Ειδικός Μανικιούρ – Πεντικιούρ – Ονυχοπλαστικής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η περιποίηση και η βελτίωση της εμφάνισης των νυχιών των άνω και κάτω άκρων είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ο ειδικός κόβει τα νύχια, τα λιμάρει, τα βάφει και γενικά επιμελείται την καλή εικόνα των χεριών και των ποδιών των πελατών του.

Πρόκειται για μια λεπτή διαδικασία που οδηγεί σε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα προβάλλοντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου. Η καλή φροντίδα των νυχιών είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής.

Για το μανικιούρ ο ειδικός χρησιμοποιεί ειδικό τραπέζι με διάφορες θέσεις για τα υλικά, αλλά και την τοποθέτηση των εργαλείων, ειδικά καθίσματα τόσο για τον πελάτη όσο και για τον ίδιο με δυνατότητα αυξομείωσης ύψους για να προσφέρουν μια άνετη και ξεκούραστη θέση, μπολ πλαστικά ή γυάλινα για να στηρίζονται τα δάχτυλα του χεριού, ειδικό μαξιλαράκι για να ακουμπά το χέρι του ο πελάτης, πολλές πετσέτες μιας χρήσεως για λόγους υγιεινής, ειδικό δοχείο για να τοποθετείται το βαμβάκι, ηλεκτρικό στεγνωτήρα νυχιών, ειδικά εξαρτήματα αποστείρωσης, κ.ά.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι ξυλάκια, σπάτουλες pusher, λίμες, κόπτες, τσιμπιδάκια, βούρτσες, καθώς επίσης και λειαντικά των νυχιών (ασετόν, λάδι, λοσιόν, βερνίκια, στεγνωτικά), και του παρωνυχίου. Όσον αφορά στο πεντικιούρ, η καλή φροντίδα των νυχιών και των δαχτύλων των ποδιών είναι πολύ σημαντική γιατί με την ορθοστασία, το βάρος του σώματος, αλλά πολύ περισσότερο λόγω του ότι συχνά είναι κλεισμένα σε στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν σημαντικά προβλήματα και ασθένειες.

Τα κυριότερα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ειδικός είναι η πολυθρόνα του πεντικιούρ που διαθέτει αναπαυτικό κάθισμα για τον πελάτη, η λεκάνη στην οποία τοποθετούνται τα πόδια του, ο διαχωριστής δαχτύλων, η λίμα που λειαίνει τα σκληρά σημεία και ιδιαίτερα τις φτέρνες, ο ειδικός κόφτης νυχιών, καθώς επίσης και καλλυντικά των ποδιών (αντισηπτικό σπρέι, λοσιόν, πούδρα, βαζελίνη).

Τέλος, καθώς στις μέρες μας η ζήτηση για τεχνητά νύχια αυξάνεται όλο και περισσότερο ο ειδικός της ονυχοπλαστικής φροντίζει για την καλλιτεχνική περιποίηση νυχιών και χεριών. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσπάθεια του ειδικού να επανασχηματίσει τα νύχια χρησιμοποιώντας ακρυλικά υλικά, ειδικά αυτοσκληρηντικά ή φωτοευαίσθητα υλικά ή ακόμα και τζελ.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε χώρους όπου προσφέρονται υπηρεσίες αισθητικής σε άτομα που ενδιαφέρονται για την αισθητική των νυχιών την άνω και κάτω άκρων. Εργάζεται μόνος του, αλλά και με άλλους ειδικούς και η εργασία του είναι καλλιτεχνική και χειρωνακτική ταυτόχρονα.

Η δουλειά του γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους, κατάλληλα διαμορφωμένους και καθαρούς, με σωστό φωτισμό και κανονική θερμοκρασία, όπου λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Είναι σκυμμένος για πολλές ώρες και η σωματική κόπωση χαρακτηρίζει την εργασία του.

Έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, δουλεύει συνήθως με ραντεβού και έχει ως οδηγό την έμπνευση και τη διάθεσή του, αλλά και τις προτιμήσεις των πελατών του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι φιλικός, συνεργάσιμος, να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τις επιθυμίες των πελατών του, αφού οφείλει να ικανοποιεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις εκάστοτε απαιτήσεις τους.

Χρειάζεται να είναι προσεχτικός, να δίνει σημασία στην λεπτομέρεια και να χειρίζεται με επιδεξιότητα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Χρειάζεται ακόμη να διαθέτει υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα, να είναι φιλικός, να έχει καλή όραση, επιμελημένη εμφάνιση και να εργάζεται με ακρίβεια και ιδιαίτερη μεθοδικότητα.

Τέλος, η υπευθυνότητα, η καλαισθησία, η ηρεμία και η λεπτότητα στις κινήσεις των χεριών χαρακτηρίζουν τον επιτυχημένο ειδικό μανικιούρ, πεντικιούρ και ονυχοπλαστικής.

Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν στα τμήματα Αισθητικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας λειτουργώντας δικό του χώρο αισθητικής, ως υπάλληλος σε ινστιτούτα αισθητικής, σε εταιρείες και καταστήματα καλλυντικών, σε κομμωτήρια, σε στούντιο φωτογραφίας, σε γυμναστήρια, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε τηλεοπτικά κανάλια, σε οίκους μόδας και ως εκπαιδευτικός σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές αισθητικής.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ