Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 14/10/2018

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών 

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ

Έδρα :

Διεύθυνση : ΤΕΙ Καβάλας Αγ. Λουκάς  Τ.Κ. 654 04 Καβάλα

Τηλέφωνο:  2510 462142 Fax: 2510 462141

Σκοπός του τμήματος :

Οι σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. καλύπτουν την τεχνολογική επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Τ.Ε. και παρέχουν θεμελιακές και εξειδικευμένες γνώσεις στα γνωστικά πεδία των συστημάτων ηλεκτρισμού, των συστημάτων ηλεκτρομηχανικής μετατροπής ενέργειας, των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, των μετρήσεων και αυτοματισμών, των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και κατασκευών, των πληροφοριακών συστημάτων και υπολογιστών, των συστημάτων επικοινωνιών, της τεχνολογίας υλικών καθώς και σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποκεντρωμένα συστήματα ηλεκτρισμού, οπτο-ηλεκτρονική και συστήματα λέιζερ, μικροηλεκτρονική, μηχατρονική και τεχνολογίες περιβάλλοντος.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της εφαρμογής της επιστήμης και τεχνολογίας της Ηλεκτρολογίας, με έμφαση στα ηλεκτρικά ενεργειακά συστήματα και εγκαταστάσεις, τους αυτοματισμούς, τα ηλεκτρονικά και πληροφοριακά συστήματα και τα συστήματα επικοινωνιών.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Φυσική, Ηλεκτροτεχνία, Ηλεκτροχημεία – Τεχνολογία Υλικών, Τεχνική Νομοθεσία – Ασφάλεια Εργασίας, Ηλεκτρονικά, Ηλεκτρικές Μετρήσεις, Βασικές Αρχές Σχεδίασης, Ηλεκτρικές Μηχανές, Προγραμματισμός Η/Υ, Τεχνολογία – Κοινωνία & Περιβάλλον, Μηχανουργική Τεχνολογία, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Ψηφιακά Συστήματα, Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές Κατασκευές, Διαχείριση Ολικής Ποιότητας – Τυποποίηση, Διοίκηση Τεχνικών Έργων – Επιχειρησιακές Επικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Μικροϋπολογιστές, Ηλεκτρολογία Οχημάτων, Κινητήριες Μηχανές, Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις – Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Σχεδίαση – Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων με χρήση Η/Υ, Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα, Στοιχεία Οικονομίας, Ηλεκτροτεχνικές Εφαρμογές, Θεωρία Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνολογία Μετρήσεων, Τεχνολογία Υψηλών Τάσεων, Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά, Μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων με Η/Υ, Ηλεκτρικές – Ηλεκτρονικές Κατασκευές, PLC Αυτοματισμοί, Συστήματα Επικοινωνιών και Μετάδοσης Δεδομένων, Βιομηχανικό Σχέδιο, Διαχείριση Ηλεκτρικής Ενέργειας- Ήπιες Μορφές Ενέργειας, κ.α.   Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Το Τμήμα στοχεύει να καταστήσει τους πτυχιούχους του ικανούς να ανταποκριθούν στις ποικίλες δραστηριότητες του Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος στοχεύουν με τις σπουδές τους να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε:

  • Εκπόνηση τεχνικών/οικονομικών μελετών και μελετών εφαρμογής, τεχνική υποστήριξη και συντήρηση, σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με: συστήματα ηλεκτρισμού, συστήματα ηλεκτρομηχανικής μετατροπής ενέργειας, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μετρήσεις και αυτοματισμούς, ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά κυκλώματα και κατασκευές, πληροφοριακά συστήματα και υπολογιστές, συστήματα επικοινωνιών, τεχνολογία υλικών καθώς σύγχρονες τεχνολογίες όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποκεντρωμένα συστήματα ηλεκτρισμού, οπτο-ηλεκτρονική και συστήματα λέιζερ, μικροηλεκτρονική, μηχατρονική και τεχνολογίες περιβάλλοντος.
  • Εφαρμογή προτύπων, κανόνων και κανονισμών στη μελέτη και σχεδίαση εγκαταστάσεων, συστημάτων και προϊόντων καθώς και στη λειτουργία ηλεκτρικών συστημάτων.
  • Σχεδιασμό/υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης που αφορούν στους προαναφερθέντες τομείς.
  • Μελέτη, σχεδίαση και ανάπτυξη πρωτοτύπων ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συστημάτων. Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος.
  • Ασφάλεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Για την άσκηση του επαγγέλματος του Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου απαιτείται η έκδοση αντίστοιχης άδειας, η οποία χορηγείται από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας.
  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ηλεκτρολόγων Υπομηχανικών ΤΕ  καθορίζονται από το Β.Δ/γμα 699/71 (ΦΕΚ 233 τ.Α΄/17.11.1971),  σε σχέση με την μελέτη και επίβλεψη Ηλεκτρολογικών έργων
  • Με την έκδοση του Π.Δ. 108  που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 141 τ.Α’/12.06.2013 καθορίστηκαν οι ειδικότητες και οι βαθμίδες επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα  της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων  καθώς και οι προϋποθέσεις για την άσκηση τους από Φυσικά πρόσωπα. Περισσότερα στοιχεία

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Πανελλήνιος  Σύνδεσμος Πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ. web site: http://www.hlektrologoi-tei.gr/
  • Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.ΤΕ.Μ.).  web site: http://www.eetem.gr
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ