Κινηματογράφου

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 12/12/20176

Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης  (Α.Π.Θ.)

Σχολή Καλών Τεχνών 

Τμήμα Κινηματογράφου

Έδρα : 

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 99.7161, 2310 99 1321, 2310 99 1305  Fax: 23109.94342 Ε-mail: info@film.auth.gr

Σκοπός του τμήματος : 

Αποστολή του Τμήματος Κινηματογράφου είναι η καλλιέργεια της κινηματογραφικής τέχνης και η επιστημονική μελέτη του κινηματογράφου. Οι φοιτητές/τριες αποκτούν μια σφαιρική, θεωρητική και πρακτική, γνώση του κινηματογραφικού μέσου, καθώς και εξειδικευμένες ικανότητες στο γνωστικό πεδίο που ο κάθε φοιτητής/τρια έχει επιλέξει.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (3225/2004) αποστολή και σκοπό έχει “να καλλιεργεί και να προάγει την κινηματογραφική τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικοαουστικής εκπαίδευσης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία” και να παρέχει στους αποφοίτους “τα εφόδια που εξασφαλίζουν την κατάρτισή τους για την καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη”. Πρόκειται για ένα ίδρυμα τέχνης με πολλές καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, όπου ο χαρακτήρας των σπουδών είναι λίγο πολύ μεικτός: καλλιτεχνικός και επιστημονικός, θεωρητικός και πρακτικός.

Στόχος είναι η διαμόρφωση καλλιτεχνών και επιστημόνων με σφαιρική παιδεία. Ίσως αυτή η συνύπαρξη να βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της θέσης και της αξίας της καλλιτεχνικής πρακτικής και της δημιουργίας ισχυρών διασυνδέσεων ανάμεσα στα κύρια πεδία της κάθε κατεύθυνσης.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Τμήματος συνδυάζει την πράξη με τη θεωρία, ενώ το πενταετές πρόγραμμα σπουδών υποστηρίζει εξίσου επτά καλλιτεχνικές κατευθύνσεις – ειδικότητες (σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής, ήχος – μουσική, σκηνογραφία – ενδυματολογία, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ) καθώς και την κατεύθυνση της θεωρίας και ιστορίας κινηματογράφου.

Το πτυχίο του Τμήματος Κινηματογράφου είναι εννιαίο και έχει ως βάση έναν πλήρη κύκλο μαθημάτων θεωρίας και ιστορίας κινηματογράφου και καλλιτεχνικής κινηματογραφικής δημιουργίας, όπου περιλαμβάνονται και υποχρεωτικά μαθήματα παιδαγωγικής και ξένης γλώσσας. Στη συνέχεια, με βάση τα επιλεγόμενα μαθήματα και την πτυχιακή εργασία οι φοιτητές/τριες εντρυφούν σε ένα από τα παρακάτω γνωστικά πεδία: α) σενάριο, β) σκηνοθεσία, γ) διεύθυνση παραγωγής, δ) ήχος-μουσική κινηματογράφου, ε) σκηνογραφία-ενδυματολογία, στ) διεύθυνση φωτογραφίας, ζ) μοντάζ, η) θεωρία – ιστορία κινηματογράφου.

Στα δύο πρώτα έτη τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και προσφέρουν μία εισαγωγή σε όλες τις βασικές θεματικές περιοχές/κατευθύνσεις των κινηματογραφικών σπουδών.

Από το τρίτο έτος, οι φοιτητές/τριες καλούνται να επιλέξουν μία από τις οκτώ κατευθύνσεις στην οποία επιθυμούν να εστιάσουν ιδιαίτερα και η οποία θα καθορίσει τη συνέχεια των σπουδών τους και η οποία θα αναγράφεται στο πτυχίο τους.

Τα μαθήματα του τρίτου και τέταρτου έτους χωρίζονται σε υποχρεωτικά (τα εργαστήρια και τα μαθήματα παιδαγωγικής) και σε μαθήματα επιλογής – κατεύθυνσης στις οκτώ θεματικές περιοχές. Στην πράξη οι φοιτητές/τριες σε κάθε αντίστοιχο εξάμηνο επιλέγουν 4 από τα μαθήματα επιλογής-κατεύθυνσης.

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Εισαγωγή στην Κινηματογραφική Παραγωγή, Η Τέχνη και η Γλώσσα του Κινηματογράφου, Προϋποθέσεις της τέχνης του 20ου αιώνα, Παγκόσμιος Κινηματογράφος: 1895-1930. Ιστορικά και Αισθητικά Δεδομένα, Σενάριο Μικρού Μήκους, Καλλιτεχνικοί συντελεστές, Ιστορία των εικαστικών. Σύγχρονη τέχνη, Κινηματογραφική Μουσική και Ήχος στο χρόνο, Τεχνική της Ανάλυσης και της Αναθεώρησης – Διασκευή, Βασικές αρχές και θεωρίες – Ντεκουπάζ και μοντάζ, Αφηγηματικές τεχνικές και εκφραστικά μέσα, Εισαγωγή στα Είδη του Ντοκιμαντέρ, Μοντέλα Εφαρμοσμένης Παραγωγής, Σύγχρονες Θεωρίες: Αναπαραστάσεις Τάξεων Φύλων και Εθνοτήτων, Ενδυματολογία , Σκηνογραφία, Το σενάριο στην ψηφιακή εποχή, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμπαραγωγές, Ηχητικός Σχεδιασμός (Sound Design), Κινηματογραφική Μουσική & Επεξεργασία Ήχου σε Η/Υ, κ.α.   Περισσότερα στοιχεία

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές : 

Οι απόφοιτοι του τμήματος  Κινηματογράφου  μπορούν να απασχοληθούν ως:

 • Σεναριογράφοι
 • Σκηνοθέτες
 • Παραγωγοί
 • Δ/ντές Φωτογραφίας
 • Μοντέρ
 • Ηχολήπτες
 • Σκηνογράφοι
 • Ενδυματολόγοι
 • Καθηγητές Κινηματογράφου στη βασική και Μέση Εκπαίδευση
 • Κριτικοί Κινηματογράφου.

Σχετικά επαγγέλματα:

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :

.

Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.  Αριθμ. 89006/Ζ1 (ΦΕΚ 1915 τ.Β΄/01.06.2017) :

 • Χωρίς καμία αντιστοιχία