Αργυροχρυσοχόος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο αργυροχρυσοχόος, σχεδιάζει, κατασκευάζει και επιδιορθώνει, αντικείμενα και κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, χαλκό και κράματα χαλκού. Έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει ενώσεις, αγκράφες, κρίκους και άλλα εξαρτήματα, που είναι απαραίτητα για την κίνηση και την ασφάλεια των κοσμημάτων. Χρησιμοποιεί δικά του σχέδια ή εργάζεται σύμφωνα με συγκεκριμένη παραγγελία.

Κατασκευάζει ειδικές μήτρες (καλούπια), όπως και κράματα μετάλλων και αφού δώσει τη μορφή που θέλει στα αντικείμενα που δημιουργεί συναρμολογεί ή κολλάει τα τμήματά τους. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, κάνει εγχαράξεις ή τα επικαλύπτει με απλά ή πολύτιμα μέταλλα. Τέλος, γυαλίζει τα κοσμήματα και τα διακοσμεί με σμαλτοχρώματα ή πολύτιμους λίθους.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εργαστήριο ή κατάστημα σε καλές συνθήκες, όπου απαραίτητα πρέπει να υπάρχει καλός και ειδικός φωτισμός. Το ωράριό του συμβαδίζει με αυτό των καταστημάτων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το ταλέντο, η φαντασία και η καλαισθησία είναι τα βασικά του προσόντα. Πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή, και μεγάλη δεξιότητα στις κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων. Επίσης, πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα σχέδια που κυκλοφορούν καθώς και τις τάσεις της μόδας.

Σπουδές:

Σπουδές στο σχετικό αντικείμενο παρέχονται στην αντίστοιχη ειδικότητα των Επαγγελματικών Λυκείων ή των Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να οργανώσει και να λειτουργήσει δικό του εργαστήριο, να εργαστεί ως ειδικός ή να απασχοληθεί ως εξειδικευμένος συνεργάτης σε μεγάλα εργαστήρια και τέλος, να εργαστεί σε καταστήματα πώλησης κοσμημάτων. Οι προοπτικές για το επάγγελμα δε διαφαίνονται ιδιαίτερα θετικές.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)