Ειδικός Κατασκευής Κούκλων Κουκλοθέατρου

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Κατασκευάζει κούκλες οι οποίες ενσαρκώνουν διάφορους ρόλους σε παιδικές παραστάσεις που δίδονται, σε σχολεία ή θέατρα. Οι κούκλες μπορεί να είναι φτιαγμένες από διάφορα υλικά όπως ύφασμα, σκληρό χαρτόνι, ξύλο κ.ά.

Συνθήκες Εργασίας:
Πρόκειται για ευχάριστη εργασία που προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας, χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο κατασκευαστής κούκλας για κουκλοθέατρο πρέπει να αγαπάει τα παιδιά και το παιχνίδι, να είναι γενικά καλλιτεχνική φύση και να διαθέτει φαντασία.

Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να έχει καλή ψυχική υγεία καθώς το έργο του απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία μέσα από το κουκλοθέατρο, τις κούκλες και το παιχνίδι γνωρίζουν τον κόσμο και τον εαυτό τους και διαμορφώνουν συμπεριφορές και πρότυπα, τα οποία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι αρνητικά.

Μια σκέψη είναι πως με την κατασκευή κούκλας μπορούν να ασχοληθούν και κάποια άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σπουδές:
Μπορεί να μαθητεύσει κάποιος σε ιδιωτικά εργαστήρια που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, ή να επιδοθεί σε αυτή τη δραστηριότητα μόνος του. Για παράδειγμα, στα σχολεία της προσχολικής εκπαίδευσης οι νηπιαγωγοί κατασκευάζουν πολλές φορές κούκλες για κουκλοθέατρο και μυούν και τα παιδιά στη δραστηριότητα αυτή, που τους βοηθάει να γνωρίσουν πιο παραστατικά τον κόσμο αλλά και τον εαυτό τους.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)