Αρχισυντάκτης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο αρχισυντάκτης καθορίζει τα θέματα και τη σειρά των άρθρων, των ρεπορτάζ ή των ειδήσεων σε εφημερίδες, περιοδικά ή δελτία ειδήσεων, δίνει κατευθύνσεις και ελέγχει τους συντάκτες. Πριν γίνει αρχισυντάκτης έχει διατελέσει αρκετά χρόνια ανταποκριτής και έχει ασχοληθεί επισταμένως με την έρευνα και τη σύνταξη. Μπορεί να είναι γενικός αρχισυντάκτης, αρχισυντάκτης θεματικής ενότητας, ηλεκτρονικής έκδοσης εντύπου κ.λ.π.

Ειδικότερα, ο αρχισυντάκτης εντύπου (περιοδικού, εφημερίδας) αποφασίζει για το «κλείσιμο» της ύλης, ορίζει τις θεματικές ενότητες και εγκρίνει ή απορρίπτει τα άρθρα των συντακτών χρησιμοποιώντας πολλαπλά κριτήρια και αιτιολογώντας τις ενέργειες αυτές. Ακόμη, μπορεί να μεταφέρει άρθρα σε διαφορετικό τεύχος ή και θεματική ενότητα. Συνεργάζεται άμεσα με τους συντάκτες, τους προϊσταμένους και το υπόλοιπο προσωπικό του εντύπου, και αναφέρεται στο διευθυντή.

Συνήθως είναι υπεύθυνος για το κύριο άρθρο του εντύπου, αλλά και για κάποιες σελίδες των θεματικών ενοτήτων. Ο αρχισυντάκτης ηλεκτρονικού εντύπου, εκτός από αυτά τα καθήκοντα, είναι υπεύθυνος για την on-line σύνταξη άρθρων, την επεξεργασία, την προσωρινή αποθήκευση και τη διαγραφή τους από την ηλεκτρονική έκδοση που επιμελείται. Επίσης, ελέγχει τα άρθρα των άλλων συντακτών που αποστέλλονται με e-mail και τους ενημερώνει ηλεκτρονικά για τυχόν διορθώσεις και τη δημοσίευση τους ή μη. Βασικό εργαλείο της δουλειάς του είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα σχετικά προγράμματα της ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο αρχισυντάκτης εργάζεται κυρίως στο γραφείο του, όπου επεξεργάζεται τα άρθρα του ή επιμελείται τη δουλειά των συντακτών προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο και τη σειρά παρουσίασής τους στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο. Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, ενώ η εργασία του είναι επίπονη και συνοδεύεται από μεγάλη ένταση και άγχος λόγω της πίεσης χρόνου και του ανταγωνισμού για την αποκλειστική είδηση.

Μέρος του χρόνου του δαπανάται σε συναντήσεις και συσκέψεις με τη δημοσιογραφική ομάδα του, ενώ αρκετό χρόνο αφιερώνει για την ενημέρωσή του από άλλα έντυπα ή σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Αν ασχολείται με την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, είναι δυνατόν να παρουσιάσει κόπωση των οφθαλμών, πόνους στην πλάτη και προβλήματα στα χέρια και τους καρπούς. Συνεπώς, πρέπει να κάνει συχνά διαλείμματα, να χρησιμοποιεί ειδικά φίλτρα στην οθόνη του υπολογιστή και να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η άρτια επαγγελματική κατάρτιση, ο δυναμισμός, η μεθοδικότητα, η συνέπεια, η παρατηρητικότητα, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, η αυτοσυγκέντρωση και η εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια χαρακτηρίζουν τον αρχισυντάκτη. Είναι ανάγκη να μπορεί να εργάζεται κάτω από συνθήκες πίεσης και υπερβολικού άγχους, να διαθέτει ψυχραιμία, υπευθυνότητα, διορατικότητα, επιμονή, υπομονή, ετοιμότητα και εντιμότητα.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η ευγένεια, ο σεβασμός στο κοινό, η συνέπεια, η αγάπη για την έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση, το ενδιαφέρον για την έρευνα και η επαγρύπνηση για την κάλυψη της είδησης διακρίνουν τον αρχισυντάκτη. Ακόμη, η ευχέρεια στον προφορικό και στο γραπτό λόγο, η πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, η κριτική σκέψη, η σαφήνεια, η αμεροληψία, αλλά και η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγελματός του.

Επίσης, χρειάζεται να διαθέτει αποφασιστικότητα, κοινωνικές δεξιότητες, ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας. Τέλος, η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών και η ικανότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή διευκολύνουν την εργασία του.

Σπουδές:
Σπουδές στο σχετικό αντικείμενο παρέχονται σε ανώτερο επίπεδο σε αντίστοιχα τμήματα  Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας των Α.Ε.Ι.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Επιπλέον, σπουδές παρέχονται σε Εργαστήρια Δημοσιογραφίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και ιδιωτικές Σχολές Δημοσιογραφίας.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο αρχισυντάκτης μπορεί να εργαστεί σε πρακτορεία ειδήσεων, σε τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε εφημερίδες, στον περιοδικό τύπο, στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία, σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σε γραφεία τύπου σωματείων, συλλόγων, ομοσπονδιών κ.α.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)