Eιδικός Bιοαισθητικής (NATURAL MEDICINE)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η περιποίηση, η διατήρηση, αλλά και η βελτίωση της εμφάνισης και της φυσικής κατάστασης του προσώπου, του δέρματος και του σώματος του ανθρώπου είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Ειδικότερα, ο ειδικός βιοαισθητικής εντοπίζει τα αισθητικά προβλήματα του προσώπου και του σώματος και ορίζει τη θεραπευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο πελάτης.

Για το σκοπό αυτό τον τοποθετεί σε πολυθρόνα ή σε ειδικό κρεβάτι και περιποιείται το δέρμα του με μεθόδους και τεχνικές που προέρχονται από το χώρο της εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής πάντα, όμως, σε συνεργασία με ιατρούς συναφών ειδικοτήτων. Χρησιμοποιεί φυσικά καλλυντικά, φυτικά παρασκευάσματα και προϊόντα προκειμένου να αντιμετωπίσει δερματικά προβλήματα, προβλήματα ακμής και λιπαρότητας του δέρματος, να ανακουφίσει από αλλεργίες, να βελτιώσει και να αναζωογονήσει τα κύτταρα του προσώπου και του σώματος.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι μόνο βιολογικής και όχι χημικής προέλευσης, κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και στα φαρμακεία και περιέχουν συστατικά πλούσια σε βιταμίνες που προστατεύουν το δέρμα από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.

Συνθήκες Εργασίας:
Συνήθως εργάζεται μόνος του, αλλά είναι δυνατόν να συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες αισθητικούς και ιατρούς συναφών ειδικοτήτων. Ο χώρος όπου προσφέρονται υπηρεσίες βιοαισθητικής πρέπει να είναι ζεστός και ευχάριστος, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Χρειάζεται να είναι καθαρός και άνετος, αρκετά φωτεινός, επιμελημένος και όμορφα διακοσμημένος.

Η λειτουργικότητα του χώρου, η διάταξη των επίπλων, η σωστή τοποθέτηση των υλικών και των καλλυντικών εξασφαλίζουν την ασφάλεια, την υγιεινή, την ποιότητα, αλλά και την ταχύτητα παροχής των σχετικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ευχάριστη διάθεση, η υπευθυνότητα, η λεπτότητα και η δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών είναι μερικά από τα ουσιαστικά προσόντα που οφείλει να διαθέτει ο ειδικός που θέλει να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά στο συγκεκριμένο χώρο.

Ακόμη, πρέπει να έχει καλή εμφάνιση και επικοινωνιακές δεξιότητες, λόγω των επαφών του με αρκετό κόσμο, ευγένεια αλλά και καλή υγεία και σωματική αντοχή αφού πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία. Η άριστη παροχή υπηρεσιών, η σωστή επαγγελματική συμπεριφορά και η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας είναι στοιχεία τα οποία καθορίζουν την άνοδο και την επιτυχία στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Τέλος, γνώσεις σχετικά με την αισθητική, την κοσμετολογία, τη φυσιολογία, την ανατομία του σώματος, τη δερματολογία και την ψυχολογία είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματός του.

Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν στα τμήμα  Αισθητικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο ειδικός βιοαισθητικής μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, σε φαρμακεία αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του ινστιτούτο ή κέντρο αισθητικής, σε εταιρείες και καταστήματα καλλυντικών κ.ά.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθεί στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, αλλά και ως εκπαιδευτικό προσωπικό σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές αισθητικής.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)