Αφιέρωμα: Σπουδές στην Αρχιτεκτονική

Απόσπασμα από το free eBooks: Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο – Οδηγός Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης 2017

Αφιέρωμα: Σπουδές στην Αρχιτεκτονική

.

Σκοπός των τμημάτων Αρχιτεκτονικής είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να μελετούν, να σχεδιάζουν, να καθοδηγούν και να επιβλέπουν τη δημιουργία κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων. Επίσης καταρτίζουν τους φοιτητές τους στον σχεδιασμό και την διευθέτηση δημόσιων χώρων, στην ανάπλαση και στην ένταξη παλαιών κτιρίων αλλά και ιστορικών περιοχών στο σύγχρονο περιβάλλον της πόλης.

Τα Προγράμματα Σπουδών των Αρχιτεκτονικών Σχολών επιδιώκουν την εκπαίδευση των φοιτητών στη θεωρητική και σχεδιαστική προσέγγιση της Αρχιτεκτονικής και των θεμάτων του χώρου συνολικά, εστιάζοντας ισόρροπα στην ανθρωπιστική και τεχνολογική διάσταση.

.

Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στα Δημόσια Πανεπιστήμια:

  1. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πατησίων 42  10682 Αθήνα. web site: http://www.arch.ntua.gr/
  2. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολυτεχνική Σχολή. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αργοναυτών και Φιλελλήνων, 38221 Βόλος. web site: http://www.arch.uth.gr/
  3. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολυτεχνική Σχολή. Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης. Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη. web site: http://www.arch.auth.gr/
  4. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολυτεχνική Σχολή. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων 45110 Ιωάννινα. web site: http://architecture.uoi.gr/
  5. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολυτεχνική Σχολή. Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης. Οδός Βασιλίσσης Σοφίας 12, 67100 Ξάνθη. web site: http://www.arch.duth.gr/
  6. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολυτεχνική Σχολή. Πανεπιστήμιο Πάτρας. Πανεπιστήμιο Πατρών 26500, Πάτρα. web site: http://www.arch.upatras.gr/
  7. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολυτεχνείο Κρήτης. Ελευθερίου Βενιζέλου 127 – Κτίριο Γαλλικής Σχολής 73100 Χανιά. web site: http://www.arch.tuc.gr/

.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:

Διάρκεια σπουδών: 5 έτη (10 εξάμηνα).

Για την εισαγωγή στα τμήματα Αρχιτεκτονικής απαιτείται επιπλέον εξέταση και στα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.

Ενδεικτικά Μαθήματα: Εισαγωγή στον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, Εισαγωγή στην οργάνωση του χώρου και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, Εισαγωγή στην αρχιτεκτονική της πόλης, Εισαγωγή στην οικιστική διάρθρωση της πόλης και την πολεοδομία, Εισαγωγή στην οργάνωση του χώρου της πόλης, Εισαγωγή στην αρχιτεκτονική σκέψη, Ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, Η τέχνη στο 19ο και 20ο αιώνα, Αρχιτεκτονικό σχέδιο και προπλάσματα, Τοπογραφία και θεματική χαρτογραφία, Κατοικία, Αστική Κατοικία, Κτίρια υγείας και κοινωνικής μέριμνας – σχεδιασμός για άτομα με ειδικές ανάγκες, Σχεδιασμός χώρων εργασίας, πολιτισμού και γραφειακών χώρων, Συγκρότημα κατοικιών, Κτίρια Εκπαίδευσης, Σχεδιασμός αντικειμένων, Οικοδομική, Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, Αποτύπωση και τεκμηρίωση ιστορικών κτιρίων, Αστικός σχεδιασμός, Χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη, ιστορία της τέχνης, κ.ά.

Τα Προγράμματα Σπουδών  των Αρχιτεκτονικών Σχολών περιέχουν μαθήματα σχετικά με τον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, τον Αστικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, την Ιστορία και τη Θεωρία της Αρχιτεκτονικής και της Τέχνης, την Αρχιτεκτονική Τοπίου, την Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας, την Αρχιτεκτονική Τεχνολογία, τις Εικαστικές Τέχνες, την Αποκατάσταση Κτηρίων και Συνόλων. Συμπληρώνονται ακόμη με γενικές γνώσεις θετικών επιστημών (μαθηματικά, στατιστική) και στοιχεία κοινωνικών επιστημών.

.

Οδηγός σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ισχύει από το ακαδ. έτος 2015-16)

Οδηγός σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ακαδ. έτος 2016-17)

Οδηγός σπουδών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ισχύει από το ακαδ. έτος 2009-10)

Οδηγός σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πάτρας (ισχύει από το ακαδ. έτος 2012-13)

 

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.  προσφέρει (2) μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: α). Προστασία μνημείων β). Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός του Χώρου.

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσφέρει (2) μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: α). Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και β). Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός: Σχεδιαστικές και Καλλιτεχνικές Πρακτικές για την Παραγωγή της Καθημερινής Ζωής.

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ.  προσφέρει (5) μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: α). Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση μνημείων Πολιτισμού β). Μουσειολογεία γ). Αρχιτεκτονική Τοπίου δ). Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και ε). Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό.

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών  προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στον Αστικό Σχεδιασμό  και τους Μετασχηματισμούς της Πόλης.

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης  προσφέρει (2) μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: α) Χώρος, Σχεδιασμός, και Δομημένο Περιβάλλον και το δεύτερο μεταπτυχιακό στις κατευθύνσεις β1). Τουρισμός, πολιτισμός και μεσογειακός χώρος: Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις και β2) Ολοκληρωμένη προστασία ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος με προηγμένες τεχνολογίες και υλικά.

.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο  Αρχιτέκτονας  μηχανικός μπορεί να εργαστεί: στο δημόσιο τομέα, σε υπουργεία, οργανισμούς και τράπεζες, ως ελεύθερος επαγγελματίας (τεχνικό γραφείο), ως καθηγητής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αφού φοιτήσει στην Παιδαγωγική Σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί μπορούν να υπογράφουν Μελέτες Οικοδομικών και Τοπογραφικών Έργων.

Για την ανάλυση, εκπόνηση και υπογραφή Μελετών Δημοσίων Έργων, πρέπει να αποκτηθεί Μελετητικό Πτυχίο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Ως Εργολήπτες του Δημοσίου Τομέα, οι Αρχιτέκτονες χρειάζονται ανάλογο πτυχίο το οποίο μπορούν να αποκτήσουν από την προαναφερόμενη Υπηρεσία, τρία  χρόνια μετά την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Οι νέοι τομείς της αρχιτεκτονικής, με τους οποίους μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικά είναι: η περιβαλλοντική μέριμνα και η μέριμνα για το τοπίο, η βιομηχανοποιημένη παραγωγή εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, η συντήρηση, ο επανασχεδιασμός και η επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτισμάτων, η αρχιτεκτονική τοπίου, οι νέες τεχνολογίες στο σχεδιασμό και την κατασκευή, οι κοινωνιολογικές και εθνολογικές προσεγγίσεις για το σχεδιασμό και οι οπτικοακουστικές παράμετροι, ως στοιχείο για την χρήση του χώρου.

.

Στατιστικά στοιχεία 2016:.

Κωδ. Μηχ. Τμήματα Θέσεις (με το 90 ΓΕΛ% ) Βαθμολογία πρώτου εισαγόμενου Βαθμολογία τελευταίου εισαγόμενου Πόσοι το δήλωσαν το 2016
231 Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Αθήνα) 95 22.734 19.999 619
236 Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Βόλος) 105 22.298 15.226 747
233 Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Θεσσαλονίκη) 104 21.848 18.483 733
779 Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Ιωάννινα) 44 19.571 13.802 695
234 Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Ξάνθη) 113 18.256 11.965 723
232 Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Πάτρα) 99 20.471 16.836 682
370 Αρχιτεκτόνων Μηχανικών  (Χανιά) 100 19.992 13.142 707

.

ΒΙΝΤΕΟ

Το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού:

 

 

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ.:

.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

.

.

Διαδικασίες Πρόσβασης στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών:

Για τους Μαθητές  των Γενικών Λυκείων.

Για τους Μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

.

Σπουδές σε παρόμοια αντικείμενα:

 

Κατεβάστε ελεύθερα το  free eBooks: Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο – Οδηγός Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης 2017 για να έχετε αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση  για όλες τις σχολές και τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.