Ειδικός Θαλασσοθεραπείας – SPA

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εφαρμογή φυσικών μεθόδων πρόληψης και θεραπείας με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της εμφάνισης είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός θαλασσοθεραπείας εφαρμόζει ειδικές θεραπείες με φύκια, μεταλλικά άλατα ή λάσπη μέσα σε θερμαινόμενες πισίνες με ρυθμιζόμενη πίεση νερού και ειδικές «μπανιέρες» για μασάζ με στόχο τη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της υγείας και της ευεξίας του σώματος.

Η θαλασσοθεραπεία θεωρείται κατάλληλη για τα άτομα που υποφέρουν από οσφυαλγίες, δισκοπάθειες, δερματοπάθειες, οιδήματα στα πόδια, αλλά και μετατραυματικά και κυκλοφοριακά προβλήματα. Επιπλέον, αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και την καταπολέμηση του στρες και της αϋπνίας.

Τέλος, συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες (ιατρούς συναφούς ειδικότητας, αισθητικούς, ειδικούς μασάζ, φυσιοθεραπευτές κ.ά.) προκειμένου να διευκολύνεται στη δουλεία του, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι πελάτες του υποβάλλονται και σε άλλες θεραπείες.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο χώρος όπου προσφέρονται υπηρεσίες θαλασσοθεραπείας πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να είναι φιλικός και ευχάριστος τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Πρέπει να είναι καθαρός και άνετος, φωτεινός, και όμορφα διακοσμημένος. Το ωράριο καθορίζεται τόσο από τη λειτουργία του φορέα στον οποίο εργάζεται, όσο και από τις ανάγκες της πελατείας του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ευχάριστη διάθεση, η υπευθυνότητα, η συνέπεια και οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι μερικά από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο ειδικός θαλασσοθεραπείας.

Επίσης, απαιτούνται καλή φυσική κατάσταση και σωματική αντοχή αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία που προκαλεί υπερένταση και μεγάλη κόπωση.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. σε αντίστοιχη ειδικότητα.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο ειδικός θαλασσοθεραπείας μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπάρχει και η προοπτική του ελεύθερου επαγγελματία. Ειδικότερα, ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εργαστεί σε δικό του κέντρο θαλασσοθεραπείας, σε ξενοδοχεία και γενικά σε χώρους όπου προσφέρονται σχετικές υπηρεσίες.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)