Αθλητική Δημοσιογραφία

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο/η επαγγελματίας της Αθλητικής Δημοσιογραφίας δραστηριοποιείται στο συνεχώς εξελισσόμενο τομέα της αθλητικής ενημέρωσης. Ασχολείται κυρίως με την έρευνα και την πληροφόρηση για γεγονότα του εθνικού και παγκόσμιου αθλητισμού. Ανάλογα με το χώρο εργασίας, παρουσιάζει δελτία αθλητικών ειδήσεων, παίρνει συνεντεύξεις από προσωπικότητες του αθλητισμού, καλύπτει αγώνες και αθλητικά γεγονότα και τέλος, γράφει και επιμελείται τα σχετικά κείμενα.

Συνθήκες Εργασίας:
Απαιτούνται πολλές ώρες εργασίας, χωρίς σταθερό ωράριο, δεδομένου ότι ο/η επαγγελματίας πρέπει να παρευρίσκεται στα γεγονότα σαββατοκύριακα ή βράδια. Επίσης συχνά απαιτούνται μετακινήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την κάλυψη αθλητικών γεγονότων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ενασχόληση με το αντικείμενο της αθλητικής δημοσιογραφίας απαιτεί καλή γνώση και ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Σημαντικά εφόδια είναι η ευχέρεια στο γραπτό και τον προφορικό λόγο, η δεξιότητα στη διαπροσωπική επικοινωνία, η ικανότητα προς εργασία υπό πίεση, η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου και η ολοκλήρωση της δουλειάς του εντός των προθεσμιών. Επίσης θετικά στοιχεία είναι η παρατηρητικότητα, η αντικειμενικότητα, η ευελιξία και η συνεχής επιμόρφωση, που δίνει τη δυνατότητα στον/στην επαγγελματία να χρησιμοποιεί τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη νέα τεχνολογία.

Σπουδές:

Σπουδές σε ανώτερο επίπεδο Δημοσιογραφίας & Επικοινωνίας προσφέρονται στα αντίστοιχα  τμήματα  των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Επίσης συναφείς σπουδές  παρέχονται σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.  στην ειδικότητα Αθλητικής Δημοσιογραφίας.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Οι αθλητικοί συντάκτες αναζητούν εργασία, κυρίως σε αθλητικές εφημερίδες και έντυπα που ασχολούνται με αθλητικά θέματα. Ακόμα και οι πολιτικές εφημερίδες, με ειδικά πολυσέλιδα ένθετα και περιοδικά, απασχολούν μεγάλο αριθμό αθλητικών συντακτών, ενώ πολλοί άλλοι εργάζονται αποκλειστικά ή παράλληλα, σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.  Οι απόφοιτοι της Αθλητικής Δημοσιογραφίας εργάζονται ως συντάκτες, ρεπόρτερ, αναλυτές, παρουσιαστές, εκφωνητές σε Τηλεόραση και Ραδιόφωνο, Περιοδικό και Ημερήσιο Τύπο, Πρακτορεία Ειδήσεων, Γραφεία Τύπου Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Αθλητικών Ενώσεων και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου. web site: https://psat.gr/

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ