βασίζονται στο διαδίκτυο και τον παγκόσμιο ιστό, με σκοπό την ανάπτυξη σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων και την υποστήριξη προηγμένων υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ειδικός Πληροφορικής και Τηλεματικής έχει ως βασική αποστολή το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την αξιολόγηση και την εφαρμογή των δικτυοκεντρικών πληροφοριακών συστημάτων και των σχετικών προς αυτά ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της τηλεματικής (τηλεπληροφορικής), οι οποίοι σχετίζονται με τις δικτυακές και διαδικτυακές τεχνολογίες (internet technologies).

Οι τομείς αυτοί έχουν ποικίλες εφαρμογές, όπως στην εκπαίδευση (e-learning), στην οικονομία (e-business), στη διοίκηση (e-government), στην υγεία (e-health), στις μεταφορές (Advanced Transport Telematics) κ.ά. Τέλος, ο συγκεκριμένος ειδικός είναι ανάγκη να συνεργάζεται με άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες (π.χ. ειδικούς πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων, τεχνικούς εφαρμογών πληροφορικής) για τη διευκόλυνση του έργου του.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του ποικίλουν ανάλογα με την υποδομή και τις εγκαταστάσεις της εκάστοτε επιχείρησης για την οποία εργάζεται. Το ωράριο απασχόλησής του εξαρτάται από τη λειτουργία του χώρου όπου απασχολείται και τις εκάστοτε ανάγκες της εργασίας που αναλαμβάνει.

Πολλές φορές χρειάζεται να μετακινηθεί εκτός έδρας για την τεχνική υποστήριξη περιφερειακών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα δίκτυα τηλεπληροφορικής και στα συστήματα επικοινωνιών.

H διαρκής έκθεση του στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές είναι επικίνδυνη για την υγεία του, γι’ αυτό πρέπει να κάνει τακτικά διαλείμματα και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Η παρακολούθηση σεμιναρίων που αφορούν τις εξελίξεις γύρω από το επάγγελμά του τον διευκολύνουν στο έργο του και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένος να τα παρακολουθεί.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ευρύτητα των γνώσεων, η δημιουργική και ερευνητική σκέψη, η σχεδιαστική και υπολογιστική ικανότητα, η παρατηρητικότητα, η πρωτοτυπία, η φαντασία, η εφευρετικότητα, η εργατικότητα, η συνέπεια, η μεθοδικότητα, η οργάνωση και η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα του χώρου πληροφορικής είναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Επειδή η ηλεκτρονική τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και απλώνεται σε ευρύ πεδίο εφαρμογών είναι ανάγκη ο συγκεκριμένος ειδικός να ενημερώνεται για τις εξελίξεις και τις νέες εφαρμογές της τεχνολογίας, παρακολουθώντας σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια και εκθέσεις που αφορούν το αντικείμενό του.

Σπουδές:
Η εκπαίδευση του Ειδικού Πληροφορικής και Τηλεματικής – Τηλεπικοινωνιών μπορεί να γίνει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Καθώς και από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τρίπολη), και από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τομείς Απασχόλησης:
Η ευρεία διάδοση των προϊόντων της ηλεκτρονικής τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό πληροφορικής και τηλεματικής να εργαστεί σε οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου, σε μηχανογραφικά κέντρα ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, σε τράπεζες, σε εταιρείες παραγωγής Η/Υ, σε εταιρείες λογισμικού και περιφερειακών μηχανημάτων καθώς και σε πολλούς άλλους χώρους.

Ακόμα, μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση ή ως ελεύθερος επαγγελματίας, ανοίγοντας δικό του εργαστήριο ή επιχείρηση διάθεσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ