Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η περιποίηση των βρεφών και των νηπίων, η φροντίδα για τη διατροφή και την ασφάλειά τους, είναι το αντικείμενο της εργασίας του βοηθού βρεφονηπιοκόμου. Φροντίζει και απασχολεί το παιδί και εφόσον εργάζεται μέσα στο σπίτι είναι δυνατό να κάνει ελαφριές δουλειές, βοηθώντας τη νοικοκυρά. Η άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε δημόσιους χώρους, γίνεται με την εποπτεία του βρεφονηπιοκόμου που είναι πτυχιούχος ΤΕΙ. Συνήθως το επάγγελμα αυτό ασκείται απο γυναίκες.

Συνθήκες Εργασίας:
Η βοηθός βραφονηπιοκόμου, εργάζεται σε ευχάριστο περιβάλλον, που μπορεί να είναι σε βρεφονηπιακό σταθμό ή σε σπίτια. Η εργασία τής βρεφονηπιοκόμου δεν θεωρείται κουραστική, είναι όμως πολύ υπεύθυνη, επειδή έχει να κάνει με τη φροντίδα και την ασφάλεια βρεφών και νηπίων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη στα παιδιά, η δημιουργικότητα και η φαντασία, η υπομονή, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η δυνατότητα να ακολουθεί οδηγίες και εντολές, η ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις, αποτελούν βασικά προσωπικά χαρακτηριστικά και η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών είναι προσόντα που χαρακτηρίζουν τη βρεφονηπιοκόμο.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων. Καθώς επίσης και στα δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.  ανάλογης ειδικότητας.

Τομείς Απασχόλησης:
Η βοηθός βρεφονηπιοκόμου μπορεί να απασχοληθεί σε σπίτια, όπου φυλάει τα παιδιά μιας οικογένειας, κατόπιν συμφωνίας που κάνει η ίδια με τους γονείς, ή σε βρεφονηπιακό σταθμό σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η βρεφονηπιοκόμο ή νηπιαγωγό. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν σήμερα και οι δύο γονείς των παιδιών να εργάζονται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να προσλαμβάνουν βοηθούς βρεφονηπιοκόμους.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)