{0180} : Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Χίος)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 11/11/2023

 Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχολή Επιστημών Διοίκησης

Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Χίος)

Έδρα :

Διεύθυνση:  Κοραή 2Α, 82100 Χίος

Τηλέφωνο: 22710 35222, Fax : 22710 35299 Ε-mail : stt@aegean.gr

 Σκοπός του τμήματος :

Στόχος του Τμήματος μας είναι η κατάρτιση υψηλού επιπέδου πτυχιούχων σε εξειδικευμένους και κομβικούς για τη χώρα τομείς διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων και η παροχή αντίστοιχα εξειδικευμένης γνώσης και εμπειριών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, στους τομείς της Ναυτιλίας, των Μεταφορών και του Διεθνούς Εμπορίου.

Αντικείμενο του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών είναι η μελέτη και ανάλυση των δεδομένων που συνθέτουν το σύγχρονο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον των οικονομικών μονάδων οι οποίες δραστηριοποιούνται στο σύνθετο χώρο των Μεταφορών και του Εμπορίου και ειδικότερα της Ναυτιλίας, καθώς και η αναζήτηση, επιλογή και εφαρμογή των πλέον κατάλληλων και αποτελεσματικών λύσεων στη διοίκηση των μονάδων αυτών.

Η αποστολή του Τμήματος εξειδικεύεται στην επιδίωξη τριών συνιστωσών:

  • Της παροχής υψηλής ποιότητας επιστημονικής κατάρτισης στη διακριτή ενότητα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας, Μεταφορών και Εμπορίου,
  • Της παροχής έρευνας μέσω ανάπτυξης ερευνητικών προγραμμάτων,
  • Της σύνδεσης εκπαίδευσης και έρευνας με την πράξη, μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα) 

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

To Τμήμα προσφέρει εισαγωγικά μαθήματα στην οικονομία, την οργάνωση – διοίκηση – χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εξειδικευμένα μαθήματα δικαίου, εφαρμοσμένων οικονομικών στις μεταφορές, το εμπόριο και τα ναυτιλιακά, αλλά και προχωρημένα μαθήματα στη διοίκηση ναυτιλιακών – μεταφορικών επιχειρήσεων, το θαλάσσιο περιβάλλον και την διαχείριση της υποδομής δικτύων συνδυασμένων μεταφορών. Αποβλέπει στον εφοδιασμό των φοιτητών με γνώσεις και ικανότητες απαραίτητες για την ανάπτυξη δυνατότητας επικοινωνίας με το περιβάλλον, διαχείρισης θεμάτων και λήψης αποφάσεων σε έναν έντονα ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι η ναυτιλία, οι μεταφορές και το διεθνές εμπόριο.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος προετοιμάζονται για να καταλάβουν θέσεις διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικότερα οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ναυτιλίας (π.χ. σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ναυλώσεων, ναυπηγεία, παράκτια βιομηχανία, ναυτιλιακά πρακτορεία, διοίκηση και διαχείριση λιμένων), αλλά και στον ευρύτερο τομέα των Μεταφορών (π.χ. αεροπορικές, σιδηροδρομικές και υπεραστικές μεταφορές, διαμεταφορές, διοίκηση και οργάνωση τερματικών εγκαταστάσεων), καθώς επίσης και στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου και σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες. Παράλληλα οι φοιτητές/ φοιτήτριες του προπτυχιακού τμήματος αποκτούν ισχυρές βάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετες δυνατότητες εξέλιξης.

Το Πρόγραμμα Σπουδών συνδυάζει τη διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων με τη ναυτιλία, τις μεταφορές και το διεθνές εμπόριο. Οι μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Μ” αυτές εξασφαλίζονται οι απαραίτητες πρώτες ύλες για την παραγωγή, αλλά και η έγκαιρη παρουσία των τελικών προϊόντων στις αγορές. Οι μεταφορές αποτελούν καθοριστικής σημασίας παράγοντα για τη λειτουργία της οικονομίας μιας χώρας. Η ναυτιλία αποτελεί διεκπεραιωτή σημαντικού όγκου του διεθνούς εμπορίου και σχεδόν μοναδικό μεταφορέα του εμπορίου μεγάλου αριθμού προϊόντων και πρώτων υλών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της γνώσης των νέων τεχνολογιών και στην κάλυψη των αναγκών της διεθνοποιημένης επιχειρηματικότητας. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης με σκοπό αφενός την ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα από πραγματικές συνθήκες εργασίας και, αφετέρου, την άμεση διασύνδεση των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος με το οικονομικό και επαγγελματικό περιβάλλον των σπουδών τους.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος:

  • έχουν εξοπλιστεί με τις απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που τους εξασφαλίζουν επαγγελματική καταξίωση και εξέλιξη,
  • έχουν αποκτήσει την επιστημονική κατάρτιση που επιτρέπει την αναγνώριση, κατανόηση, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δραστηριοποιούμενες στο χώρο σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμοί,
  • γνωρίζουν και είναι σε θέση να αξιοποιούν σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, να ανταποκρίνονται καθώς και να προσαρμόζονται στο υφιστάμενο εθνικό και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Επίσης το πρόγραμμα σπουδών διευκολύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και την επιχειρηματικότητα των πτυχιούχων ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν επιχειρήσεις. Η παρεχόμενη εκπαίδευση υποστηρίζει την ικανότητα αναζήτησης της δια βίου εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι πτυχιούχοι αποκτούν ισχυρές βάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές εξασφαλίζοντας έτσι, επιπρόσθετες δυνατότητες εξέλιξης.

 Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Γενική λογιστική, Οικονομική ανάλυση, Ναυτιλιακή τεχνολογία, Εισαγωγή στις ναυτιλιακές σπουδές, Ναυτιλιακή Λογιστική, Μικροοικονομική Στατιστική, Οικονομική γεωγραφία, Εμπορικό & οικονομικό δίκαιο, Οργάνωση – Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομική των μεταφορών, Ανάλυση μεταφορικών & συγκοινωνιακών συστημάτων, Διαχείριση & προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, Ποσοτικές μέθοδοι για μεταφορές – εμπόριο, Μάρκετινγκ, Κοινωνιολογία, Ναυτιλιακή οικονομική, Ναυτικό δίκαιο & Δίκαιο της θάλασσας, Διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομική, Διοίκηση – Οργάνωση παραγωγής, Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, Μάρκετινγκ υπηρεσιών, Ειδικά θέματα ναυτιλιακών επιχειρήσεων, Γεωπολιτική και θαλάσσιες μεταφορές, Διοίκηση Έργων, Διοίκηση πλοίου – διαχείριση φορτίου, Διεθνής χρηματοοικονομική, Οργάνωση διακίνησης/διανομής (Logistics), Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, Ανάλυση ζήτησης, Ναυλώσεις, Ναυτιλιακή χρηματοοικονομική, Οικονομική διοίκηση λιμένων, Διοίκηση ακτοπλοΐας, Ναυτασφαλίσεις, Επιχειρησιακή στρατηγική & πολιτική, Διεθνής ναυτιλιακή πολιτική, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος προετοιμάζονται όπως αναφέρθηκε ανωτέρω για να καταλάβουν θέσεις διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικότερα οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ναυτιλίας (π.χ. σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ναυλώσεων, ναυπηγεία, παράκτια βιομηχανία, ναυτιλιακά πρακτορεία, διοίκηση και διαχείριση λιμένων), αλλά και στον ευρύτερο τομέα των Μεταφορών (π.χ. αεροπορικές, σιδηροδρομικές και υπεραστικές μεταφορές, διαμεταφορές, διοίκηση και οργάνωση τερματικών εγκαταστάσεων), καθώς επίσης και στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου και σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες.

Σύμφωνα με τo Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος   Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του  Πανεπιστημίου Αιγαίου, γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, που σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως οικονομολόγοι ή ως λογιστές, αν αυτό επιθυμούν.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site: http://www.oe-e.gr
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής  

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0180

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 1,00

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  234 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %

Μαθηματικά : 30 %

Πληροφορική : 20 %

Οικονομία  : 20 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Διοίκησης και Οικονομίας β) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %

Νέα Ελληνικά : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 16.650

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 10.150

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 13.690

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 9.910

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ