Ειδικός Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της τριχόπτωσης και της αραίωσης των μαλλιών, που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός λαμβάνει το ιστορικό του πελάτη του, εξετάζει λεπτομερώς το τριχωτό της κεφαλής και προβαίνει σε μια πρώτη εκτίμηση της κλινικής του εικόνας, επιχειρώντας να προσδιορίσει τα αίτια της τριχόπτωσης (κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις θυρεοειδούς, παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, όπως οι διάφοροι τύποι αλωπεκίας, λήψη φαρμάκων, κακή διατροφή, άγχος κ.λπ.).

Χρησιμοποιώντας το τριχοριζόγραμμα, την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία διάγνωσης, συλλέγει δείγμα από διαφορετικά σημεία του κεφαλιού και με τον τρόπο αυτό ερευνά την παθολογία του στελέχους καθώς και της ρίζας των τριχών. Ανάλογα με τον τύπο και στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η τριχόπτωση προτείνει θεραπευτική αγωγή ή προχωρά σε αποκατάσταση με μικρομεταμόσχευση.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εξειδικευμένες κλινικές, όπου πραγματοποιεί ειδικές εξετάσεις – μετρήσεις της τρίχας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δίνουν την πλέον αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης του τριχωτού της κεφαλής και χρησιμοποιεί ειδικά ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα, μικροσκόπια, πυκνομετρητές και εμφυτευτές.

Συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες, όπως πλαστικούς χειρουργούς, δερματολόγους και αναισθησιολόγους εκτελώντας επεμβάσεις αποκαταστάσεως σε περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που παρουσιάζουν αραίωση. Τέλος, μετακινείται αρκετά συχνά προκειμένου να συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια που αφορούν στην αισθητική χειρουργική και τη μικροχειρουργική.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να ασκήσει κάποιος το συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει να διαθέτει ευαισθησία, υπευθυνότητα, να εμπνέει εμπιστοσύνη και να διακρίνεται για το ήθος και την ειλικρίνεια του. Επίσης πρέπει να είναι παρατηρητικός, συνεργάσιμος, διακριτικός και εχέμυθος.

Η δεξιοτεχνία στη χρήση των ειδικών εργαλείων και συσκευών που χρησιμοποιεί, η επιδεξιότητα και η σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών και δακτύλων είναι προσόντα που τον χαρακτηρίζουν. Τέλος, η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα του θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Ιατρικής των Α.Ε.Ι.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Μετά την ολοκλήρωση των βασικών σπουδών μπορεί να ακολουθήσει την ειδικότητα της Χειρουργικής ή της Πλαστικής – Επανορθωτικής Χειρουργικής. Για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η άδεια από το υπουργείο Υγείας, ενώ πριν την απόκτηση ειδικότητας απαιτείται θητεία ενός έτους σε αγροτικό ιατρείο.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε ιδιωτικές κλινικές πρόληψης της τριχόπτωσης και μικρομεταμόσχευσης μαλλιών. Ως πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής μπορεί, επίσης, να απασχοληθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε νοσοκομεία, σε κλινικές, σε κέντρα υγείας κ.λπ., ή ως ελεύθερος επαγγελματίας, με δικό του ιατρείο.

Επίσης, μπορεί να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά ινστιτούτα, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς κ.α.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ