Οπτικός

Ορισμός: Ο οπτικός ασχολείται με τη μέτρηση, την κατασκευή ή προσαρμογή βοηθημάτων όρασης, όπως τα γυαλιά κάθε είδους ή οι φακοί επαφής, τα τηλεσκόπια και τα κιάλια.

Περιγραφή: Ειδικότερα, ο οπτικός συνεργάζεται με τον οφθαλμίατρο και εκτελεί τις συνταγές του για γυαλιά με διορθωτικούς φακούς, βοηθά τον πελάτη του να επιλέξει σκελετό γυαλιών σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και προτείνει τις ποιότητες των διορθωτικών φακών. Ακόμη, κόβει και τροχίζει την περιφέρεια των φακών ανάλογα με το σκελετό και επισκευάζει σκελετούς.

Ακόμη, επιλέγει τον κατάλληλο τύπο φακών επαφής για κάθε πελάτη εξετάζοντας τον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού και ελέγχοντας την έκκριση δακρύων. Δίνει οδηγίες στον πελάτη πώς να τους τοποθετεί, τους βγάζει και τους καθαρίζει. Μέχρι να προσαρμοστεί ο φακός επαφής στον πελάτη, ο οπτικός πρέπει να τον εξετάζει αρκετές φορές κάνοντας λεπτές επιδιορθώσεις.

Προϋποθέσεις άσκησης: Στον πτυχιούχο Τ.Ε.Ι χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Περιφέρεια.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η εργασία του τεχνολόγου οπτικού απαιτεί λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς. Επίσης, ο τεχνολόγος οπτικός πρέπει να διαθέτει καλή όραση και δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται  στα τμήματα (ή των κατευθύνσεων) Οπτικής και Οπτομετρίας.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδαιότητα: Η εργασία του οπτικού απαιτεί ακρίβεια, προσοχή, υπευθυνότητα και καλή γνώση του αντικειμένου, κρίση και αντίληψη της περίπτωσης που αναλαμβάνει. Η επιδεξιότητα στα δάχτυλα είναι απαραίτητη, προκειμένου να χειρίζεται λεπτά εργαλεία και να εφαρμόζει γυαλιά ή φακούς επαφής. Το αίσθημα τάξης και η καλαισθησία είναι επίσης επιθυμητά προσόντα για τον επαγγελματία. Ακόμα, στις περιπτώσεις που ο οπτικός διατηρεί δικό του κατάστημα, επειδή έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά, χρειάζεται να έχει υπομονή, επικοινωνιακές δεξιότητες και διάθεση φιλικής εξυπηρέτησης.

Απαραίτητο στην περίπτωση αυτή είναι ακόμα, να διαθέτει γνώσεις και εμπειρία προώθησης πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων, ώστε η επιχείρησή του να είναι ανταγωνιστική στην αγορά.  

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο οπτικός μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του κατάστημα πώλησης οπτικών ειδών, ή ως υπάλληλος σε καταστήματα, εργαστήρια ή βιομηχανίες οπτικών ειδών.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο οπτικός εργάζεται ατομικά, όρθιος ή καθιστός, ανάλογα με τη συγκεκριμένη εργασία που εκτελεί. Εργάζεται εντός καταστήματος, εργαστηρίου ή βιομηχανίας, με καλές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας, σε ωράρια που καθορίζονται από το χώρο απασχόλησής του.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Συλλογικός φορέας του επαγγέλματος είναι η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών.

Γενικά σχόλια: Ιδιαίτερη ακρίβεια στις μετρήσεις, λεπτότητα και επιδεξιότητα χαρακτηρίζουν τον επαγγελματία οπτικό.

Το επάγγελμα του οπτικού ασκείται σε αρκετά καλές συνθήκες εργασίας. Ο οπτικός συνδυάζει θεωρητικές με τεχνικές γνώσεις και εξυπηρετεί άμεσες ανάγκες του ανθρώπου.

(πηγή: τομέας ΣΕΠ τέως Παιδαγωγικού Ινστιτούτου)