Ειδικός Μεθόδου Gyrotonic

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η ενδυνάμωση και η ευλυγισία του μυοσκελετικού συστήματος μέσω ειδικών ασκήσεων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πρόκειται για μια μέθοδο που αναπτύχθηκε από τον Juliu Horvath στη δεκαετία του ’80 στη Ν. Yόρκη και στηρίζεται στις αρχές της γιόγκα, της κολύμβησης, του τάϊ-τσι και του χορού με επιδίωξη τη συστηματική εκγύμναση ολόκληρου του σώματος.

Tα αρχικά προγράμματα ασκήσεων εστιάζουν σε τεχνικές αναπνοής που αναζωογονούν το σώμα καθώς και σε εκτέλεση ασκήσεων για χαλάρωση και ευεξία. Τα επόμενα βήματα εστιάζουν στην κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, μέσα από κάμψεις, υπερεκτάσεις, στροφές και κινήσεις «σπιράλ». Παρόμοια κινητικά μοτίβα εφαρμόζονται για να απελευθερωθεί το μπλοκάρισμα στους γοφούς, στους τετρακέφαλους καθώς και στα γόνατα.

Οι τεχνικές αναπνοής προκαλούν άμεση απεμπλοκή των ενεργειακών κέντρων και οξυγόνωση του αίματος. Στα επόμενα στάδια προστίθενται ασκήσεις που ενισχύουν την αντοχή και τη δύναμη. Προοδευτικά, το πρόγραμμα βελτιώνει το ρυθμό της κίνησης, πράγμα που βοηθάει στο συνδιασμό δύναμης και ευλιγισίας.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους άσκησης, που υποστηρίζουν ένα γραμμικό τρόπο κίνησης, εστιασμένο σε μια μόνο άρθρωση ή ομάδα μυών, η μέθοδος Gyrotonic Expansion System δίνει τη δυνατότητα «τρισδιάστατης» κίνησης.

Έτσι δίνει μεγάλη έμφαση στην ταυτόχρονη άσκηση πολλών αρθρώσεων, δυναμώνοντας και τους συνδέσμους γύρω από αυτές. Τέλος, η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σαν μέθοδος εκγύμνασης ή και θεραπείας σε χορευτές, αθλητές αλλά και σε οποιοδήποτε άτομο κάθε ηλικίας το επιθυμεί.

Συνθήκες Εργασίας:
Συνήθως διαθέτει δικό του θεραπευτήριο, όπου δέχεται τους πελάτες του. Είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο εργασίας του τόσο για την προστασία της υγείας του, όσο και των πελατών του.

Το ωράριο εργασίας καθορίζεται με βάση τον αριθμό και τις ανάγκες της πελατείας του. Δουλεύει μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους ειδικούς (φυσιοθεραπευτές κ.ά.). Τέλος, χρειάζεται να μετακινείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρακολουθεί διάφορα σεμινάρια και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο αντικείμενο της εργασίας του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ευχάριστη διάθεση, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας είναι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ακόμη, απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και αντοχή, αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα επίπονο, λόγω της κινητικότητας και της ορθοστασίας που το χαρακτηρίζουν.

Σπουδές:
Για να ασχοληθεί κάποιος με το συγκεκριμένο επάγγελμα μπορεί να σπουδάσει σε κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού ή με το σύστημα της αλληλογραφίας ή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα σε γυμναστήρια, ξενοδοχεία κ.ά., ενώ ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εργαστεί σε δικό του ινστιτούτο ή ιατρικό κέντρο εναλλακτικών θεραπειών.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθεί υπό προϋποθέσεις ως εκπαιδευτικός σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές εναλλακτικής και συμπληρωματικής θεραπείας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ