Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Τ.Ε.

το άρθρο ενημερώθηκε στις :  25/02/2019

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

 Τμήμα  Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Τ.Ε. (Καρδίτσα)

Έδρα :

Διεύθυνση : Β. Γρίβα 11, ΤΚ 43100 Καρδίτσα

Τηλέφωνο: 24410 64730  Fax :  24410 64731 Ε-mail : secry-wood@teilar.gr

Σκοπός του τμήματος :

Αποστολή του τμήματος  είναι :

 • να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στους τομείς της τεχνολογίας ξύλου, της τεχνολογίας παραγωγής επίπλου και ξυλοκατασκευών και του σχεδιασμού επίπλου.
 • να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία και εξέλιξη.
 • να συμβάλει, αναπτύσσοντας τεχνογνωσία και καινοτομίες μέσω της εφαρμογής επιστημονικών, τεχνολογικών ή άλλων γνώσεων, στην ανάπτυξη και την πρόοδο του βιομηχανικού και βιοτεχνικού κλάδου του ξύλου και του επίπλου της χώρας.
 • να εκπαιδεύει Τεχνολόγους και Σχεδιαστές ξύλου και επίπλου, υψηλής ποιοτικής στάθμης.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Το Πρόγραμμα Σπουδών του νέου τμήματος ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και συντάχθηκε με βάση τα δεδομένα αντίστοιχων σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια προσαρμογής στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και της παγκόσμιας αγοράς. Η ειδικότητα του Σχεδιαστή και Τεχνολόγου Ξύλου και Επίπλου έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στον τομέα του Ξύλου – Επίπλου. Στην εν λόγω ειδικότητα ενσωματώνονται τρεις επιμέρους κατευθύνσεις:

 • του Τεχνολόγου Ξύλου
 • του Τεχνολόγου Επίπλου και Ξυλουργικών Κατασκευών
 • του Σχεδιαστή Επίπλου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι το τμήμα είναι μοναδικό στα ΑΕΙ της χώρας και διαπραγματεύεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα, γνωστικά αντικείμενα  του σχεδιασμού επίπλου (furniture design) και ξυλοκατασκευών, της τεχνολογίας ξύλου (wood technology) και της τεχνολογίας παραγωγής επίπλου, με γνώμονα την οικονομία, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά,  Τεχνικό Σχέδιο,  Αρχιτεκτονική, Τέχνη και Ρυθμολογία Επίπλου, Δομή Ξύλου, Πληροφορική, Ελεύθερο Σχέδιο, Τεχνολογία Ξύλου – Συμπαγή προϊόντα, Μηχανική Κατεργασία Ξύλου, Υγιεινή και Ασφάλεια, CAD, Ιδιότητες Ξύλου, Συγκολλημένα Προϊόντα, Δημιουργικός Σχεδιασμός, Πολυμερή και Σύνθετα Υλικά, Τεχνολογία Παραγωγής Επίπλου, Σύγχρονες Μορφές Κατεργασίας Ξύλου, Σύγχρονα Υλικά Ξυλοκατασκευών, Επεξεργασία Επιφανειών – Φινίρισμα Επίπλων, Τεχνολογία – Εφαρμογές Μεταλλικών Υλικών,  Διοίκηση Επιχειρήσεων Ξύλου – Επίπλου,  Προϊόντα Χημικής Τεχνολογίας Ξύλου, Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου, Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών, Οικονομική Επιχειρήσεων Ξύλου – Επίπλου, Τεχνολογία Ξύλινων Κατασκευών – Ξύλινες Κατοικίες, Κουφώματα, Πατώματα, Μελέτη Σχεδιασμού Επίπλου, Εσωτερική Διακόσμηση, Μάρκετινγκ Προϊόντων Ξύλου – Επίπλου, Συντήρηση – Επισκευή Επίπλων,  Φωτορεαλισμός και Κίνηση, Κατασκευές Εξωτερικού Χώρου, Ποιοτικός Έλεγχος Επίπλου, Υλοποίηση Μελέτης Σχεδιασμού Επίπλου, κ.α. Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Σύμφωνα με το Γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ Λάρισας, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (>95%), η απασχόληση των πτυχιούχων του Τμήματος σήμερα εστιάζεται στον ιδιωτικό τομέα, κατά κύριο λόγο στις ακόλουθες επιχειρήσεις:

 • παραγωγικές ή εμπορικές επιχειρήσεις επίπλων,
 • παραγωγικές ή εμπορικές επιχειρήσεις προϊόντων ξύλου ή ξυλοκατασκευών,
 • παραγωγικές ή εμπορικές επιχειρήσεις σύνθετων προϊόντων ξύλου, χαρτιού, κ.α.
 • επιχειρήσεις σχεδιασμού επίπλων ή αντικειμένων,
 • αρχιτεκτονικά ή τεχνικά γραφεία και γραφεία διακόσμησης,
 • διάφορες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου ξύλου και επίπλου.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Διασύνδεσης του ΤΕΙ Λάρισας (2005), οι τελειόφοιτοι σπουδαστές του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις σε ποσοστό 72% πριν ακόμα λάβουν το πτυχίο τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :  

 • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος   Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου  ορίζονται  ρητά  με το  Π.Δ. 97 (Φ.Ε.Κ. 98 τ.Α’/16.05.2006).

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

 • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

 

Τελικές επισημάνσεις

Σύμφωνα με τον Νόμο 4589 ΦΕΚ 13 τ.Α’/29.01.2019 το ΤΕΙ Θεσσαλίας καταργήθηκε και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Συνεπώς οι σχολές και τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν θα δεχτούν νέους φοιτητές από το ακαδ. έτος 2019 – 2020, ενώ οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές τους, έχουν την δυνατότητα να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.