Γυμναστής – Ειδικός Αθλητιατρικής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη σωματική άσκηση, η μεγιστοποίηση της απόδοσης του αθλούμενου, η διατήρηση και η βελτίωση της υγείας και της ευρωστίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο γυμναστής – ειδικός αθλητιατρικής ασχολείται με τον προληπτικό έλεγχο της υγείας των αθλουμένων με σκοπό τη διάγνωση και την αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων προβλημάτων (π.χ., προβλήματα καρδιακά, κακώσεις), που είναι δυνατόν να εμφανιστούν κατά την άθληση και τη μυϊκή προσπάθεια των αθλητών και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή τους.

Ακόμη, ο ειδικός αυτός παρέχει συμβουλές για τους νόμιμους τρόπους μεγιστοποίησης της απόδοσης των αθλητών καθώς και τις επιπτώσεις που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η χρήση αναβολικών ουσιών (ντόπινγκ).

Ιδιαίτερο αντικείμενο της εργασίας του αποτελούν θέματα όπως οι επιδράσεις της σωματικής άσκησης στην άμυνα του οργανισμού από διάφορες λοιμώξεις, οι επιπτώσεις της σωματικής άσκησης σε παιδιά με βρογχικό άσθμα και επιληψία, η εμμηνόρροια των αθλητριών, το σύνδρομο της υπερπροπόνησης και η εμφάνιση οξέων παθολογικών καταστάσεων, η άσκηση στην τρίτη ηλικία, οι θεραπευτικές εφαρμογές της άσκησης σε χρόνιες παθήσεις, η άσκηση και ο αιφνίδιος θάνατος, η άθληση και η διατροφή κ.ά.

Τέλος, συνεργάζεται με άλλους ειδικούς (ορθοπεδικούς, φυσιοθεραπευτές, ιατρούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης κ.ά.) για να καθορίσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την αποκατάσταση της υγείας των αθλητών.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους (στάδια, γήπεδα, αθλητικούς χώρους αναψυχής, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτήρια, αίθουσες διδασκαλίας κ.ά.), όπου οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που διαθέτουν. Σε περίπτωση που οι εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, συναντά δυσκολίες στην εργασία του, γεγονός που του προκαλεί άγχος και ένταση.

Εργάζεται με βάση το ωράριο του φορέα στον οποίο απασχολείται και συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες για την εκτέλεση του έργου του. Όταν απασχολείται στο χώρο της εκπαίδευσης εργάζεται για πολλές ώρες όρθιος γυμνάζοντας τους μαθητές του. Επίσης, λόγω της φύσης του επαγγέλματος και της συνεχούς σωματικής άσκησης, μπορεί να υποστεί τραυματισμούς, γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις φυσιολογίας και ανατομίας, πρέπει να διαθέτει επαγγελματική ευσυνειδησία, υπομονή, επιμονή, σωματική και ψυχική αντοχή, να διακρίνεται για το ήθος και τη συναισθηματική του ωριμότητα. Επίσης, χρειάζεται να είναι εργατικός, υπεύθυνος, μεθοδικός, επινοητικός και οργανωτικός.

Ακόμη, πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και αίσθημα σιγουριάς στον αθλούμενο που αντιμετωπίζει τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα. Στην περίπτωση της ενασχόλησης με τη διδασκαλία απαιτούνται μεταδοτικότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες, ευγένεια, κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας.

Στο έργο του περιλαμβάνονται ακόμη η εμψύχωση και η στήριξη των αθλούμενων, ώστε να ολοκληρώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα εκγύμνασής τους. Η καλή γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θεωρούνται χρήσιμα εφόδια για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Απαραίτητα είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα, όπως  «Βιολογία της Άσκησης» ή  Αθλητιατρικής του Ε.Κ.Π.Α.

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών παρέχει επιστημονικές γνώσεις μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές: Προχωρημένη Αθλητιατρική, Πειραματική Αθλητιατρική, Ειδικά Θέματα Αθλητιατρικής, Καθοδηγούμενη Μελέτη Αθλητιατρικής, Βιοστατιστική, Τεχνολογία Έρευνας στη Βιολογία της άσκησης, Προχωρημένη Εργοφυσιολογία, Προχωρημένη Κινητική Συμπεριφορά, Προχωρημένη Ειδική Κινητική Αγωγή, Προχωρημένη Αθλητική Βιομηχανική κ.ά.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε αθλητικούς συλλόγους και ομάδες, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτήρια, ομοσπονδίες, οργανισμούς, επιχειρήσεις, δήμους κ.ά., ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του γυμναστήριο.

Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής φυσικής αγωγής στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε σχολεία ειδικής αγωγής προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, μπορεί να εργαστεί ως τεχνικός σύμβουλος ή επιστημονικός συνεργάτης σε αθλητικούς οργανισμούς και συναφείς φορείς.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)