Διακοσμητής Προθηκών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διακόσμηση προθηκών σε διάφορους χώρους. Όταν αναλαμβάνει τη διακόσμηση της προθήκης κάποιας εμπορικής επιχείρησης, το έργο του εστιάζεται στην καλλιτεχνική διακόσμηση του χώρου με βάση τα χαρακτηριστικά των εμπορευμάτων, που θέλει να προβάλει.

Έτσι, επιλέγει τα σχέδια και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με τα αντικείμενα της έκθεσης, δημιουργεί διαφημιστικά πανό, τοποθετεί διακοσμητικά αντικείμενα σε διάφορα σημεία κ.λπ. Επιπλέον, είναι δυνατόν να ασχολείται και με το σχεδιασμό και την τοποθέτηση διαφημιστικών επιγραφών και πινακίδων με την επωνυμία της επιχείρησης ή των εμπορευμάτων ή ακόμη και με τη σχεδίαση και την καλλιτεχνική διακόσμηση του εσωτερικού χώρου της επιχείρησης και των βάθρων των εκθεμάτων.

Επίσης, μπορεί να ασχολείται με την καλλιτεχνική διαμόρφωση προθηκών σε μουσεία, χώρους τέχνης, εκθεσιακά κέντρα κ.λπ. Τελος, μπορεί να αναλαμβάνει την ενοικίαση ή την αγορά των αναγκαίων ειδών ή του απαραίτητου υλικού και να αναπτύσσει συνεργασίες με αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων, ζωγράφους, επιγραφοποιούς, σκιτσογράφους και άλλους επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται τόσο σε γραφείο, όπου ετοιμάζει τα σχέδια, όσο και στους χώρους, όπου πρόκειται να εφαρμόσει τις καλλιτεχνικές ιδέες του. Το ωράριό του προσαρμόζεται συνήθως στις ανάγκες των πελατών του. Επίσης, χρειάζεται να μετακινείται συχνά προκειμένου να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και να ενημερώνεται για τις τάσεις που παρατηρούνται στο χώρο του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται φαντασία, δημιουργικότητα, καλλιτεχνική ευαισθησία, ικανότητα συνδυασμού χρωμάτων και σχημάτων και ικανότητα αντίληψης του χώρου.

Επίσης, η επιδεξιότητα στη χρήση ειδικού λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο συνδυασμό των διαφόρων υλικών, αλλά και η ενημέρωση για τις καλλιτεχνικές τάσεις που επικρατούν σε άλλες χώρες θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές στην ειδικότητα αυτή.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ιδιωτικός υπάλληλος ή εξωτερικός συνεργάτης σε γραφεία που αναλαμβάνουν διακοσμήσεις και διαφημιστικές εταιρείες, ως ελεύθερος επαγγελματίας αναπτύσσοντας συνεργασίες με εμπορικά καταστήματα, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, εκθεσιακούς χώρους (π.χ. επίπλων, αυτοκινήτων), μουσεία, αίθουσες τέχνης, πινακοθήκες, περιοδικά διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, τηλεοπτικούς σταθμούς, θέατρα κ.ά.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)