Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 25/11/2017

Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης

Έδρες :

Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης  Ρόδου  (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.)

Δημοκρατίας 2    85100 Ρόδος.  τηλ. 22410 24190

Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης   (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.)

Λατούς  25  72100 Άγιος Νικόλαος.  τηλ.  28410 28565, Fax 28410 26651 Ε-mail:  astek@mintour.gr

Σκοπός  :

Στόχος της εκπαίδευσης αποτελεί η κατάρτιση στελεχών για τις ξενοδοχειακές, και λοιπές επιχειρήσεις του Τουριστικού τομέα.

Διάρκεια σπουδών :

Η φοίτηση διαρκεί επτά εξάμηνα.

Κατευθύνσεις :

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών κάθε εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών α). Τον Θεωρητικό, που αρχίζει τον μήνα Οκτώβριο κάθε εκπαιδευτικού έτους και λήγει τον μήνα Ιούνιο του επομένου έτους  β). Τον Πρακτικό, που αποτελεί συνέχεια του θεωρητικού και αναπόσπαστη συνέχεια της εκπαίδευσης, αρχίζει τον μήνα Ιούλιο και λήγει στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές τοποθετούνται με μέριμνα της σχολής για πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Εισαγωγή στον Τουρισμό, Μαγειρική, Εστιατοριακή τεχνική, Υπηρεσία ορόφων, Οικονομικά Μαθηματικά, Αρχές Διοίκησης, Αρχές Οικονομικής, Μαζική παραγωγή φαγητών, Μπαρ – Ποτά – Οινολογία, Εισαγωγή στους Η/Υ, Διαχείριση τροφίμων και ποτών, Στατιστική επιχειρήσεων, Γενικές αρχές Λογιστικής, Οργάνωση και λειτουργία επισιτιστικών μονάδων, Υπηρεσία υποδοχής και κρατήσεων,Τουριστική Οικονομία, Αρχιτεκτονική – εξοπλισμός ξενοδοχείων, Λογιστική εταιρειών, Στοιχεία δικαίου, Τουριστική Κοινωνιολογία και Τουριστική Ψυχολογία, Τήρηση λογαριασμών πελατών, Μηχανοργάνωση ξενοδοχείων, Τουριστική Γεωγραφία της Ελλάδας, Εργασιακές σχέσεις, Αγγλική Τουριστική Ορολογία, Δεύτερη ξένη γλώσσα (Τουριστική Ορολογία), Τουριστικό Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Ξενοδοχειακή Νομοθεσία, Διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, Συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμών ξενοδοχείων, Διαπολιτισμική εκπαίδευση και επικοινωνία στον τουρισμό,  Έρευνα Τουριστικής Αγοράς, Καταναλωτική Συμπεριφορά Τουρίστα, Επαγγελματικός Τουρισμός, Προώθηση ξενοδοχειακού προϊόντος, Ξενοδοχειακό λογισμικό, Επιχειρηματικότητα στον τουρισμό,  Ψυχαγωγία ξενοδοχείων, Τουριστική Ανάπτυξη και Τουριστική Πολιτική,

Επίσης : Πτυχιακή εργασία &  Πρακτική άσκηση.

 Περισσότερα στοιχεία:

 • Ηλεκτρονική διεύθυνση Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης http://astecrete.edu.gr/
 • Ηλεκτρονική διεύθυνση Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου  http://www.aster.edu.gr/
 • Ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Τουρισμού:  http://www.mintour.edu.gr/
 • Ενημερωτικό Φυλλάδιο Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (αρχείο pdf)
 • Παρουσίαση Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγ. Νικολάου  (αρχείο pdf)

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης  απαιτείται εξέταση σε ένα από τα τέσσερα ειδικά μαθήματα «Αγγλική Γλώσσα», ή  »Γαλλική Γλώσσα»,  ή «Γερμανική  Γλώσσα», ή «Ιταλική Γλώσσα».

Άλλες πληροφορίες :

Οι ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης προετοιμάζουν ανώτερα στελέχη για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η απόκτηση απαραίτητων τεχνικών και επαγγελματικών γνώσεων, καθώς και η ανάπτυξη των ικανοτήτων διοίκησης για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον κλάδο. Η φοίτηση διαρκεί 7 εξάμηνα και περιλαμβάνει επίσης και 9 μήνες αμειβόμενη και εποπτευόμενη πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές : 

Οι σπουδές στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης καταλήγουν, μετά από επιτυχείς εξετάσεις και με την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης στο επάγγελμα, στην απόκτηση πτυχίου ανώτερης εκπαίδευσης. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης είναι τα ίδια με αυτά που καθορίζονται στο π.δ. υπ’ αριθ. 356/1989 για τους πτυχιούχους του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θα ισχύουν για όλους τους αποφοίτους των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από το χρόνο αποφοίτησής τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος τους, οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΚ ασχολούνται με τα παρακάτω αντικείμενα και δραστηριότητες:

 1. Τροφοδοσία ξενοδοχείων και γενικότερα επισιτιστικών μονάδων.
 2. Προμήθεια τροφίμων, ποτών και εξοπλισμού.
 3. Προγραμματισμό επιχειρηματικής δραστηριότητας τουριστικών επιχειρήσεων.
 4. Χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων.
 5. Τήρηση λογαριασμών πελατών (MAIN COURANTE)
 6. Εποπτεία ορόφων.
 7. Άσκηση εποπτείας και διοίκησης στο προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων.
 8. Έρευνα αγοράς πωλήσεων τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών.
 9.  Διαχείριση επισιτιστικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π), μπαρ, κέντρων διασκέδασης και κυλικείων σε τουριστικούς χώρους που ανήκουν στην κατηγορία Πολυτελείας και Α’.
 10. Κατάρτιση προϋπολογισμών εσόδων – εξόδων.
 11. Ασκούν τις πιο πάνω αναφερόμενες δραστηριότητες και όταν αυτές  αφορούν σε ξενοδοχειακές – επισιτιστικά κ.λ.π τμήματα επιβατικών  πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
 12. Παροχή τουριστικών πληροφοριών.
 13.  Έκδοση εισιτηρίων.
 14.  Σχεδιασμός και σύνθεση τουριστικού πακέτου.
 15.  Σχεδιασμός και εκτέλεση ταξιδίου.
 16. Προγραμματισμός και εκτέλεση μαζικής διακίνησης ατόμων.
 17. Καθοδήγηση ταξιδιωτικών ομάδων (TOUR LEADERS).
 18. Ασκούν τις δραστηριότητες των παραγράφων 12, 13, 14, 15 , 16 και 17 του παρόντος άρθρου και όταν αυτές αφορούν σε τουριστικά, ταξιδιωτικά κ.λ.π τμήματα αεροπορικών ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιριών, τραπεζών κ.λ.π.
 19. Άσκηση επαγγέλματος υπευθύνου διευθυντή ξενοδοχειακών γραφείων.
 20. Άσκηση επαγγέλματος υπευθύνου διευθυντή ταξιδιωτικών γραφείων.
 21. Παροχή υπηρεσιών στη Διεύθυνση επιθεώρησης του Ε.Ο.Τ και άλλες διοικητικές και επισιτιστικές Διευθύνσεις του.
 22. Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για την ίδρυση – επέκταση τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΚ καλύπτουν όλο το φάσμα της διοικητικής ιεραρχίας της σχετικής με την ειδικότητα τους.

Οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΚ απασχολούνται στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία

Οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΚ μπορούν να απασχοληθούν σε έρευνα θεμάτων της ειδικότητας τους.

Οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΚ με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τέλος, σύμφωνα με την ΚΥΑ 16627/07.08.2008, ΦΕΚ 1671 τ.Β΄/18.08.2008, στους αποφοίτους της ΑΣΤΕΚ δίνεται δικαίωμα κατάταξης στο 6ο εξάμηνο σπουδών των τμημάτων Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των ΤΕΙ της χώρας προκειμένου να αποκτήσουν και το πτυχίο του ΤΕΙ και έχουν έτσι πρόσβαση στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της ημεδαπής.

 

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

.