Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ (Τρίκαλα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 25/02/2019

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ (Τρίκαλα)

Έδρα : 

Διεύθυνση : Αργοναυτών 1Γ’, ΤΚ 42132, Τρίκαλα

Τηλέφωνο: τηλ: 24310 23602, Fax: 24310 23672  Ε-mail: secry-civil-trikala@teilar.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα έχει ως αποστολή την κατάρτιση σπουδαστών μέσα από τη μετάδοση του κατάλληλου τεχνολογικού υπόβαθρου και απόκτηση εμπειρίας πάνω στις εφαρμογές της ειδικότητας Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε. Το περιεχόμενο σπουδών το Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής των τεχνικών επιστημών στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών Δομικών  έργων, καθώς  της εφαρμογής των τεχνικών επιστημών, στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων μορφολογίας και αναστήλωσης.

Έχει, επίσης, αποστολή να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη ως στελεχών, που εφαρμόζουν τις τεχνολογικές γνώσεις στον τομέα των Δομοστατικών Μηχανικών και Μηχανικών Μορφολογίας και Αναστήλωσης, αρμοδιότητας πολιτικού μηχανικού.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις : 

Το Πρόγραμμα Σπουδών  της κατεύθυνσης Δομοστατικού Μηχανικού, πέρα από το βασικό υπόβαθρο γνώσης, που παρέχεται στο τμήμα με τα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Περιβαλλοντική Χημεία, το Πρόγραμμα Σπουδών εστιάζει σε εξειδικευμένες γνώσεις, που αφορούν την Στατική Ανάλυση και τον Αντισεισμικό σχεδιασμό μικρών και μεγάλων κατασκευών από διάφορα υλικά και γεωμετρία σε συνδυασμό με τους ισχύοντες Αντισεισμικού κανονισμούς. Επιπλέον, η Αρχιτεκτονική κτιρίων και η Διαχείριση κατασκευών Πολιτικού Μηχανικού, που διδάσκονται στο Τμήμα, δίνουν στον φοιτητή την δυνατότητα να σχεδιάσει οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές.

Αντίστοιχα, το Πρόγραμμα Σπουδών  της κατεύθυνσης   Μηχανικοί Μορφολογίας και Αναστήλωσης δίνει έμφαση στην τεχνολογία των αναστηλώσεων και τεχνικών αποκατάστασης συντήρησης, στερέωσης και επισκευών, τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις ιστορικών κτιρίων και συνόλων, καθώς και την μορφολογική ένταξη νέων κτιρίων σε ιστορικό και παραδοσιακό περιβάλλον, ενώ παραλλήλως διεξάγει κυρίως τεχνολογική έρευνα και αναπτύσσει τεχνογνωσία και καινοτομίες στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

Τα Προγράμματα Σπουδών του τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, είναι προσαρμοσμένα στις νέες εξελίξεις της Τεχνολογίας και τις Επιστήμης. Απόφοιτοι του τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, στελεχώνουν ήδη μεγάλες τεχνικές εταιρίες, κατέχουν σημαντικές θέσεις σε υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και διευθύνουν με επιτυχία τις ατομικές τεχνικές επιχειρήσεις τους. Αρκετοί συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του εσωτερικού ή του εξωτερικού και ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα.

Το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει την δυνατότητα επιλογής δύο κατευθύνσεων α). Δομοστατικοί Μηχανικοί ΤΕ β).Μηχανικοί Μορφολογίας και Αναστήλωσης ΤΕ.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων  Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους. Προσοχή στις αντίστοιχες κατευθύνσεις που προσφέρει κάθε ΤΕΙ.

Ενδεικτικά Μαθήματα κατεύθυνσης  Δομοστατικοί Μηχανικοί ΤΕ 

Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας σε Δομικά Έργα, Κόστος & Προϋπολογισμός Κατασκευών,  Οργάνωση Εργοταξίου, Πολιτική Οικονομία, Προγραμματισμός Η/Υ, Τεχνική Γεωλογία, Τεχνική Νομοθεσία, Τοπογραφία,  Αποτύπωση – Παθολογία – Αποκατάσταση Παραδοσιακών Κτιρίων, Αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική – Οικοδομική Σχεδίαση με Η/Υ, Αρχιτεκτονικός – Κατασκευαστικός Σχεδιασμός με Η/Υ, Ιστορία της Τέχνης, Κατασκευές Κτιρίων, Οικοδομική, Στοιχεία Πολεοδομίας Χωροταξίας, Τεχνικό Σχέδιο, Αντισεισμικός Σχεδιασμός Δομικών Έργων, Αντοχή Υλικών, Δυναμική των Κατασκευών, Εδαφομηχανική, Ειδικά θέματα Μεταλλικών Κατασκευών, Ειδικά Κεφάλαια Στατικής, Ειδικές Κατασκευές από Οπλισμένο & Προεντεταμένο Σκυρόδεμα, Θεμελιώσεις, Κατασκευές από Φέρουσα Τοιχοποιία, Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος, Σιδηρές και Ξύλινες Κατασκευές, Στατική, Τεχνολογία Δομικών Υλικών, κ.α.

Ενδεικτικά Μαθήματα κατεύθυνσης Μηχανικοί Μορφολογίας και Αναστήλωσης ΤΕ

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Μνημειακή Τοπογραφία των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στο Θεσσαλικό Χώρο,  Μαθηματικά, Στοιχεία Φυσικής, Κοινωνιολογία στην Αρχιτεκτονική, Τεχνολογία των Δομικών Υλικών, Αναλυτική Γεωμετρία, Στοιχεία Θερμοδυναμικής Χώρου, Αρχιτεκτονική Αποτύπωση Μνημειακού Έργου, Στατική των Κατασκευών, Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις,  Σχεδιασμός στο Επίπεδο με Η/Υ, Ηχοτεχνία – Φωτοτεχνία, Κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα ή Χάλυβα, Οικοδομική, Σχεδιασμός στο χώρο με Η/Υ, Σύγχρονες Τεχνικές Αποτύπωσης, Θεωρία της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονική των Εσωτερικών Χώρων, Ιστορία της Τέχνης, Κανόνες Κτιριολογίας και Πολεοδομίας, Ειδικά Κτίρια – Σχεδιασμός, Ανάπλαση Ιστορικών Κέντρων και Συνόλων, Αντισεισμική Προστασία των Κτιρίων, Αποκατάσταση – Επανάχρηση Ιστορικών Κτιρίων, Σύνταξη Μελέτης Ανακαίνισης Αποκατάστασης Κτιριακού Έργου, Σύνταξη Μελέτης Κτιριακού Έργου, Προδιαγραφές – Προϋπολογισμός Έργου, Οργάνωση Εργοταξίου, κ.α. Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Ο απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ με κατεύθυνση  Δομοστατικοί  Μηχανικοί αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες, ως πτυχιούχοι Μηχανικοί Δομικών Έργων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, για να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών επιχειρήσεων, Οργανισμών και Υπηρεσιών.
Πιο αναλυτικά, οι πτυχιούχου της ανωτέρω κατεύθυνσης  μπορούν να εφαρμόζουν σύγχρονες επιστημονικές, τεχνολογικές, εργοταξιακές, ερευνητικές, διοικητικές, εκπαιδευτικές, θεσμικές και δεοντολογικές πρακτικές και μεθόδους στην άσκηση του επαγγέλματός τους στους παρακάτω τομείς:

  • Σύνταξη μελετών που αφορούν την αρχιτεκτονική σύνθεση, τον φέροντα οργανισμό και τον οργανισμό πληρώσεως δομικών έργων (δημόσιων και ιδιωτικών).
  • Επίβλεψη οικοδομικών έργων.
  • Οργάνωση και διαχείριση εργοταξίου κατασκευής κτιριακών έργων. Κατασκευές δομικών έργων (δημόσιων και ιδιωτικών).
  • Σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών (επιμετρήσεις, συγκριτικοί πίνακες κλπ).
  • Σχεδιασμός, βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών, οργάνωση της παραγωγής, έλεγχος της ποιότητας, εκμετάλλευση, συντήρηση των κατασκευαστικών υλικών και επιτυχή ενσωμάτωσή τους στα οικοδομικά έργα.
  • Εκτίμηση και αξιολόγηση μελετών, κατασκευαστικών υλικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των συντελεστών παραγωγής τους.
  • Ερευνητική μεθοδολογία, ικανότητα συλλογής, αξιολόγησης, ανάλυσης και σύνθεσης των δεδομένων, ικανότητα διαμόρφωσης και διατύπωσης υπεύθυνης γνώμης, εξοικείωση στην ομαδική παραγωγική δουλειά, αυτογνωσία και ικανότητα παρουσίασης και προβολής του εαυτού τους και του έργου τους.
  • Ικανότητα απόκτησης γνώσης από χώρους δουλειάς και ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων που αποκτήθηκαν σε χώρους δουλειάς με κατάλληλη πρακτική άσκηση.

Γενικά οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης μπορούν να ασκήσουν με επάρκεια οποιεσδήποτε επαγγελματικές δραστηριότητες είτε αυτές καθιερώθηκαν θεσμικά από την Πολιτεία ως καλύπτουσες τις ωφελιμιστικές ανάγκες της κοινωνίας όπως του μελετητή, επιβλέποντα και κατασκευαστή σε κατασκευές, επισκευές, βελτιώσεις, αναστηλώσεις και κατεδαφίσεις, είτε αυτές ανταποκρίνονται στη ζήτηση από το κοινωνικό περιβάλλον όπως, ενδεικτικά, σχεδιασμού, παραγωγής, διαχείρισης, διάθεσης, μεσιτείας, οικοδομικών μηχανημάτων, υλικών, οικοδομών και τεχνογνωσίας.

Ο απόφοιτος της ανωτέρω κατεύθυνσης  μπορεί να εργαστεί :

  • σε τεχνικές εταιρείες, σε ιδιωτικές τεχνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις και τεχνικά γραφεία
  • υπηρεσίες υπουργείων, οργανισμών, στην νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, και σε οποιαδήποτε δημόσια επιχείρηση που διατηρεί γραφείο τεχνικής υπηρεσίας
  • ως ελεύθεροι επαγγελματίες,
  • και ως καθηγητής υπό προϋποθέσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Επίσης, πέντε χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου του μπορεί να γίνει εργολάβος δημοσίων έργων. 

Ο απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ με κατεύθυνση Μηχανικοί Μορφολογίας και Αναστήλωσης ΤΕ  καλύπτει  το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής των τεχνικών επιστημών στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή έργων συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων. Το τμήμα συνδυάζει την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών για τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις κτιρίων, με την υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση.

Δίνει έμφαση στην τεχνολογία των αναστυλώσεων και τεχνικών αποκατάστασης συντήρησης, στερέωσης και επισκευών, ενώ παραλλήλως διεξάγει κυρίως τεχνολογική έρευνα και αναπτύσσει τεχνογνωσία και καινοτομίες στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

Παραλλήλως παρέχεται μια γενικότερη παιδεία που διευρύνει τους ορίζοντες του σπουδαστή και θέτει τις βάσεις για την επιστημονική και επαγγελματική του ωρίμανση ώστε να μπορεί αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα και πολύπλοκα προβλήματα που περιέχονται στο πλαίσιο της προστασίας, συντήρησης – διατήρησης, αποκατάστασης, ανάδειξης και αναβίωσης του μνημειακού αλλά και του ευρύτερου οικιστικού πλούτου και ακόμη του διατηρητέου φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Ο  Μηχανικός  Μορφολογίας και Αναστήλωσης ΤΕ  διαθέτει  τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά  είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες τεχνικών ειδικοτήτων, όπως αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και συντηρητές έργων τέχνης, κ.α. στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας σε ειδικούς τομείς έργων και εργασιών στο αντικείμενο της συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων, και ειδικότερα στις εξής δραστηριότητες:

  • Στην επίβλεψη και κατασκευή εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων, σύγχρονων και ιστορικών.
  • Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης έργων, ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα ή μελετητικών γραφείων.
  • Στην εκπόνηση ή επίβλεψη μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων της ειδικότητάς τους ως μεμονωμένοι τεχνικοί.
  • Στις αποτυπώσεις και τεκμηριώσεις κτιρίων και μνημείων, με τη χρήση παραδοσιακών ή νέων τεχνικών μεθόδων.
  • Στην εκτέλεση ή συμμετοχή εργασιών πραγματογνωμοσύνης και αξιολόγησης προσφορών αγοράς.
  • Στην κάλυψη θέσεων υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών της ειδικότητάς τους.
  • Στην οργάνωση τεχνικών έργων της ειδικότητάς τους.
  • Στη συλλογή και ανάλυση εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε εργαστήρια αντοχής υλικών, τεχνολογίας υλικών, οικοδομικής, κ.ά.
  • Στην εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους παραπάνω τομείς.
  • Στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών συντήρησης και αποκατάστασης των δομικών υλικών κτιρίων, σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων επιστημονικών κλάδων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα  :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, έχουν κατοχυρωθεί νομικά με το Π.Δ. 906 (ΦΕΚ 254 τ.Α’/15.11.1979).

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).  web site: http://www.eetem.gr

 

Τελικές επισημάνσεις

Σύμφωνα με τον Νόμο 4589 ΦΕΚ 13 τ.Α’/29.01.2019 το ΤΕΙ Θεσσαλίας καταργήθηκε και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Συνεπώς οι σχολές και τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν θα δεχτούν νέους φοιτητές από το ακαδ. έτος 2019 – 2020, ενώ οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές τους, έχουν την δυνατότητα να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ