{0669} : Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αιγάλεω)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 12/11/2023

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αιγάλεω)

Έδρα :

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη  2 Π.Ράλλη & Θηβών 250,  122 44 Αιγάλεω (κτίριο Δ)

Τηλέφωνο: 210 5385209, 210 5381197.  E-mail: marketing@teiath.gr, depmng@teipir.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης με τη ταυτόχρονη ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρηματικού γίγνεσθαι τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προσφέρει ένα Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών διάρκειας 4 ετών, το οποίο παρέχει στους αποφοίτους του, τη δυνατότητα απόκτησης εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των διαφόρων λειτουργιών μιας επιχείρησης, και ταυτόχρονα, τη σύγχρονη επιχειρηματική προσέγγιση που απαιτείται από την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την σχετική Υ.Α. 6276/Ζ1 (ΦΕΚ 285 τ.Β΄/07.02.2019) ιδρύονται οι παρακάτω κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου  (από το Ε΄ εξάμηνο) ως εξής:

  1. Διοικητικής των Επιχειρήσεων (Μάνατζμεντ)
  2. Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
  3. Μάρκετινγκ
  4. Πληροφοριακών Συστημάτων και Λήψης Αποφάσεων.

Το Τμήμα, αξιοποιώντας τόσο την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία αντίστοιχων τμημάτων, όσο και τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, προσφέρει ένα Πρόγραμμα Σπουδών το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της διοικητικής επιστήμης. Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος έχει καταρτιστεί με βάση της οδηγίες της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS).

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί:

  • Στην παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο,
  • Στη συνεχή παρακολούθηση των νέων εξελίξεων στο αντικείμενο της διοικητικής επιστήμης και των συναφών με αυτή επιστημών,
  • Στην απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων από τους αποφοίτους, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με επιτυχία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε Α.Ε.Ι της Ελλάδας και του εξωτερικού,
  • Στην προαγωγή της επιστήμης στα γνωστικά αντικείμενα που δραστηριοποιούνται τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματός,
  • Στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Μετά την ολοκλήρωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών οι απόφοιτοι του Τμήματος θα είναι σε θέση :

  • Να εργάζονται παραγωγικά και αποτελεσματικά σε ομάδες, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα εργαλεία για την υλοποίηση των καθηκόντων τους.
  • Να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά τόσο εντός όσο και εκτός του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται.
  • Να αναγνωρίζουν, κατανοούν και αναλύουν τις έννοιες που σχετίζονται με τη διοίκηση επιχειρήσεων (το Μάνατζμεντ, το Μάρκετινγκ, τα Χρηματοοικονομικά, τη Λογιστική, τα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, την Επιστήμη των Αποφάσεων κ.ά.)
  • Να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα σύγχρονα εργαλεία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την υποστήριξη της διαχείρισης των επιχειρησιακών λειτουργιών και τη λήψη αποφάσεων.
  • Να σχεδιάζουν και να περιγράφουν τις λειτουργίες των επιχειρήσεων – οργανισμών και να προτείνουν δράσεις αναβάθμισης τους.
  • Να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που παίρνουν και να προτείνουν στρατηγικές μελλοντικής ανάπτυξης αυτών.
  • Να αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία που επιφέρει η αξιοποίηση της καινοτομίας και να διαχειρίζονται την ενσωμάτωσις της στο λειτουργικό και παραγωγικό μοντέλο των επιχειρήσεων – οργανισμών.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ, Λογιστική, Οικονομικά Μαθηματικά, Επιχειρησιακές Επικοινωνίες, Στατιστική, Αστικό Δίκαιο, Εργατικό Δίκαιο, Επιχειρησιακή Έρευνα, Συστήματα Ελέγχου και Διασφάλισης Ποιότητας,  Διοικητικό Δίκαιο & Δημόσια Διοίκηση, Εκπόνηση Επιχειρηματικών Σχεδίων, Δημόσια Οικονομία και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Εφαρμογές Μηχανογραφημένης Λογιστικής, Λογιστική Εταιρειών, Φορολογική Λογιστική, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Διαχείριση Έργων, Διοίκηση Παραγωγής, Χρηματοδοτική Διοίκηση, Ευρωπαϊκό Δίκαιο – Διεθνείς Οργανισμοί, Διοίκηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Εφοδιαστική, Εφαρμογές Βάσεων Δεδομένων, Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Δημόσιες Σχέσεις, Στρατηγική Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές

Ενδεικτικά µε βάση τις εξειδικευµένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε σε συνεργασία µε άλλους επιστήµονες είτε αυτοδύναµα ως στελέχη επιχειρήσεων διαφόρων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα.  Οι πτυχιούχοι του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, έχουν δικαίωμα απασχόλησης σε όλο το φάσμα της Διοίκησης Ενεργειών και Διαχείρισης Έργων των Επιχειρήσεων.

Ειδικότερα μπορούν να ασχοληθούν:

Ως στελέχη οργανισμών του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την καθοδήγηση και τον έλεγχο των διοικητικών δραστηριοτήτων, την λογιστική και φοροτεχνική τους παρακολούθηση, την ανάλυση των προβλημάτων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, την στελέχωση και την συμμετοχή των εργαζομένων στη λειτουργία και το οικονομικό αποτέλεσμα της επιχείρησης σε συνδυασμό με τα προβλήματα παραγωγικότητας, την ανάπτυξη και βελτίωση των συστημάτων αμοιβής της εργασίας, την ανάλυση των παραγωγικών συστημάτων και των διαδικασιών εξυπηρέτησης και των γενικών θεμάτων διοίκησης παραγωγής, τη διαχείριση των έργων διοίκησης και οικονομίας, την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις, και την ανάλυση των προβλημάτων χρηματοδοτικής διοίκησης της επιχείρησης. Επίσης σαν διευθυντικά στελέχη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ως σύμβουλοι επιχειρήσεων σε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων, χρηματοοικονομικής διοίκησης, λογιστικών και φοροτεχνικών θεμάτων, έρευνας αγοράς και ανάπτυξης πωλήσεων, διασφάλισης ποιότητας, επιχειρησιακής έρευνας, διοίκησης παραγωγικών και πληροφοριακών συστημάτων, εκπόνησης επιχειρηματικών σχεδίων. Ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα διοίκησης και οικονομίας. Ως εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ένα ποσοστό αποφοίτων έχουν την τύχη και την ευθύνη να συνεχίσουν και να εξελίξουν μια υπάρχουσα οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση. Ένα ποσοστό αποφοίτων δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση.

Καθώς επίσης  αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας, πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς του Μάρκετινγκ και της Διαφήμισης, όπως είναι ο προγραμματισμός της έρευνας αγοράς, η έρευνα αγοράς ή ο έλεγχος αγοράς, η παραγωγή διαφήμισης και η οργάνωση εκθέσεων.

Οι διαφημιστικές εταιρείες αποτελούν τον κύριο χώρο απασχόλησής τους. Μπορούν, επίσης, να εργαστούν σε: υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε τράπεζες και εξαγωγικούς οργανισμούς, βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις, ιδρύματα και μεγάλα καταστήματα κ.λπ. και ως καθηγητές στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0669

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 1,20

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  350 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %

Μαθηματικά : 30 %

Πληροφορική : 20 %

Οικονομία  : 20 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Διοίκησης και Οικονομίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %

Νέα Ελληνικά : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 15.380

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 12.010

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 14.750

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 11.670

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ