Βοηθός Αισθητικής Τέχνης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Το συγκεκριμένο επάγγελμα ασκείται κυρίως από γυναίκες. Η βοηθός αισθητικής τέχνης ενεργεί και παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη αισθητικού. Το αντικείμενο εργασίας της βοηθού αισθητικού αφορά τη διατήρηση, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και εξωτερικής εμφάνισης του ανθρώπου. Ειδικότερα, η κατάσταση των ιστών του δέρματος (προσώπου και σώματος) και ο προσδιορισμός της αγωγής που θα εφαρμόσει για τη βελτίωση της εμφάνισής τους, συμπληρώνουν το αντικείμενο της εργασίας της, χωρίς όμως να έχει την αρμοδιότητα θεραπείας δερματικών νόσων.

Εφαρμόζει, επίσης, μεθόδους αποτρίχωσης, κάνει μασάζ για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, τοπικό αδυνάτισμα και παρακολουθεί τη δίαιτα του πελάτη. Επίσης, ασχολείται συχνά με το μακιγιάζ σε χώρους όπως η τηλεόραση, το θέατρο, η μόδα, ο κινηματογράφος, αλλά και με το styling, δίνοντας συμβουλές για το ντύσιμο, το χτένισμα και γενικά τη συνολική εμφάνιση των πελατών της.

Συνθήκες Εργασίας:
Η βοηθός αισθητικής τέχνης απασχολείται σε χώρους ευχάριστους, επιμελημένους και φωτεινούς. Η εργασία της όμως είναι κουραστική και απαιτητική, αφού η πολύωρη ορθοστασία καιη συνεχής προσπάθεια για το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο πελάτης την καταπονούν σωματικά και ψυχικά.

Είναι δυνατό να εργαστεί στο χώρο του πελάτη ή σε αμιγώς επαγγελματικούς χώρους π.χ. στο θέατρο, σε στούντιο παραγωγής τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών ταινιών κ.λπ. σε καλό εργασιακό περιβάλλον. Οι συνθήκες εργασίας δυσχεραίνονται, όταν εργάζεται σε καταστήματα πώλησης καλλυντικών, όπου αντιμετωπίζει τα συνήθη προβλήματα και δυσκολίες των εμποροϋπαλλήλων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η βοηθός αισθητικης τέχνης πρέπει να έχει καλή υγεία, να αντέχει στην ορθοστασία, να έχει καλαισθησία, δεξιοτεχνία και λεπτότητα στις κινήσεις των δαχτύλων, να είναι κοινωνική, διακριτική, ευγενική με τους πελάτες, με ευχάριστη διάθεση και επιμελημένη εμφάνιση. Η επαγγελματική της πρόοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή ενημέρωσή της για τα νέα παρασκευάσματα και τις νέες τάσεις της μόδας.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης,  καθώς και στα δημόσια ή Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Η βοηθός αισθητικής τέχνης μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό σε ινστιτούτα αισθητικής, ως υπάλληλος σε αντιπροσωπείες, καταστήματα καλλυντικών, σε φαρμακεία, κομμωτήρια, στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και οίκους μόδας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)