Ενδυματολόγος

Ορισμός: Ο Ενδυματολόγος σχεδιάζει και επιμελείται τα κοστούμια των ηθοποιών μιας θεατρικής, κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής.

Περιγραφή: Συγκεκριμένα ο ενδυματολόγος, μελετά προσεκτικά την εποχή όπου διαδραματίζεται η υπόθεση κάθε έργου προσπαθώντας να συλλάβει την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία εξελίσσεται αυτό. Συνεργάζεται στενά με το σκηνοθέτη για να κατανοήσει τον τρόπο προσέγγισης του συγκεκριμένου έργου.

Στη συνέχεια, σχεδιάζει τα κοστούμια που απαιτεί η παραγωγή υπολογίζοντας την εντύπωση που θα δημιουργούν σε κάθε θεατρική σκηνή ή κινηματογραφικό πλάνο, οργανώνει και επιβλέπει όλη τη διαδικασία της κατασκευής. Άλλες φορές μπορεί να προμηθεύεται έτοιμα ρούχα από την αγορά και να τα συνδυάζει κατάλληλα μεταξύ τους.

Συνεργάζεται στενά με τους άλλους συντελεστές της κινηματογραφικής, θεατρικής ή τηλεοπτικής παραγωγής, όπως το σκηνοθέτη, το σκηνογράφο, τους ηθοποιούς, εφόσον η ενδυματολογική επιμέλεια θεωρείται μια ξεχωριστή δημιουργία στα πλαίσια της συλλογικής παραγωγής του έργου.

Τα απαραίτητα μέσα που χρησιμοποιεί ο Ενδυματολόγος είναι όργανα σχεδίου (χαρτί, μολύβι, χρώματα), υφάσματα και τώρα τελευταία και ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας τα ειδικά προγράμματα σχεδιασμού ενδυμάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Νομοθετική κατοχύρωση: Δεν υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση που να προστατεύει τα δικαιώματα των επαγγελματιών.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ενδυματολόγος οφείλει να διαθέτει καλλιτεχνική άποψη και ταλέντο στο σχέδιο και στο συνδυασμό χρωμάτων, να έχει γνώσεις των τάσεων και συνηθειών της εποχής του και τέλος να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την ατμόσφαιρα του έργου και την άποψη του σκηνοθέτη, έτσι ώστε να συνεργάζεται αρμονικά μαζί του.

Σπουδές:
Ο ενδυματολόγος μπορεί να σπουδάσει στο τμήμα  Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., στο τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας,  σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Σπουδαιότητα: Το επάγγελμα του ενδυματολόγου, χαρακτηρίζεται από καλλιτεχνική ευαισθησία, αισθητικό κριτήριο και δημιουργική φαντασία. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι, το ταλέντο στο σχέδιο, η ικανότητα αρμονικού συνδυασμού των χρωμάτων, υφασμάτων και αξεσουάρ, το καλό γούστο και η βαθιά γνώση της ιστορίας του ενδύματος. Ακόμη, ο ενδυματολόγος διαθέτει ικανότητα αντίληψης της παρουσίας του ανθρώπου μέσα στο χώρο, καθώς και ευχέρεια επικοινωνίας και συνεργασίας, εφόσον έρχεται σε επαφή με όλους τους συντελεστές του έργου και τα συνεργεία κατασκευής.

Τέλος, πρέπει να έχει ενδιαφέρον και να παρακολουθεί την εξέλιξη των σύγχρονων αισθητικών απόψεων, τάσεων, συνηθειών και υλικών που χρησιμοποιεί στη δουλειά του και τις ιδιομορφίες των νέων μέσων όπου καλείται να εργαστεί, όπως στην τηλεόραση και στη διαφήμιση.

Σημαντικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος, είναι η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας (κυρίως της αγγλικής) και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο ενδυματολόγος μπορεί να εργαστεί στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, ακόμα και σε οίκους μόδας ως υπάλληλος, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας ανοίγοντας δική του επιχείρηση.

Επαγγελματικές συνθήκες: O ενδυματολόγος είναι υπεύθυνος για την άρτια ενδυματολογική εμφάνιση των πρωταγωνιστών της παραγωγής και συνεπώς επηρεάζει την επιτυχία της.

Όταν σχεδιάζει τα κοστούμια, δουλεύει στον κλειστό χώρο του σχεδιαστηρίου, ενώ, αν τα προμηθεύεται από την αγορά, χρειάζεται να πηγαίνει στους χώρους διάθεσης για την επιλογή τους. Όταν επιβλέπει την κατασκευή ή την πρόβα των κοστουμιών, χρειάζεται να μετακινείται στις θεατρικές σκηνές, στις τηλεοπτικές αίθουσες παραγωγής ή σε ανοικτούς χώρους στην περίπτωση εξωτερικών γυρισμάτων μιας τηλεοπτικής ή κινηματογραφικής παραγωγής, αντιμετωπίζοντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την ώρα της λήψης.

Ο ενδυματολόγος εργάζεται εντατικά και κάτω από πίεση χρόνου. Δεν έχει προσδιορισμένο ωράριο εργασίας ούτε σταθερές ημέρες ανάπαυσης και όλα εξαρτώνται από το συγκεκριμένο έργο που πρέπει να εκτελέσει και το χρόνο παράδοσής του. Επίσης, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Γενικά σχόλια: Είναι σημαντική η συμβολή του ενδυματολόγου στην επιτυχία μιας παράστασης ή μιας κινηματογραφικής ταινίας. Ο ενδυματολόγος, πρέπει να συλλάβει το πνεύμα, την ιστορικότητα, την ατμόσφαιρα της εποχής που διαδραματίζεται το έργο και να την αποδώσει πιστά στις φορεσιές των ηθοποιών.

Ο ενδυματολόγος έρχεται σε επικοινωνία με σχεδόν όλους τους συντελεστές της παραγωγής (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, τεχνικούς) καθώς και με το συνεργείο κατασκευής των ενδυμάτων, γι’ αυτό χρειάζεται να έχει υπομονή, ικανότητα επικοινωνίας, πνεύμα συνεργασίας και συντονιστικές ικανότητες.

(πηγή: τομέας ΣΕΠ τέως Παιδαγωγικού Ινστιτούτου).