ΕΠΑΛ: Ειδική μέριμνα για την εισαγωγή αποφοίτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ειδική μέριμνα για την εισαγωγή αποφοίτων των ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, προανήγγειλε ο Κ. Γαβρόγλου

Ο κ. Γαβρόγλου, μετά και από ενστάσεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, δέχθηκε ότι θα υπάρξει για την ερχόμενη χρονιά ένα κενό στα ποσοστά εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Την πρόβλεψη να υπάρξει ειδικό ποσοστό εισαγωγής στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Γαβρόγλου, μετά και από ενστάσεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, δέχθηκε ότι θα υπάρξει για την ερχόμενη χρονιά ένα κενό στα ποσοστά εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -αφού δεν θα υπάρχουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, τα οποία μέχρι φέτος, όπως όλα τα ΤΕΙ, δέχονταν αποφοίτους ΕΠΑΛ σε ποσοστό 20%- παρά την αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στα πανεπιστήμια από 1% σε 5%. «Θα το μελετήσουμε και θα δούμε το ακριβές ποσοστό στην ολομέλεια» ανέφερε.

Επίσης, απαντώντας στους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο θα ισχύσει η διάταξη για τις μετεγγραφές αδερφών, ο υπουργός πρότεινε -και έγινε δεκτό- να προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, αποκλειστικά για το ζήτημα των μετεγγραφών, ώστε να γίνει αναλυτική συζήτηση μεταξύ όλων των κομμάτων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εν λόγω συνεδρίαση θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, πάντως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Να αρχίσουμε μία συζήτηση και να καταλήξουμε συναινετικά σε έναν νόμο για τις μετεγγραφές» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της συζήτησης και επεξεργασίας στην Επιτροπή, το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

.

πηγή: http://www.avgi.gr/

Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Χανίων), το ΚΕ.ΣΥ.Π.  (Κέντρο Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Χανίων) και η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Χανίων

σας προσκαλούν στην 4η Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ρωτώ & Μαθαίνω για το μέλλον  μου

το Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

πηγή: ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Γιατί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προχωρά στο συγκεκριμένο εγχείρημα;

Η πολιτική που εφαρμόζει το ΥΠΠΕΘ ως προς τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και τον ρόλο των ΤΕΙ σε αυτόν δεν αποτελεί μία καινοφανή πρωτοβουλία. Εδράζεται στα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία και στις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Παραδείγματα αναβαθμίσεων Ιδρυμάτων που είχαν παρόμοιο χαρακτήρα με αυτό των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, το λεγόμενο και status upgrade, έχει προηγηθεί σε χώρες όπως η Αγγλία, η Νορβηγία, πρόσφατα στην Αυστρία και Δανία και γενικά σε χώρες όπου η ακαδημαϊκή κατάσταση των εν λόγω Ιδρυμάτων επέβαλε την αναβάθμισή τους.

Στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) αποτελεί μία εμβληματική πρωτοβουλία του ΥΠΠΕΘ και προκύπτει από την ανάγκη αποκατάστασης της ακαδημαϊκής κανονικότητας στο χώρο των ΑΕΙ. Τα δύο ΤΕΙ της Αττικής έχουν από καιρό υπερβεί την «κλασσική» και νομοθετικά οριοθετημένη αποστολή των ΤΕΙ. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας αντανακλάται στις εξωτερικές αξιολογήσεις των δύο Ιδρυμάτων από την ΑΔΙΠ που είχε ως αποτέλεσμα τη θετική βαθμολόγηση στη συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ, στη συμμετοχή τους σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, στη διεθνή εμπέδωση του ακαδημαϊκού τους κύρους αλλά και στην υποδοχή των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διδασκόντων έχει διδακτορικό και εξελίσσεται με βάση την ερευνητική δραστηριότητα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα αντίστοιχα ΤΕΙ (Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών) της Ευρώπης. Τέλος θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι σε ορισμένα Τμήματα των δύο Ιδρυμάτων η βάση εισαγωγής είναι μεγαλύτερη από αυτή αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων της περιφέρειας. Η ίδρυση του ΠΔΑ έρχεται να θεραπεύσει την αναντιστοιχία ανάμεσα στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα των δύο Ιδρυμάτων και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Πρόκειται για απλή μετονομασία; Τι καινούργιο εισάγεται με την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου;

Δεν πρόκειται για μία απλή μετονομασία. Στη διαδικασία ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου υιοθετήθηκε η προώθηση συνεργειών και η αποφυγή επικαλύψεων γνωστικών πεδίων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, από τα 42 Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των δύο Ιδρυμάτων οδηγούμαστε σε ένα νέο Πανεπιστήμιο με 26 Τμήματα, με ισχυροποίηση των ακαδημαϊκών μονάδων και δημιουργία προοπτικών ισχυρής παρουσίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Οκταμελής επιτροπή Πανεπιστημιακών και εκπροσώπων των ΤΕΙ μελέτησε το ζήτημα επί επτά μήνες και κατέληξε σε συμπεράσματα, την πλειοψηφία των οποίων υιοθέτησε το Υπουργείο στη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου. Τα νέα Τμήματα θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια από αυτά θα θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπάρχουν ακόμη στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν αποδείξει τη μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών.

Υπάρχουν κονδύλια και θέσεις προσωπικού για την υποστήριξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

Για την υποστήριξη του ΠΔΑ δίνονται νέες θέσεις: ήδη είναι  δρομολογημένες 40 από τις 500 θέσεις της 2ης διανομής θέσεων ΔΕΠ του 2016, δίνονται και άλλες στοχευμένες στα νέα Τμήματα και σε επιστημονικά πεδία που δεν καλύπτονται επαρκώς. Επίσης για το ΠΔΑ υπάρχει έκτακτη ενίσχυση 1,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το συνολικό προϋπολογισμό και των δύο ΤΕΙ που απορροφά.

Υπάρχει έκθεση βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

Έχει συνταχθεί από το ΥΠΠΕΘ έκθεση βιωσιμότητας & επιπτώσεων η οποία περιλαμβάνει μια γενική περιγραφή της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, την οργανωτική του διάρθρωση, και αναλυτική περιγραφή των αναμενόμενων ωφελειών στις ομάδες στόχου: τους υπάρχοντες και μελλοντικούς φοιτητές, την Πολιτεία, τους παραγωγικούς φορείς, την τοπική κοινωνία, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, και συνολικότερα τους φορείς ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στην Ελλάδα.  Επίσης εξετάζει το θέμα αν πληρούνται κριτήρια που καθιστούν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μια βέλτιστη πρακτική.  Η έκθεση θα κατατεθεί στην διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Βουλή.

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνιστά μία αλλαγή τύπου σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»; Αποτελεί «προάγγελο» άλλων εξελίξεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

Όλη η πολιτική του ΥΠΠΕΘ έχει ως στόχο όχι να συρρικνώσει την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά να την ισχυροποιήσει λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική των Ιδρυμάτων, το πλήγμα που δέχτηκε η Ανώτατη Εκπαίδευση στην εποχή των μνημονίων και τις διεθνείς εξελίξεις.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών προτεραιότητες της πολιτικής μας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης και η λήψη μέτρων με γνώμονα την ακαδημαϊκότητα, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων. Απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ. Η επιχορήγηση αυτή είναι επιπλέον των εγγραφών κονδυλίων για τα ΑΕΙ στον Τακτικό Προϋπολογισμό, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Άλλη μία προσπάθεια επούλωσης των πληγών που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές στα ΑΕΙ και ΕΚ είναι η αυξημένη χρηματοδότηση που κατευθύνεται και σε ερευνητικές δράσεις, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, όσο και μέσω του ΕΛΙΔΕΚ με κονδύλια που υπερβαίνουν τα 500 εκ. ευρώ.

Ως κυβέρνηση επιχειρήσαμε από την πρώτη στιγμή να τονώσουμε τα Ιδρύματα με νέους ερευνητές και νέες ερευνήτριες. Πετύχαμε για πρώτη φορά μετά την κρίση την ενίσχυση των ΑΕΙ με 500 θέσεις ΔΕΠ για το 2017 και άλλες 500 για το 2018. Τα Ιδρύματα φέτος ενισχύθηκαν και με άλλο προσωπικό υψηλών προσόντων μέσω της διαδικασίας των μετατάξεων σε θέσεις ΕΔΙΠ εκπαιδευτικών άλλων βαθμίδων, κατόχων διδακτορικού. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί το δυναμικό αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ρητός στόχος μας είναι εντός του 2019 να ισχύσει η αναπλήρωση όλων των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων βάσει του κανόνα «ένας προς έναν», ώστε να επέλθει οριστικά η κανονικότητα στα ΑΕΙ. Στους άμεσους στόχους του Υπουργείου είναι η στοχευμένη, εντός του 2018, χρηματοδότηση για την κάλυψη θέσεων σε νέα αντικείμενα έρευνας και διδασκαλίας.

Όλες οι παραπάνω πολιτικές μόνο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δε θυμίζουν. Σε αντίθεση με τη βίαιη και αντιεπιστημονική προσέγγιση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που ως στόχο είχε τη συρρίκνωση των ΑΕΙ χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, το Υπουργείο προωθεί τη συνέργεια μεταξύ των ΑΕΙ σε ένα πλαίσιο διαλόγου και κοινού οράματος, με επιτροπές που καταλήγουν σε πορίσματα μέσα από ευρείες συναινέσεις, για την ενδυνάμωση τους ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Μετά την ανακοίνωση της εμβληματικής πρωτοβουλίας της δημιουργίας του ΠΔΑ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΠΕΘ τον περασμένο Μάιο, πολλά Ιδρύματα της χώρας ξεκίνησαν οικειοθελώς αντίστοιχες πρωτοβουλίες συνεννόησης για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχηματισμών σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Ήδη το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου έχουν συντάξει  αναλυτικά πορίσματα με ακαδημαϊκά κριτήρια για την συγχώνευση τους με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ΑΕΙ στην περιφέρεια αυτή, ενώ αντίστοιχα εγχειρήματα έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στη Δυτική Ελλάδα και στη Δυτική Μακεδονία. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποδεικνύουν ότι η στρατηγική του Υπουργείου προς τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου βρίσκει ευήκοα ώτα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες αναδιοργάνωσης των ΑΕΙ με την ενεργό εμπλοκή των ίδιων των ενδιαφερομένων. Δεν θα προχωρήσει, όμως, τίποτα αν δεν επιτευχθούν οι ευρύτερες δυνατές ακαδημαϊκές και κοινωνικές συναινέσεις

Θα υπάρχει κρίση καθηγητών;

Οι καθηγητές των ΤΕΙ είναι μέλη ΔΕΠ Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση τους νόμους του κράτους και έχουν κριθεί ως τέτοια από το 2001. Τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την εκλογή σε θέση επίκουρου καθηγητή και αναπληρωτή καθηγητή είναι αντίστοιχα και σε διάρκεια προϋπηρεσίας πιο απαιτητικά από τις αντίστοιχες βαθμίδες των μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων. Διά του λόγου το αληθές παραθέτουμε ενδεικτικά τα τυπικά προσόντα για τη βαθμίδα του αναπληρωτή για τους δύο τύπους ΑΕΙ.

Αναπληρωτής στο Πανεπιστήμιο

ι) Τουλάχιστο τέσσερα χρόνια αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο προκηρυχθέν γνωστικό αντικείμενο

ή τουλάχιστο τέσσερα χρόνια εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής,

ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο,

ή συνδυασμός των παραπάνω.

ιι) Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες,

ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες.

Για την εκλογή θα συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό έργο του υποψήφιου έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης και αναγνωρίζεται από άλλους ερευνητές.

Αναπληρωτής στο ΤΕΙ

ι) Πέντε τουλάχιστον έτη επαγγελματικής δραστηριότητας κατάλληλου υψηλού επιπέδου

ή, αναλόγως με τη φύση της θέσης που προκηρύσσεται, ισόχρονη εργασία σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα

ή συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα

ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων, σε κάθε περίπτωση, με το επιστημονικό επίπεδο και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται Η ανωτέρω επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι δύο έτη αυτοδύναμη διδασκαλία μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο προκηρυχθέν γνωστικό αντικείμενο  σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού.

ιι) Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμος,

ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία, πέρα από τη διδακτορική διατριβή.

Ένα μέρος των δημοσιεύσεων αυτών μπορεί, κατά την κρίση του εκλεκτορικού σώματος, να αντικατασταθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί στην παραγωγή.

Το συνολικό ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο του υποψηφίου πρέπει να έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας ή να αναγνωρίζεται από άλλους ερευνητές.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η νομοθεσία επιτρέπει εδώ και πολλά χρόνια στα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ να είναι εκλέκτορες σε εκλεκτορικά σώματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και μέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής υποψηφίων διδακτόρων. Εντούτοις, το ΥΠΠΕΘ προασπίζοντας την ακαδημαϊκότητα θα προβεί σε κρίσεις μόνο πρωτοβάθμιων καθηγητών ΤΕΙ για τη μετατροπή τη θέσης τους σε καθηγητή Πανεπιστημίου διότι η κείμενη νομοθεσία έχει ουσιαστική διαφοροποίηση των προσόντων στις δύο κατηγορίες πρωτοβάθμιων. Με βάση τη νομοθεσία ένας καθηγητής Α’ βαθμίδας στα Πανεπιστήμια απαιτείται να έχει μία επιπλέον κατηγορία προσόντων που δεν ζητείται από τους καθηγητής Α΄ βαθμίδας ΤΕΙ. Συγκεκριμένα:

Διδακτική εμπειρία μεταπτυχιακών σπουδών συνιστάμενη στη διδασκαλία επί  τριετία, τουλάχιστον, σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων της χώρας ή της αλλοδαπής

ή η επίβλεψη, με την ιδιότητα του επιβλέποντος, μίας τουλάχιστον διδακτορικής διατριβής που έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωσή της

ή η συμμετοχή σε τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές δύο τουλάχιστον διδακτορικών διατριβών που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωση τους

ή η διεύθυνση επί τριετία, τουλάχιστον, αναγνωρισμένων Ερευνητικών Ινστιτούτων ή τριετής τουλάχιστον θητεία σε διευθυντική θέση Διεθνών ή Ευρωπαϊκών Οργανισμών ή, προκειμένου περί υποψηφίων καθηγητών των Ιατρικών Σχολών, η κλινική ή κλινικοεργαστηριακή διεύθυνση επί πέντε τουλάχιστον έτη σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.  Για την εκλογή θα συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό έργο του υποψηφίου έχει αναγνωρισθεί διεθνώς για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης και έχει χρησιμοποιηθεί και αναγνωρισθεί από άλλους ερευνητές.

Λόγω αυτής της διαφοροποίησης το σχέδιο νόμου προβλέπει την κρίση των πρωτοβάθμιων καθηγητών ΤΕΙ ώστε να πιστοποιηθεί ότι πληρούν και αυτά τα κριτήρια για να μπορέσουν να μετατρέψουν τις θέσεις τους σε τακτικές θέσεις καθηγητών Πανεπιστημίου.

Με την ευκαιρία του ΠΔΑ, το σχέδιο νόμου επανακαθορίζει τα τυπικά προσόντα εκλογής σε κάθε μία από τις τρεις βαθμίδες με στόχο την ομογενοποίησή τους δεδομένου ότι τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα Πανεπιστήμια ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και με βάση τον ν. 4485/2017 έχουν πολύ συναφή αποστολή.  Με την προτεινόμενη διάταξη θεραπεύεται η ανάγκη εξορθολογισμού των προσόντων και ενοποίησής τους, καθότι και στους δύο τομείς απαιτείται η παροχή του ίδιου υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Συγκεντρώνονται λοιπόν σε ενιαίο κείμενο οι υφιστάμενες διατάξεις, σε ένα επικαιροποιημένο σύνολο προσόντων, τα οποία είναι σε κάποια σημεία αυξημένα από τα σημερινά απαιτούμενα τόσο για τα Πανεπιστήμια, όσο και για τα ΤΕΙ.

Ως παράδειγμα δίνεται η προτεινόμενη διάταξη για τα προσόντα στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και του καθηγητή για τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια.

Αναπληρωτής καθηγητής

i) Τέσσερα (4) έτη τουλάχιστον:

αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα σε Α.Ε.Ι. ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού

ή αναγνωρισμένου επαγγελματικού έργου κατάλληλου επιπέδου σε σχετικό επιστημονικό πεδίο

ή εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής.

Το χρονικό διάστημα των τεσσάρων (4) ετών μπορεί να κατανέμεται συνδυαστικά στις ανωτέρω δραστηριότητες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι αντίστοιχες με το επιστημονικό επίπεδο και συναφείς με το γνωστικό πεδίο της θέσης που προκηρύσσεται.

ii) πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες

ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες, εξαιρουμένων των αυτοεκδόσεων.

Το συνολικό ερευνητικό έργο του υποψηφίου πρέπει να έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα.

Καθηγητής

i) Έξι (6) έτη τουλάχιστον:

αυτοδύναμης διδασκαλίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα, με τεκμηριωμένη συμβολή στη διαμόρφωση και διδασκαλία της ύλης δύο τουλάχιστον μαθημάτων

ή εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής 

ή αναγνωρισμένου επαγγελματικού έργου σε σχετικό επιστημονικό πεδίο.

Το χρονικό διάστημα των έξι (6) ετών μπορεί να κατανέμεται συνδυαστικά στις ανωτέρω δραστηριότητες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι αντίστοιχες με το επιστημονικό επίπεδο και συναφείς με το γνωστικό πεδίο της θέσης που προκηρύσσεται.

ii) πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμος,

ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες, εξαιρουμένων των αυτοεκδόσεων.

iii) ή διδακτική εμπειρία μεταπτυχιακών σπουδών συνιστάμενη στη διδασκαλία επί τριετία, τουλάχιστον, σε  Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών Α.Ε.Ι. της χώρας ή της αλλοδαπής

ή επίβλεψη, με την ιδιότητα του επιβλέποντος, μίας τουλάχιστον διδακτορικής διατριβής που έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωσή της

ή συμμετοχή σε τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές δύο τουλάχιστον διδακτορικών διατριβών που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωση τους

ή διεύθυνση επί τριετία, τουλάχιστον, αναγνωρισμένων Ερευνητικών Ινστιτούτων ή τριετής τουλάχιστον θητεία σε διευθυντική θέση Διεθνών ή Ευρωπαϊκών Οργανισμών ή, προκειμένου περί υποψηφίων καθηγητών των Ιατρικών Σχολών, η κλινική ή κλινικοεργαστηριακή διεύθυνση επί πέντε τουλάχιστον έτη σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ..

Για την εκλογή συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό έργο του υποψηφίου έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα.

Τι θα ισχύσει για τους νυν φοιτητές;

Οι νυν φοιτητές έχουν το δικαίωμα της επιλογής να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του Τμήματος ΤΕΙ ή του νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπερβεί το έκτο έτος σπουδών (ν+2). Στην αντίθετη περίπτωση υποχρεούνται να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του τμήματος ΤΕΙ. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί από τα ίδια Τμήματα μέσω αντιστοιχίσεων μαθημάτων και μεταβατικών διατάξεων.

Τι θα γίνει με τους παλιούς πτυχιούχους;

Τόσο οι παλιοί απόφοιτοι όσο και οι αυτοί που θα προκύψουν από το ΠΔΑ διαθέτουν πτυχίο επιπέδου 6 με 240 ECTS και 8 εξάμηνα φοίτησης. Συνεπώς ακαδημαϊκά η μόνη διαφοροποίηση είναι ο χαρακτηρισμός ΤΕ/ΠΕ.  Οι παλιοί πτυχιούχοι διαθέτουν πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης που θα συνεχίσουν να παρέχονται από άλλα ΤΕΙ της χώρας μιας και η πολιτική του Υπουργείου δεν είναι να πανεπιστημιοποιήσει όλα τα ΤΕΙ της χώρας. Αν κάποιοι από τους απόφοιτους των δύο ΤΕΙ επιθυμούν να μετατρέψουν το πτυχίο τους σε ΠΕ, μπορούν να το κάνουν με τη χρήση ειδικών κατατακτηρίων εξετάσεων που αποτελούν ένα καλό εργαλείο για την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου για το οποίο θα αναγνωρίζεται ένα σύνολο μαθημάτων που έχουν ήδη επιτυχώς ολοκληρώσει. Για όλα αυτά θα  πρέπει να αποφασίσουν τα Τμήματα.

Θα υπάρξει αλλαγή ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων;

Δεν θα υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο καθεστώς των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων αυτά πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά των παλιών αποφοίτων. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτυπωθεί στον παρόντα νόμο, καθόσον η διαδικασία απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα ακολουθήσει την υπάρχουσα οδό, δηλ. αφού οριστικοποιηθούν τα νέα προγράμματα σπουδών, θα γίνει μελέτη του περιεχομένου τους και με βάση αυτό θα γίνει εισήγηση για έκδοση των ΠΔ με τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Παράλληλα το ΥΠΠΕΘ αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί  οι απόφοιτοι των ΤΕΙ στο φλέγον θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.  Έχει ήδη συστήσει τις επιτροπές με βάση το ν. 4485/2017 που εξετάζουν τα επαγγελματικά προσόντα που απορρέουν από τις σπουδές σε σημαντικούς κλάδους όπως αυτοί των πολιτικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών και μηχανικών πληροφορικής. Οι επιτροπές εργάζονται συστηματικά και σύντομα θα παρέχουν τα πορίσματά τους που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν εδώ και 30 χρόνια.

Τι πρόκειται να γίνει με τα πτυχία των Μηχανικών και τους προβληματισμούς του ΕΜΠ;

Κατά αρχήν ο ν. 4485/2017 προβλέπει ότι τα πενταετή προγράμματα σπουδών των πολυτεχνικών σχολών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7). Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι απόφοιτοι του ΠΔΑ θα έχουν πτυχίο επιπέδου 6, όπως και οι παλαιοί απόφοιτοι των αντίστοιχων τμημάτων των ΤΕΙ, οπότε δεν υφίσταται κάποια ουσιαστική αλλαγή που να μεταβάλλει το status quo. Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν ταυτόχρονα στο ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα προγράμματα σπουδών ΑΕΙ διαφορετικής διάρκειας στο ίδιο αντικείμενο. Ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα τετραετούς διάρκειας και πενταετούς διάρκειας παρεμφερών αντικειμένων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Τμήματα Πληροφορικής. Π.χ. στο ΕΚΠΑ είναι τετραετούς διάρκειας ενώ στην Πάτρα και τα Ιωάννινα είναι πενταετούς. Αντίστοιχη περίπτωση είναι το τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ που έχουν διαφορετική διάρκεια σπουδών αλλά σαφώς μεγάλη συνάφεια ως προς το γνωστικό αντικείμενο. Επίσης οι απόφοιτοι Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών και Πολυτεχνείων αποκτούν τίτλο σπουδών «διπλωματούχου» μηχανικού (Dipl.Eng.), ενώ οι υπόλοιποι απόφοιτοι τον τίτλο σπουδών του «Πτυχιούχου», τον οποίο θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν οι απόφοιτοι του ΠΔΑ.

Τι είναι τα διετή προγράμματα σπουδών και πώς θα λειτουργήσουν;

Το ΠΔΑ θα παίξει έναν πρωτοποριακό ρόλο ως προς την ίδρυση και λειτουργία των νέων διετών προγραμμάτων σπουδών. Ήδη έχουν γίνει επαφές και συμφωνίες με παραγωγικούς φορείς της περιοχής για να εξασφαλιστούν οι δυνατότητες πρακτικής άσκησης των φοιτητών. Τα διετή προγράμματα σπουδών αναφέρονται για πρώτη φορά στον νόμο 4485/2017 ως δυνατότητα των ΑΕΙ. Στον παρόντα νόμο δρομολογείται η θεσμική τους περιγραφή. Για την ακρίβεια τα ΑΕΙ θα μπορούν να λειτουργούν Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) που παρέχουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Το ΚΕΕ αποτελεί ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος. Τα διετή προγράμματα είναι δωρεάν για όσους θελήσουν να τα παρακολουθήσουν και πλήρως χρηματοδοτούμενα από το κράτος. Σκοπεύουν να παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση σε νέους ανθρώπους σε ελκυστικά προγράμματα και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικονομίας αξιοποιώντας την πανθομολογούμενη τεχνογνωσία και το κύρος των ΑΕΙ της χώρας. Το προσωπικό που θα διδάσκει δεν θα είναι αποκλειστικά από τα ΑΕΙ, τουναντίον, θα υπάρξει η πρόνοια ώστε να υπάρχει, ανάλογα με τις ειδικότητες, το προσωπικό που έχει και αντίστοιχη επαγγελματική εμπειρία.

Θεωρούμε ότι αποτελούν μία ριζοσπαστική τομή στο χώρο της επαγγελματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης που θα ωφελήσει τόσο τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, την οικονομία, όσο και τα ίδια τα ΑΕΙ που μέσω των διετών δομών θα έρθουν σε επαφή με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους. Επίσης η θεσμοθέτησή τους δεν θα γίνει άναρχα, αλλά με τεκμηριωμένες εισηγήσεις και έγκριση από το ΥΠΠΕΘ, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που ταλαιπωρούσαν τα ΙΕΚ.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τέτοιες δομές εκπαίδευσης λειτουργούν σε πολλές χώρες με τεράστια επιτυχία όπως στη Γαλλία και προσφάτως στην Αγγλία, ενώ αντίστοιχες δομές θεσμοθετούνται και στη Γερμανία. Οι εκπαιδευόμενοι επιλέγονται στο πρόγραμμα βάσει του βαθμού του απολυτηρίου από το ΕΠΑΛ. Επιπλέον κριτήρια μπορεί να ορίζονται στον Κανονισμό του ΚΕΕ. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, πλέον πρακτικής άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών, που μπορεί να πραγματοποιείται παράλληλα με τη φοίτηση, μετά την ολοκλήρωση του δευτέρου εξαμήνου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμονται διπλώματα επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Επιπλέον, μπορούν να συνδέονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό, τα μαθησιακά αποτελέσματα με μονάδες του Ευρωπαϊκού Πιστωτικού Συστήματος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (European Credit System for Vocational and Education and Training – ECVET)

 

Η ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου

Σ/Ν για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής: Η ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

πηγή: ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μια εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι αντικείμενο μιας πολύ συστηματικής μελέτης για πολλούς μήνες. Επίσης, είναι αντικείμενο πολύ συστηματικής μελέτης για πολλούς μήνες από μία Επιτροπή, η οποία πραγματικά μόχθησε πάρα πολύ. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τα μέλη της Επιτροπής η οποία ήταν και σε συνεχή αλληλεπίδραση κι αλληλοενημέρωση με τις Διοικήσεις των δυο ΤΕΙ. Εδώ έχουμε και ομόφωνες αποφάσεις των δύο Συγκλήτων. Επίσης, στο διά ταύτα, βασιστήκαμε και στις αξιολογήσεις που έχει κάνει η ΑΔΙΠ, σε έκθεση βιωσιμότητας και στην εξαιρετικά πλατιά διαβούλευση που έχει γίνει και για πρώτη φορά για τόσον καιρό επί αυτών των θεμάτων.

Σε αυτό θέλω να ξεχωρίσω την πρωτοφανώς θετική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πάρα πολλοί Δήμοι της περιοχής, συνέβαλαν στη βελτίωση όχι μόνο πτυχών του εγχειρήματος αλλά προσφέροντας και υλικές υποδομές για το  μέλλον. Και αυτό ας το πιστωθούμε συνολικά ως κοινωνία και ας αποτελέσει συνολικά μία απάντηση και ως προς την αγωνία που έχει η κοινωνία μας για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τώρα υπάρχει πραγματικά μία ανάγκη αποκατάστασης της ακαδημαϊκής κανονικότητας στο χώρο των ΑΕΙ. Δεν το λέω για όσους είναι σήμερα στην αίθουσα, αλλά το λέω και για όσους μας ακούνε. Τα ΤΕΙ, από το 2002, είναι κι αυτά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Γιατί πάρα πολλές φορές γίνεται αυτό το λάθος, λέμε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι λάθος: είναι Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει κι ένα άλλο στοιχείο πολύ ενδιαφέρον. Έρχεται να θεραπεύσει μία αναντιστοιχία ανάμεσα σε μία ακαδημαϊκή πραγματικότητα και το θεσμικό καθεστώς των ίδιων των ΤΕΙ. Κι αυτό δεν είναι μόνον στο ΤΕΙ Αθηνών και στο ΤΕΙ Πειραιά. Το βλέπουμε και σε πάρα πολλά άλλα ΤΕΙ της χώρας μας γιατί πάρα πολλά τμήματα είναι de facto Πανεπιστημιακά. Όχι γιατί κάποια κυβέρνηση φρόντισε να τα κάνει, αλλά επειδή ο κόσμος, οι ακαδημαϊκοί, η δυναμική των πραγμάτων, τα διαμόρφωσε ως Πανεπιστημιακά Τμήματα. Εδώ λοιπόν υπάρχει κι ένα θέμα της αναγνώρισης μίας ακαδημαϊκής πραγματικότητας. Και το λέμε αυτό, γιατί πρέπει να είμαστε αυτοκριτικοί. Ξέρετε ότι δεν συνηθίζουμε, εγώ τουλάχιστον δεν συνηθίζω να λέω ότι ο τάδε φταίει, ο δείνα φταίει κτλ. Πάντως, να δεχτούμε ότι για περίπλοκους πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, τα ΤΕΙ αφέθηκαν στην τύχη τους για δεκαετίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το να λέμε ότι όλα έγιναν ΑΕΙ το 2002 δεν βοηθάει γιατί δεν σημαίνει ότι έχεις μία φροντίδα, ότι έχεις μία στρατηγική. Γιατί εμείς δεν λέμε ότι πανεπιστημιοποιούνται όλα τα ΤΕΙ. Να είναι σαφές αυτό και θα επανέλθω.

Εδώ λοιπόν θα πρέπει να δούμε: Πρώτον, ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική της Πολιτείας για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι εκεί μέσα και το μέλλον των ΤΕΙ. Και δεύτερον, όλοι μας θα πρέπει να έχουμε μία ευθύνη να πείσουμε πολλά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ότι τα ΤΕΙ δεν είναι Πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας. Γιατί αυτά που λέγονται ιδιωτικώς, ή κυκλοφορούν ή ψιθυρίζονται, δεν τιμούν κανέναν στην κοινωνία μας. Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό και πολιτικό και ακαδημαϊκό πρόβλημα και καλούμαστε όλοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτή η αναβάθμιση.

Η αναβάθμιση λοιπόν για μας, είναι τα νέα και σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Είναι η αναγνώριση, όπως σας είπα, της ακαδημαϊκής πραγματικότητας όπως έχει διαμορφωθεί. Είναι η ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα ερευνητικών διεργασιών και βεβαίως να κατανοήσουμε και τη μεγάλη σημασία που έχει το διδακτικό προσωπικό. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί γνωρίζετε ότι ειδικά στα ΤΕΙ και ειδικά στα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, έχουμε διδακτικό προσωπικό πρώτης τάξης. Σας προκαλώ να δείτε βιογραφικά να δείτε όλα τα στοιχεία αυτά τα οποία είναι αναρτημένα.

Μέσα, λοιπόν, ακριβώς σ’ αυτή τη λογική προχωρήσαμε στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για συνέργειες ανάμεσα στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια. Πώς το κάνουμε αυτό;  Συγκροτούμε ομάδες εργασίας από άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά τις τοπικές συνθήκες και ζητάμε οι επιτροπές αυτές να μας δώσουν ένα πόρισμα το οποίο έχει συνταχθεί με βάση αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Το τι θα γίνει κοινωνικά και πολιτικά είναι δεύτερο και τρίτο στάδιο. Το πρώτο είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Στη συνέχεια το Υπουργείο παίρνει αυτήν την έκθεση, έρχεται σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έρχεται σε επαφή με τους βουλευτές και στη συνέχεια παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Δεν είναι το αντίστροφο! Δεν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις και μετά… βάζουμε τα δύο πόδια στο ίδιο παπούτσι. Δεν πάνε έτσι τα πράγματα στον ακαδημαϊκό κόσμο. Και σε αυτό έχουμε πραγματικά πρωτοφανείς επιτυχίες και οι πρωτοφανείς αυτές επιτυχίες είναι επειδή συνεργάζονται και άτομα τα οποία ανήκουν σε πολλούς πολιτικούς χώρους. Και το υπογραμμίζουμε αυτό. Δεν είναι ένα θέμα δικών μας -σε εισαγωγικά- ανθρώπων που κάνουν αυτές τις κινήσεις. Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι αυτό.

Με αυτή τη λογική κάναμε μία αντίστοιχη ομάδα εργασίας ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΑΕΙ Ιονίων Νήσων, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, ανάμεσα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ανάμεσα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όπως και το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Από ορισμένα έχουμε ομόφωνες αποφάσεις, ορισμένα συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν. Αυτό τώρα τι σημαίνει; Ότι δεν υπάρχουν προβλήματα; Ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις; Αλίμονο αν ήταν έτσι τα πράγματα. Αλλά έχει μεγάλη σημασία ότι όλοι, δέχονται τη νομιμότητα και την ορθότητα αυτής της διαδικασίας.

Είναι προφανές ότι εδώ θα έχουμε προβλήματα. Και τα προβλήματα σε ένα τόσο περίπλοκο εγχείρημα είναι προβλήματα ακαδημαϊκού χαρακτήρα, είναι προβλήματα προσωπικού χαρακτήρα, είναι προβλήματα τοπικού χαρακτήρα. Η χώρα δεν αλλάζει επειδή υπάρχει ένα σχέδιο αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το σημαντικό όμως είναι το εξής, κι αυτό πάλι το πιστώνεται ο τόπος μας συνολικότερα. Για πρώτη φορά καθίσανε άτομα από τα Πανεπιστήμια και άτομα από τα ΤΕΙ γύρω από το ίδιο τραπέζι και μέσα σε ένα βαρύ παρελθόν – γιατί το παρόν, δεν είναι ένα πράγμα αδιαμόρφωτο, έχει σχέση και με το παρελθόν όλων αυτών των προβληματισμών- όχι μόνο κατάφεραν να συνεννοηθούν αλλά έχουν κάνει κι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και προωθητικές προτάσεις.

Τώρα, να κάνω μία μικρή παρένθεση: Υπήρχαν εστίες -όχι στη διαδικασία της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα- που δεν φαντάζονταν ότι θα φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Και βλέπουμε, πληροφορούμαστε και διαβάζουμε, για κάποιες «άτσαλες κινήσεις» με «πολιτικά κίνητρα». Επιμένω, όχι στο ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά ούτε και αυτά που σας ανέφερα πριν. Εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τέτοιου είδους κινήσεις οι οποίες έχουν πολιτικά κίνητρα και όχι ακαδημαϊκά. Αυτό να είναι σαφές: δεν πρόκειται! Ο ακαδημαϊσμός είναι το πρώτο κριτήριο και θα είμαστε πολύ σκληροί με όλους όσοι θέλουν να μετατρέψουν το ακαδημαϊκό σε πολιτικό.

Στο σχέδιο αναβάθμισης, ένα από τα πολύ βασικά θέματα, όπως σας είπα, είναι το θέμα των προγραμμάτων σπουδών. Το δεύτερο, είναι  η δημιουργία Τμημάτων κι έχει σημασία αυτό με επιστημολογική σαφήνεια -όχι μόνο με επιστημονική σαφήνεια, με επιστημολογική σαφήνεια- και το οποίο σχετίζεται μ’ αυτά που γίνονται διεθνώς. Αν δείτε πάρα πολλές ονομασίες Τμημάτων -για λόγους που όλοι γνωρίζουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε πίσω και να αναμοχλεύσουμε αυτά τα προβλήματα- είναι τουλάχιστον προβληματικά. Εμείς λοιπόν λέμε ότι δημιουργούμε μια σειρά από νέα Τμήματα και τα νέα αυτά Τμήματα, κατ’ αρχήν συμβαδίζουν με αντίστοιχα Τμήματα διεθνώς. Και τα Τμήματα αυτά δεν έχουν ασάφειες επιστημολογικού χαρακτήρα.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία, ως γνωστόν,  έχουμε κατηγορηθεί και κατά τη γνώμη μας έχουμε κατηγορηθεί πάρα πολύ άδικα είναι το θέμα της αριστείας. Και κυκλοφορούν γραπτά, είναι δημόσια, που λένε ότι ουσιαστικά παίρνεις τα ΤΕΙ τα οποία δεν αξίζουν τίποτα και τα κάνεις Πανεπιστήμιο και υποβαθμίζεις το Πανεπιστήμιο. Πρώτον, αν όντως υπάρχουν σε αυτήν την αίθουσα, κι ελπίζω να μην υπάρχει αυτή η προβληματική, θα ήθελα να αναπτυχθεί με σαφήνεια. Δεύτερον, να σας πω ότι τα δυο ΤΕΙ είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΕΛΙΔΕΚ με πολύ αυστηρότερα κριτήρια από ό, τι έχουν ορισμένα Πανεπιστήμια που είναι εξ οφίτσιο επειδή είναι Πανεπιστήμια. Και θα σας παρακαλούσα, κι επειδή αυτά είναι δημόσια, να δείτε πόσα ερευνητικά προγράμματα έχουν πάρει αυτά τα Ιδρύματα, πόσες διακρίσεις έχουν. Να το δούμε και να μην το χρεώσουμε στον όποιον ΣΥΡΙΖΑ. Να το χρεώσουμε στον κόσμο που κατάφερε κι έφερε αυτά τα Ιδρύματα σε αυτό το επίπεδο της αριστείας.

Τώρα, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, στο οποίο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ελπίζουμε να πρωτοπορήσει. Και αυτό είναι η δημιουργία και η λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών. Με το Νόμο του Αυγούστου τα προγράμματα αυτά τα έχουμε ιδρύσει και με το συγκεκριμένο Νόμο νομοθετούμε για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν.

 Τα διετή προγράμματα σπουδών θα είναι προγράμματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση προνομιακά οι πτυχιούχοι των ΕΠΑΛ, οι οποίοι επίσης δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Και ξέρετε τις σπουδαίες βελτιώσεις που έχουμε κάνει σε αυτόν τον τομέα τον οποίο όταν τον πήραμε στα χέρια μας ήταν σε ένα χάος. Τα παιδιά αυτά, λοιπόν, θα μπορούν να μπουν στα διετή προγράμματα σπουδών και να τα παρακολουθήσουν. Τα διετή προγράμματα σπουδών θα είναι υπό την εποπτεία του ακαδημαϊκού προσωπικού των Πανεπιστημίων, μαζί δε και με τους παραγωγικούς φορείς. Διότι, εμείς θέλουμε στο τέλος αυτών των προγραμμάτων σπουδών, τα παιδιά να παίρνουν κατευθείαν πιστοποιητικό ευρωπαϊκό επαγγελματικών προσόντων και θα μπορούν να έχουν κάνει πρακτική άσκηση. Γι αυτό δεν πρόκειται να ιδρύσουμε κανένα τέτοιο πρόγραμμα αν όλα αυτά τα στοιχεία -πρώτα της ακαδημαϊκότητας και δεύτερον της δυνατότητας ενός σοβαρού πιστοποιητικού- δεν είναι κατοχυρωμένα από πριν.

Άρα, μέσα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής -γιατί τα δύο ΤΕΙ είναι τα μόνα τα οποία ήρθαν με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τα διετή προγράμματα σπουδών, έχει έρθει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με το ΤΕΙ Ηπείρου και κάνουμε αντίστοιχες διεργασίες και εκεί- θα αρχίσει να δημιουργείται κι αυτός ο ακαδημαϊκά πρόσφορος και κοινωνικά ωφέλιμος και χρήσιμος θεσμός.

Τώρα, κάτι άλλο που κυκλοφορεί και όποιος έχει πρόβλημα, πρέπει -και θα σας παρακαλούσα κύριε Πρόεδρε να του δώσετε όσο χρόνο χρειάζεται- να μιλήσει εδώ για το θέμα της κρίσης των καθηγητών. Διότι το θέμα της κρίσης των καθηγητών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να ειδωθεί με την οπτική ότι οι δεύτερης κατηγορίας καθηγητές των ΤΕΙ θα γίνουν καθηγητές πανεπιστημίου. Αυτό πραγματικά δεν τιμά κανέναν μας. Έχουμε, και αν θέλετε μπορώ να καταθέσω στα πρακτικά, τα προσόντα που χρειάζονται οι επίκουροι και αναπληρωτές καθηγητές στα ΤΕΙ και έχουμε πίνακες που συγκρίνουν τα προσόντα αυτά με τα προσόντα των επικούρων και αναπληρωτών στα Πανεπιστήμια. Και θα δείτε ότι είναι πολύ υψηλότερα. Στους καθηγητές πρώτης βαθμίδας δεν είναι το ίδιο. Και εκεί προβλέπεται μία συγκεκριμένη διαδικασία κρίσης. Αλλά η κρίση δεν είναι τιμωρία. Η κρίση δεν είναι εξευτελισμός. Η κρίση είναι ένας τρόπος αναγνώρισης μιας ακαδημαϊκής πραγματικότητας. Και εδώ δεν κάνω έκκληση για γενναιοδωρία, δεν κάνω έκκληση για χατίρια, κάνω έκκληση για ακαδημαϊκότητα. Και με αυτή την έννοια εμείς είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα και κυρίως ελπίζουμε να μην υπάρχει καμία συζήτηση για το ποιος έχει το μονοπώλιο της κρίσης. Δηλαδή, δεν υπάρχουν μονοπώλια της κρίσης. Η μόνη κρίση στην επιστήμη είναι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα η διεθνής σε αναγνωρίζει ή όχι. Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Και ξέρουμε υπάρχει κόσμος εκτός Πανεπιστημίων που τον θαυμάζει η ακαδημαϊκή κοινότητα διεθνώς, όχι στο συγκεκριμένο εγχείρημα και υπάρχουν άνθρωποι με 500 οφίτσια που δεν τους δίνει σημασία η ακαδημαϊκή κοινότητα διεθνώς. Άρα εδώ πεδίο δόξης λαμπρόν να επανακτηθεί η ακαδημαϊκότητα σε όλα τα επίπεδα.

Τώρα, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Όπως σας είπα στην αρχή, αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Και θα σας πω πώς προτείνουμε να αντιμετωπιστούν και μέσα από τη συζήτηση είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και οι αναγκαίες μετακινήσεις ανάλογα με την επιχειρηματολογία.

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ένα από τα εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης του τόπου μας. Είναι επί δεκαετίες. Ήδη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, και μάλιστα είναι εδώ και η Αναπληρώτρια Υπουργός, η κυρία Αναγνωστοπούλου, άρχισε να συζητείται το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ. Συνεχίζουμε εμείς αυτή τη συζήτηση με αποκορύφωμα τη συγκρότηση επιτροπών ανάμεσα σε εκπροσώπους των Πολυτεχνείων και των διπλωματούχων Μηχανικών και των Τμημάτων Μηχανικών των ΤΕΙ και πτυχιούχων Μηχανικών των ΤΕΙ. Εμείς λοιπόν τι κάνουμε; Συλλέγουμε τα Προγράμματα Σπουδών και κυρίως τις προτάσεις που μας έχουν έρθει και κωδικοποιούμε τα επαγγελματικά δικαιώματα συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα της Ευρώπης. Και με τα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουμε στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων. Όποιο επαγγελματικό δικαίωμα έχουν οι απόφοιτοι μέχρι τώρα, δεν θίγεται. Όσοι αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των αποφοίτων μέχρι τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια εκπαίδευση. Προφανώς η επιστήμη προχωράει, τα Προγράμματα Σπουδών ανανεώνονται σε κάθε τομέα. Άλλο θέμα είναι τι εκπαίδευση παίρνει ο καθένας και άλλο το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και αυτό είναι ένα θέμα που, αν χρειαστεί οτιδήποτε, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε αν δεν υπάρχει απόλυτη συναίνεση με οποιονδήποτε. Επαναλαμβάνω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Δεν θίγεται κανένα από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεύτερον, προχωράμε ήδη στη λειτουργία των επιτροπών. Δεν λέω στη συγκρότηση αλλά στη λειτουργία των επιτροπών, και μάλιστα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, για να προχωρήσουν επαγγελματικά δικαιώματα τομέων που δεν έχουν ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα και  οι απόφοιτοι θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με όσους έχουν αποφοιτήσει.

Θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο, και το λέω έτσι πολιτικά γιατί εδώ μέσα έχουμε πράγματι πολλές φορές συνεννοηθεί σε πολύ περίπλοκα ζητήματα. Υπάρχει μία συντεχνιοποίηση στην κοινωνία μας. Και μπορεί ο πιο σοβαρός κίνδυνος για τη δημοκρατία μακροπρόθεσμα να είναι αυτή η συντεχνιοποίηση. Διότι η συντεχνιοποίηση υπονομεύει μία κοινωνία που βασίζεται στη συναίνεση. Εγώ λέω ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, ακόμα και σε εκείνα τα επαγγελματικά δικαιώματα που είναι αναγνωρισμένα. Ωραία, υπάρχουν τρόποι να λυθούν αυτά. Δεν μπορεί όμως να λυθούν με βάση εντάσεις, που καμιά φορά κρύβουν τα σοβαρά επιχειρήματα και ανάγουν το πρόβλημα αυτό σε μαύρο-άσπρο.

Τώρα, για τους αποφοίτους και των συγκεκριμένων ιδρυμάτων και των άλλων αντίστοιχων γνωστικών περιοχών: Καταρχήν όσοι ήδη φοιτούν, αυτοί με δική τους δήλωση θα πουν αν θέλουν να πάρουν πτυχίο ΤΕΙ ή αν θέλουνε να πάρουν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όσοι πουν ότι θέλουν να πάρουν πτυχίο ΤΕΙ, θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όπως θα τις ολοκλήρωναν. Για αυτούς που θέλουν να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου, θα πρέπει κάθε τμήμα καινούριο που ιδρύεται, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις όπως γίνεται χρόνια τώρα, να αποφασίσει τι πρόσθετα μαθήματα, τι πρόσθετα σεμινάρια πρέπει να πάρουν, αναγνωρίζοντας ήδη κάποια, ώστε να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου.

Εδώ τώρα θα πρέπει να δούμε τι έχει γίνει με τους αποφοίτους. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί τίποτα να γίνει αυτόματα. Είναι άδικο. Εκείνο που θα γίνει είναι το εξής: Θα υπάρχουν -πάλι με πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής, όπου θα γίνει συνεννόηση και με τα Τμήματα- ευνοϊκότερες διατάξεις ως προς τις κατατακτήριες εξετάσεις. Και όταν κάνεις κατατακτήριες εξετάσεις, αν πας σε έναν κλάδο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το πτυχίο που πήρες, το κάνεις απ’ την αρχή. Αν έχει κάποια σχέση, αναγνωρίζονται μαθήματα. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική και είναι και πολύ σωστή πρακτική. Εδώ λοιπόν το κάθε Τμήμα θα πει ποια μαθήματα θα αναγνωρίσει στα παιδιά που θα πάρουν κατατακτήριες εξετάσεις. Και βεβαίως αυτό δεν θα είναι μόνο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι και για τις υπόλοιπες συνέργειες και για όλους τους κλάδους.

Τώρα τελειώνω πάλι με κάτι που εμείς δεν καταλαβαίνουμε γιατί έχει γίνει τόση φασαρία. Και αυτό είναι για το θέμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Τα λέω όλα τα προβλήματα για να μην θεωρηθεί ότι τα βάζουμε κάτω απ’ το χαλί. Η ελληνική κοινωνία για δεκαετίες έχει μία αξίωση από την Πολιτεία. Να δημιουργήσει αξιόπιστες κοινωνικές δομές, αποτελεσματικές κοινωνικές δομές, να δημιουργήσει σοβαρές κοινωνικές δομές και σε αυτές η Εκπαίδευση και η Υγεία είναι οι πρώτες. Δεν λέω ότι αρχίζουμε απ’ το μηδέν. Θα ήτανε πραγματικά υπερφίαλο. Πάντως, ο στόχος είναι να μιλήσουμε στην κοινωνία και να της πούμε ότι υπάρχει σχέδιο για δημιουργία αξιόπιστων δομών, και όσον αφορά εμάς, εκπαιδευτικών δομών. Τώρα, το πιο δύσκολο πρόβλημα σε μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -το πιο δύσκολο, και από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες φορές που έχει γίνει αυτό- δεν είναι να αποτυπώσεις το οραματικό σου στοιχείο, δεν είναι να αποτυπώσεις το τελικό στάδιο, όσο είναι να επεξεργαστείς τις μεταβατικές περιόδους. Διότι δεν αρχίζεις από το μηδέν. Δεν πατάς ένα κουμπί να πεις «ωραία, εμείς τώρα αρχίζουμε από το μηδέν, δημιουργούμε ένα πράγμα από την αρχή». Πάντα, στην εκπαίδευση ειδικά, έχεις αυτή τη μεταβατική περίοδο. Και επειδή η εκπαίδευση είναι και θέματα νοοτροπιών, είναι θέματα που αγγίζουν όλη την οικογένεια και όλη την κοινωνία, αυτό το ζήτημα της μεταβατικότητας θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Εμείς λοιπόν, αυτό που λέμε είναι ότι προτείνουμε την καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της καθιέρωσης της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Νομίζω ότι αυτό είναι πεντακάθαρο. Το ερώτημα είναι με ποια μετάβαση και με ποια βήματα μεταβατικά θα μπορέσουμε να φτάσουμε αυτό, όχι σε ένα απώτερο και οραματικό παρελθόν, αλλά σχετικά άμεσα. Γιατί σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο. Η δική μας πρόταση είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια. Και δεσμευόμαστε στο σχέδιό μας να γίνει αποτίμηση και κριτική αν αυτό το πράγμα είναι δυνατόν να γίνει ή όχι, και εμείς πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να γίνει αυτό.

Τώρα, ως προς τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που συνήθως είναι τα νήπια από 4άρων μέχρι 6 ετών. Η Πολιτεία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων σε όλη την Ελλάδα, σε μία τριετία, σε συνεργασία με τους δήμους. Διότι δεν έχει κανένα νόημα να λες «ωραία, τώρα θα την κάνω υποχρεωτική» και να έχεις μεγάλα προβλήματα με τις υποδομές, να έχεις μεγάλα προβλήματα δημοσιονομικά, να έχεις μεγάλα προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς κλπ. Λέμε λοιπόν εμείς ότι μέχρι το τέλος της τριετίας που θα εξασφαλιστούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, από τον Σεπτέμβριο αρχίζουμε σταδιακά για να πείσουμε την ελληνική κοινωνία, όχι ότι στα τρία χρόνια θα είναι όλα μαζί, αλλά ότι ήδη αρχίζουμε από τώρα και σε 240 περίπου δήμους θα έχουν οι οικογένειες τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους δύο χρόνια νηπιαγωγείο.

Τώρα, είναι αδύνατο-και το τονίζω, είναι αδύνατο- να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας εκπαιδευτικών δομών και ιδιαίτερα νηπιαγωγείων, χωρίς ταυτόχρονη-και είναι υπογραμμισμένο το ‘ταυτόχρονη’- αναβάθμιση των παιδικών σταθμών. Τα δύο πάνε χέρι-χέρι. Εμείς λοιπόν λέμε ότι οτιδήποτε περνάει και σε συνεργασία με τους δήμους. Και το λέμε αυτό γιατί αν ο στόχος είναι οι αξιόπιστες εκπαιδευτικές δομές, οι αξιόπιστες εκπαιδευτικές δομές μπορούν να γίνουν δυνατές μόνο μέσα από έναν προγραμματισμό με όλους τους αντίστοιχους φορείς της κοινωνίας.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των βρεφονηπιοκόμων. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό επιτυγχάνεται με το να ιδρύσουμε –και θα μπορούσαμε να μην ιδρύσουμε, είναι πολιτική απόφαση να ιδρύσουμε- Τμήμα που να εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους πανεπιστημιακού επιπέδου. Δεύτερον, τα Τμήματα τα αντίστοιχα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ήταν στις Σχολές Υγείας. Εμείς δεν νομίζουμε ότι πρέπει να είναι στις Σχολές Υγείας. Νομίζουμε ότι πρέπει να είναι στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών, όπως είναι τα αντίστοιχα τμήματα των Εκπαιδευτικών. Επίσης, στη νέα ονομασία στο Τμήμα αυτό αντανακλάται η πρώιμη παιδική ηλικία που είναι από 0-4. Και άρα μιλάμε για μία αναβάθμιση της εκπαίδευσης των βρεφονηπιοκόμων, που ανοίγει πια δυνατότητες έρευνας διαφορετικές, δυνατότητες διεπιστημονικότητας διαφορετικές και κυρίως ανοίγει μία συζήτηση δική μας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να δούμε πώς σε αυτή την περίοδο θα μπορέσουν να αναβαθμιστούν όλα, δηλαδή και οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία. Και βεβαίως ξέρετε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ότι θα ενισχυθούν, από τον Σεπτέμβριο μάλιστα, οι παιδικοί σταθμοί. Το λέμε αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραπονιόμαστε όλοι ότι υπάρχει υπογεννητικότητα, να παραπονιόμαστε όλοι ότι οι νέοι έχουν τεράστια προβλήματα να μπορέσουν να δημιουργήσουν οικογένειες. Μία κοινωνία που δεν έχει κοινωνικές δομές, που δεν προσφέρει τέτοιου είδους παροχές στα νέα ζευγάρια, αφήνει πραγματικά τα νέα ζευγάρια στην τύχη τους.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι μέσα από αυτό συνολικά θα δώσουμε και μία ειλικρινή υπόσχεση στα νέα ζευγάρια για το αύριο. Όλα αυτά που σας είπα μπορώ να σας τα τεκμηριώσω και με αριθμούς. Με συγχωρείτε γιατί έχω μιλήσει πολύ, εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το εξής: Είπαμε τα θετικά, είπαμε τα προβλήματα ή τις «γωνίες» αν θέλετε, το σημαντικό είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε ως το τέλος της συζήτησής μας να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτό που έχουμε καταθέσει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί στο μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση «Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί» στο μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ

πηγή: ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Καθολικό το αίτημα να αποτελέσει θεσμό για όλη τη χώρα.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση ‘Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί’, που διοργανώθηκε από τις 7 έως και 10 Φεβρουαρίου 2018 σε συνεργασία με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ), που παραχώρησαν – στο πλαίσιο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης – τον εκθεσιακό χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Υφυπουργού Δημήτρη Μπαξεβανάκη, με την υποστήριξη της Επιτελικής Δομής του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, η έκθεση εντασσόταν στη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να αναβαθμίσει το σύστημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και να δημοσιοποιήσει και αναδείξει στο ευρύ κοινό το σύνολο των θεσμικών αλλαγών  που  υλοποιήθηκαν  και που αφορούν την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., τη διεύρυνση της πρόσβασης των μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ  σε ΤΕΙ και σε Πανεπιστήμια, τη θεσμοθέτηση του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.».

Μέσον ανάδειξης των θεσμικών αυτών αλλαγών, που συντελούν στην αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων, αποτέλεσαν ένα σύνολο από 200 περίπου μαθητικά εκθέματα, έργα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό από αρκετά επαγγελματικά λύκεια και εργαστηριακά κέντρα του Ν. Αττικής κατανεμημένα σε εννέα εκθεσιακά περίπτερα, τα οποία οργάνωσαν και διακόσμησαν συντονιστές- εκπαιδευτικοί για να απεικονίσουν τους εννέα τομείς και τις 35 ειδικότητες που λειτουργούν στα Επαγγελματικά Λύκεια. Τα εκθέματα συνόδευε πλούσιο οπτικό – ακουστικό  υλικό, το οποίο δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς υπό μορφή σύντομου και πιο εκτενούς βίντεο που έπαιζαν σε προβολική οθόνη στο κάθε εκθεσιακό περίπτερο παρέχοντας πληροφορίες για τον κάθε τομέα και το σύνολο των ειδικοτήτων ενώ παράλληλα διανέμονταν ενημερωτικά φυλλάδια για τον κάθε τομέα προς τους ενδιαφερόμενους. Η συνολική εμπειρία των επισκεπτών αποκτούσε μια μεγαλύτερη βιωματική διάσταση χάρη στις επιτόπιες εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες των ΕΠΑ.Λ., αναπαριστώντας στην πράξη εργαστηριακές ασκήσεις και θεωρία που αντιστοιχούν στην κάθε ειδικότητα. Συντελώντας στο μεγάλο αυτό εγχείρημα η ομάδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης πήρε συνεντεύξεις και βιντεοσκόπησε την έκθεση με στόχο τη μελλοντική διάσυχη υλικού προς όλα τα επαγγλεματικά σχολεία της χώρας. Ένα σύνολο από 280 εκπαιδευτικούς από 67 ΕΠΑ.Λ. και ΕΚ της Αττικής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να στελεχώσουν το κάθε εκθεσιακό περίπτερο, όπου ακούραστα και με μεγάλο ζήλο ενημέρωναν το ευρύ κοινό και στήριξαν δυναμικά το εγχείρημα προβολής της κάθε ειδικότητας ξεχωριστά.

Στο κεντρικό εκθεσιακό περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας προβάλλονταν ανά τακτά διαστήματα τα ενημερωτικά σποτ Επιλέγω ΕΠΑ.Λ., Μεταλυκειακό –  Έτος- Τάξη Μαθητείας, λογότυποι που δημιουργήθηκαν από μαθητές για το πρόγραμμα ‘Μια Νέα Αρχη για τα ΕΠΑ.Λ.’ ενώ γίνονταν συστηματικές ενημερώσεις σε μαθητές/τριες Γυμνασίων, Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, Α’, Β’ και Γ’ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και σε αποφοίτους Λυκείων, σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε γονείς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρονται στα παιδιά τους.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη ενώ παρόντες υπήρξαν η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Ελένη Γιαννακοπούλου, οι Πρόεδροι της ΣΤΑ.ΣΥ. Σταύρος Στεφόπουλος και του Ο.Α.Σ.Α. Αναστάσιος Ταστάνης, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπροσωπεία του κόμματος των ΑΝΕΛ, Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Πέτρος Δαμιανός, η Διευθύντρια Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ Νατάσσα Σακκά, ο Πρόεδρος της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε. Γ. Σαριδάκης, η Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. καθηγήτρια Ε.Παπαδοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΠ Π. Χαραμής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Θ. Παπαδόπουλο, η Επιστημονική Επιτροπή του ‘Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.’, πλήθος Σχολικών Συμβούλων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και πλήθος μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Την έκθεση τίμησε με τη παρουσία του δύο φορές ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές των ΕΠΑ.Λ αναγνωρίζοντας στον χαιρετισμό του ότι το επαγγελματικό λύκειο παρέχει πλέον ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον για τους μαθητές του. Την ίδια μέρα υλοποιήθηκε- παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη ενημερωτική δράση για το ‘Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας’, όπου εργοδότες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτές από το χώρο εργασίας, επόπτες καθηγητές από τη σχολική μονάδα και μαθητευόμενοι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. μετέφεραν την εμπειρία τους τονίζοντας τα οφέλη που αποφέρει ο θεσμός της μαθητείας.

Συνολικά, την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 2000 μαθητές και μαθήτριες από 54 σχολεία και ΕΚ συνοδευόμενοι από 165 καθηγητές ικανοποιώντας στο έπακρο την ανάγκη των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ. να προβάλουν το έργο που επιτελείται στα σχολεία τους, και να αποδείξουν την υψηλού επιπέδου κατάρτισή τους και ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που διέπουν τον κάθε τομέα και ειδικότητα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, υπήρξε εξαιρετική αφορμή να συνενώσουν για πρώτη φορά εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης τις δυνάμεις τους στον κοινό στόχο ανάδειξης του επαγγελματικού λυκείου ως συνειδητή επιλογή. Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν ενεργά στο κάθε εκθεσιακό περίπτερο μπόρεσαν από την πλευρά τους να δώσουν ένα απτό παράδειγμα των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκομίζουν κατά τη φοίτησή τους στο επαγγελματικό λύκειο.

Συνεπακόλουθα, καθολικό υπήρξε κατά τις τελευταίες μέρες το αίτημα από το σύνολο των εκπαιδευτικών αλλά και επισκεπτών (μαθητών – γονέων – εκπαιδευτικών) να επαναληφθεί η έκθεση και να διοργανωθεί και σε άλλες μεγάλες πολεις ώστε να είναι δυνατή η πιο άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση όλων αναφορικά με τις δυνατότητες που προσφέρονται σε αποφοίτους Γυμνασίων καθώς και μαθητές/-ήτριες Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Το αίτημα αυτό σε συνδυασμό με την προσέλευση του κόσμου, η οποία υπήρξε αθρόα καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης ενώ ξεπέρασε καθε προσδοκία την ημέρα των εγκαινίων και κατά την ενημερωτική δράση για τη μαθητεία, αποδεικνύουν στην πράξη ότι το σύγχρονο επαγγελματικό λύκειο διαθέτει όραμα και συστηματικά επενδύει σε ενα λύκειο με προοπτική, σε ένα επαγγελματικό λύκειο που παρέχει διευρυμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους του.

Καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι μαθητές των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι μαθητές των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες

πηγή: ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και ειδικότερα στους μαθητές της περιοχής που φέτος θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε και επεκτείνει τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για σεισμόπληκτες περιοχές και για περιοχές που έχουν πληγεί ή πρόκειται να πληγούν από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες.

Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα προβλέπει:

«Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας βίαιων φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, και οι οποίοι συμμετέχουν, κατά το ίδιο σχολικό έτος με το συμβάν, στις πανελλαδικές εξετάσεις και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, εισάγονται καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας θα καθορίζεται σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη, το ειδικό ποσοστό το οποίο θα αποδίδεται βάσει του ποσοστού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία και το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 2% του αριθμού εισακτέων, η δυνατότητα υπαγωγής τους στο ειδικό ποσοστό, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία επιλογής τους. Ως προϋπόθεση για την επιλογή τους, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησης του μηχανογραφικού τους δελτίου και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, είναι να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του 70% (εβδομήντα τοις εκατό) του αριθμού των μορίων που επέτυχε ο τελευταίος επιτυχών στην συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος καθώς και η ύπαρξη σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας».

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στο ΑΠΕ

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στο ΑΠΕ

πηγή: ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Κ. Γαβρόγλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αποσυμφόρηση των νομικών σχολών, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει

Την αισιοδοξία, ότι η ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, θα αποσυμφορήσει τα αμφιθέατρα των εν λειτουργία νομικών σχολών, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας κα Θρηκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας, παράλληλα, ότι ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές δεν θα αυξηθεί συνολικά.

«Το να υπάρχει η δυνατότητα να αποσυμφορηθούν αυτά τα τμήματα, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει», είπε χαρακτηριστικά και δεν απέκλεισε τη δημιουργία και νέων τμημάτων άλλων ειδικοτήτων, ιδρύματα της χώρας, κάτι που, όπως ανέφερε προκύπτει από τα πορίσματα των επιτροπών μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. «Είμαστε πάρα πολύ ανοικτοί σε αυτή διαδικασία», είπε.

Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, η ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών που είναι αδέρφια σε διαφορετικές πόλεις περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα ψηφιστεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι πρώτες αιτήσεις θα μπορούν να κατατεθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής από το τρέχον εξάμηνο.

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας για την ψήφισή του, θα είναι ανοικτό το υπουργείο στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί βελτιώσεις. Μάλιστα, καθυσήχασε ότι «κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις με ένα αυξημένο ποσοστό και, προφανώς, θα αναγνωριστούν μαθήματα που ήδη έχουν πάρει. Ωστόσο, σημειώνει ότι το υπουργείο «δεν θα ανακατευθεί» σε αυτά τα θέματα σε λεπτομέρεια, γιατί «τα τμήματα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη σε θέματα ακαδημαϊκά».

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οργάνωση των δομών στήριξης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, «τεράστια μεταρρύθμιση», ανέφερε ότι οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν «αναβαθμισμένο ρόλο» και σχολίασε ότι θα παρέχονται πολύ πιο «αναβαθμισμένες υπηρεσίες ως προς τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.».

Έτσι, πηγαίνει πιο μετά η κατάθεση του νομοσχεδίου για το λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζητήσεων και θα κινείται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει «με κάποιες αλλαγές, δευτερεύουσες», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Γαβρόγλου, εξάλλου, ανέφερε ότι μέχρι το 2020, που θα ισχύσει το νέο σύστημα, θα έχει αρχίσει να ισχύει ο ανοικτός αριθμός εισακτέων σε ορισμένα τμήματα και η εισαγωγή σε αυτά να γίνεται με το βαθμό απολυτηρίου, ώστε «προοδευτικά» να περάσουμε στον ανοικτό αριθμό εισακτέων σε όλες τις σχολές, εκτός από εκείνες της μεγάλης ζήτησης.

«Κάνουμε τώρα μία μελέτη, ένα-ένα τα τμήματα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ας ανοίξουμε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μας να σπουδάσουν τα παιδιά αυτό που θέλουν. Ποιος είναι ο λόγος να μη σπουδάζουν αυτό που θέλουν;».

Για φέτος, ο αριθμός εισακτέων, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου θα έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Τέλος, για την ερχόμενη σχολική χρονιά, ο υπουργός είπε ότι θα αρχίσει η καθιέρωση του δίχρονου νημιαγωγείου σε ορισμένους Δήμους ώστε να γενικευτεί σε βάθος τριετίας. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο λύκειο οι μαθητές δεν θα πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία. Μάλιστα, για τη Β’ λυκείου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για δύο δίωρα την εβδομάδα, μετά το κανονικό ωράριο, για διδασκαλία ξένης γλώσσας.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρηκσευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

Να ξεκινήσω με την αναμενόμενη έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση; Η διαδικασία θα συντομευτεί, για λόγους οικονομίας χρόνου;

Από την πρώτη στιγμή, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την κανονική διαδικασία. Ούτε εκείνη του επείγοντος ούτε εκείνη του κατ’ επείγοντος. Βγάλαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, κάναμε εκτεταμένες συζητήσεις με τους κοσμήτορες των σχολών των δύο ιδρυμάτων, με τις πρυτανικές αρχές, με την αρμόδια Επιτροπή και κάναμε κοινή συνεδρίαση των δύο συγκλήτων. Έχει υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση για αυτό το εγχείρημα, που είναι αποτέλεσμα ακριβώς όλων αυτών των συνεννοήσεων που έχουν γίνει. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, ξέρετε, είναι χρονοβόρα διαδικασία. Διότι υπάρχει η Κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπάρχει ο έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους… Εν πάσει περιπτώσει, έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά και την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ώστε να κατατεθεί στην ολομέλεια.

Δεν θα είναι συνεπτυγμένη η διαδικασία, λοιπόν, στην Επιτροπή.

Όχι. Θα είναι κανονικότατες οι διαδικασίες, ακριβώς για το λόγο που σας είπα, ότι είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ότι δεν έχουμε χρόνο να τη συζητήσουμε σε λεπτομέρεια. Εμείς είμαστε ανοικτοί μέχρι το τέλος, αν υπάρχουν βελτιώσεις να τις αποδεχθούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Υπάρχει μια ανησυχία ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Να είναι σαφές ότι κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί. Ταυτοχρόνως, έχουμε στο υπουργείο Παιδείας ομάδες εργασίας, οι οποίες απαρτίζονται από διπλωματούχους μηχανικούς των πολυτεχνείων και πτυχιούχους μηχανικούς των ΤΕΙ –όπως ακριβώς το είχαμε υποσχεθεί– με βάση το νόμο που ψηφίσαμε τον Αύγουστο και είναι εντυπωσιακό, ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λύσεις —και θα βρουν λύσεις. Αυτό δεν έχι γίνει τόσο συστηματικά και με τόση επιμονή εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια. Και βεβαίως υπάρχουν και ορισμένες αντιδράσεις, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει το τμήμα τους να είναι αυτόνομο –που όμως δεν μπορεί να γίνει– κτλ, είναι αντιδράσεις που λογικό είναι σε ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα να υπάρχουν.

Οπότε προχωράτε στη λειτουργία του πανεπιστημίου κανονικά, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Βεβαίως, θα είναι στο μηχανογραφικό, θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2018 η λειτουργία των νέων τμημάτων και έχει ενδιαφέρον ότι οι δήμαρχοι των δήμων της Δυτικής Αττικής ενισχύουν πάρα πολύ αυτό το εγχείρημα, προσφέροντας μάλιστα και κτίρια για τις ανάγκες του ιδρύματος –ορισμένοι και τεράστιες εκτάσεις, που θα βάλουμε μπρος να χρηματοδοτήσουμε για νέες εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένας προβληματισμός από την πλευρά του Πολυτεχνείου, ως προς την ονομασία ορισμένων τμημάτων, νομίζουμε ότι έχουμε πειστικές απαντήσεις, ότι δηλαδή τετραετή τμήματα υπάρχουν και στην Ευρώπη, όπως υπάρχουν και πενταετή. Τα τετραετή είναι επιπέδου 6 Ευρωπαϊκών προσόντων, τα πενταετή επιπέδου 7. Αυτό ακριβώς λέει και η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την οποία συμφωνούμε και εμείς 100%. Άρα είναι ένα εγχείρημα που τμήματα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συγχωνεύονται το ένα με το άλλο, ιδρύονται νέα τμήματα σε νέα γνωστικά αντικείμενα και δημιουργούμε διετή προγράμματα σπουδών, που και εκεί το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι έχουμε έρθει σε επαφή με παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα παρέχουν δυνατότητες για πρακτική εξάσκηση.

Ουσιαστικά, το μοντέλο που προωθείται μέσω του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνεργασία τοπικών φορέων με τους πανεπιστημιακούς, είναι κάτι που θα ακολουθήσουν πανεπιστήμια και σε άλλες περιφέρειες της χώρας; Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ήδη σε συζητήσεις, από ότι γνωρίζουμε, σε τελικό στάδιο…

Και στο Ιόνιο και στην Ήπειρο –ειδικά στην Ήπειρο είμαστε σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο– θα το ακολουθήσουμε. Πάρα πολλοί, όταν λένε «θα συνδεθούμε με την κοινωνία», εννοούν να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια. Η κοινωνία, όμως, είναι πολυδιάστατη: είναι οι παραγωγικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί φορείς, είναι άλλου τύπου δραστηριότητες, π.χ. το θαλάσσιο πάρκο στη Ζάκυνθο και η σύνδεσή του με το Ιόνιο πανεπιστήμιο, με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αυτό είναι πάλι μία δομή που έχει μέσα της και ερευνητικά, αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις σε σχολές διαφόρων ειδικοτήτων στα αγροτικά. Το Αβερώφειο στη Λάρισα, τη σχολή γαλακτοκομίας στα Ιωάννινα. Εμείς λέμε ότι ειδικά τα διετή θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν και να αναβαθμίσουν κυρίως τέτοιες διαδικασίες, οπότε είναι μία νέα διάσταση των ΑΕΙ που θα το ενισχύσουμε πάρα πολύ, αρχίζοντας από τα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών. Έχει μια σημασία και αυτό. Δεν θα εγκλωβίσουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα των ΕΠΑΛ, σε δομές που ενδεχομένως είναι αδύνατες ακαδημαϊκά. Τα διετή προγράμματα σπουδών, ακαδημαϊκά θα είναι πάρα πολύ αναβαθμισμένα.

Αυτό το πλαίσιο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων, υποθέτω δεν περιλαμβάνει μόνο τις διετείς δομές, αλλά όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Έτσι είναι. Τα ιδρύματα κατά καιρούς αναβαθμίζουν τα προγράμματά τους και αυτό είναι μία εξαιρετική διαδικασία, την οποία κάνουν και την κάνουν πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε, όμως, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018, όλα τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα έχουν ιδρυθεί από την αρχή και θα εχουν εγκριθεί μετά από διαδοχικές εγκρίσεις ενός όργανου που θα συμμετέχουν όλοι οι κοσμήτορες, του κάθε πανεπιστημίου, μετά της Συγκλήτου και στη συνέχεια του Υπουργείου. Άρα, θα έχουμε από τον Σεπτέμβριο, ήδη, καινούρια προγράμματα σπουδών στα μεταπτυχιακά και με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να καταφέρουμε ορισμένα ακραία και ακαδημαϊκά απαράδεκτα προβλήματα που είχαν γιγαντωθεί αφού ο προηγούμενος νόμος ενίσχυε τις δυνατότητες αυθαιρεσίας. Το δεύτερο είναι ότι ιδρύουμε πολλά τμήματα τα οποία θα έχουν διδάσκοντες που ήδη είναι σε παλαιότερα τμήματα, αλλά σίγουρα όλα αυτά τα τμήματα θα έχουν νέα προγράμματα σπουδών. Πχ, εμείς για να προχωρήσουμε στην ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είχαμε ζητήσει από όλα τα τμήματα καινούρια προγράμματα σπουδών, τα οποία μάλιστα έφτιαξαν το καλοκαίρι. Τώρα , θα εγκριθούν αυτά από τις νέες γενικές συνελεύσεις, από τη Διοικούσα Επιτροπή και από το υπουργείο. Άρα, σημαίνει ότι ακόμη και τα καινούρια θα περάσουν ξανά από επεξεργασία. Τέτοιες ακαδημαϊκές διαδικασίες έχω την αίσθηση ότι είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε. Και έχω και τεράστια αισιοδοξία ότι όλοι πραγματικά προσπαθούν να διαμορφώσουν μία καλύτερη από όλες τις πλευρές καλύτερη επόμενη μέρα.

Για το θέμα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που αναρωτιούνται εάν το πτυχίο τους θα μπορούσε εκ των υστέρων να αναβαθμιστεί, θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη; Γιατί στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ρητά κάτι.

Πρώτον, και αυτοί που είναι ήδη μέσα στα ΤΕΙ, δεν θα πάρουν αυτόματα πανεπιστημιακό πτυχίο. Εμείς λέμε, κάθε τμήμα θα αποφασίσει τα προαπαιτούμενα και τις διαδικασίες για να δώσει πανεπιστημιακό πτυχίο σε όσους είχαν εισαχθεί σε ΤΕΙ. Τίποτα δεν θα είναι «αυτόματο». Προφανώς θα αναγνωριστούν διάφορα μαθήματα, αλλά θα πάρουν και κάποια πρόσθετα μαθήματα. Αυτή η απόφαση θέλουμε να έρθει από τα τμήματα, δεν είναι θέμα του υπουργείου. Το δεύτερο είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους παλιούς αποφοίτους να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις –γιατί αυτό θα είναι ένα δεύτερο πτυχίο– με ένα αυξημένο ποσοστό και βεβαίως, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν τελειώσει αυτά τα τμήματα, θα τους αναγνωριστούν τα παλιότερα μαθήματα. Αν δηλαδή πάνε να πάρουν πτυχίο στο τμήμα από το οποίο έχουν πτυχίο ΤΕΙ, προφανώς, έχουν κάνει ήδη πάρα πολλά μαθήματα.

Άρα, είναι η λύση των κατατακτήριων.

Είναι η λύση των κατατακτηρίων, όμως με πολύ ευνοϊκότερους όρους. Επαναλαμβάνω όμως, εμείς δεν θέλουμε να ανακατευθούμε σε αυτά τα θέματα, γιατί έχουν απόλυτη σχέση με τα τμήματα.

Σε σχέση με τη νομοθετική λειτουργία του υπουργείου, είχατε πει τον περασμένο Δεκέμβριο για μία νέα πρόβλεψη στις μετεγγραφές των φοιτητών, που θα αφορά αδέρφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Πότε περιμένουμε να το δούμε ως νομοθετική ρύθμιση; Υπάρχει περίπτωση να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

Όντως, θα το δούμε τώρα, στο νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις μελέτες των υποπεριπτώσεων. Η γενική γραμμή θα είναι ότι για τις περισσότερες οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους, θα προσπαθήσουμε να σπουδάζουν σε μία πόλη, ώστε να μη συντηρούν πάνω από ένα σπίτι εκτός από αυτό που μένουν. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με πολύ χαμηλό εισόδημα, εμείς θα νομοθετήσουμε τη δυνατότητα τα παιδιά αυτά να έρχονται εκεί που είναι οι γονείς τους. Τώρα, στην περίπτωση που εκεί που είναι οι γονείς, να μην υπάρχουν πανεπιστήμια, θα φροντίσουμε να πάνε σε μια τρίτη πόλη. Δηλαδή, να είναι σε μία πόλη μαζί και να αυξήσουμε το στεγαστικό επίδομα που ήδη παίρνουν αυτά τα παιδιά.

Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα ισχύσει άμεσα;

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε θα ανοίξει άμεσα και τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής από αυτό το εξάμηνο.

Μετά το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, περιμένουμε και το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση…

Μετά το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες επίσης, ένα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που θα έχει σχέση με την αναμόρφωση των δομών στήριξης των σχολείων. Αυτό είναι μία τεράστια μεταρρύθμιση που γίνεται και η οποία παρόλο που την βγάλαμε σε διαβούλευση, δεν πήρε διαστάσεις, αφού συνήθως η τριτοβάθμια μονοπωλεί τα πράγματα. Αφορά στο με ποιο τρόπο θα γίνεται η αυτοαξιολόγηση των σχολείων, με ποιο τρόπο θα γίνεται η υποστήριξη των σχολείων –γιατί σήμερα έχουμε δομές, οι οποίες δεν συντονίζονται με το σωστό τρόπο. Με ποιο τρόπο θα ενταχθούν σε αυτό οι σχολικοί σύμβουλοι, και κυρίως, πώς θα καταφέρουμε επιτέλους να έχουμε στις δομές αυτές διάφορες ειδικότητες, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, που αυτή τη στιγμή τα σχολεία τους έχουν τεράστια ανάγκη.

Περιμένουμε δηλαδή μια αλλαγή των αρμοδιοτήτων των σχολικών συμβούλων, μια προσαρμογή;

Θα κάνουμε μια πολύ καλύτερη οργάνωση των δομών υποστήριξης και μέσα σε αυτή, οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το σχολείο από την πρώτη μέρα, με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων, θα στέλνει σε αυτές τις δομές τα προβλήματα και τους προβληματισμούς. Γιατί το σχολείο έχει μια εμπειρία. Δεν υπάρχει περίπτωση, τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί να μην εμφανιστούν και την επόμενη χρονιά. Άρα, από την αρχή θα κληθεί το σχολείο να πει ποια είναι τα προβλήματα και να έχει απαιτήσεις από αυτές τις δομές για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Αυτές οι δομές είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν, αφού πάρουν τα αιτήματα των σχολείων και να στείλουν στα σχολεία έναν προγραμματισμό με τις δράσεις που πρόκειται να κάνουν. Επισκέψεις σχολικών συμβούλων, επισκέψεις των ψυχολόγων, θα γίνεται με πρωτοβουλία των σχολείων και υποχρεωτική ανταπόκριση από πλευρά των δομών. Άρα, οι δομές αυτές θα είναι δυναμικές. Αυτό ανάλογα με τα αιτήματα θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει από κοινού πώς θα αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα και στο τέλος του χρόνου θα πρέπει όλοι να έχουν μία αίσθηση του τι έκαναν, τι πήγε καλά, τι δεν πήγε.

Όλο αυτό θα είναι λοιπόν και στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης

Ναι, αλλά το βασικό είναι να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι τα προβλήματα στο σχολείο είναι γνωσιακά, αλλά καιαι κοινωνικά και λειτουργικά. Εγώ πηγαίνω σε πάρα πολλά σχολεία. Πρώτον, μου κάνει εντύπωση η ζέση και η δυναμικότητα των εκπαιδευτικών. Το δεύτερο, είναι ότι πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές μου λένε ότι παίζουν και έναν ρόλο συμβουλευτικό για τα προβλήματα που έχουν οι γονείς οι ίδιοι. Όχι οι γονείς με τα παιδιά. Έχει σημασία αυτό. Διότι ο γονέας εμπιστεύεται τον εκπαιδευτικό για να του ανοιχτεί. Αυτό τώρα είναι ένα βαρύ φορτίο. Γιατί ο εκπαιδευτικός τι να κάνει; Και τον ψυχολόγο, και τον κοινωνικό λειτουργό και τον εκπαιδευτικό , τον τραπεζοκόμο και τον παιδονόμο… Πόσους ρόλους να έχει…

Και για το άλλο νομοσχέδιο, που ρωτήσατε, μόλις τελειώσουμε τις συζητήσεις που κάνουμε σε διαφορετικά επίπεδα, θα προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο που έχουμε ήδη πει. Θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές, δευτερεύουσες κατά τη γνώμη μου.

Δηλαδή το γενικό πλαίσιο είναι αυτό που γνωρίζουμε ήδη; Η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη;

Όχι, προφανώς τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν. Πάντως, επειδή θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων και λόγω δημιουργίας νέων τμημάτων, επειδή θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα γράφονται στα ΕΠΑΛ και λόγω των διετών σπουδών, νομίζω ότι τα πράγματα θα αποδραματοποιηθούν πάρα πολύ, μέχρι το 2020. Τα έχουμε υπολογίσει και βλέπουμε ότι αν κανείς επικεντρωθεί στο σχολείο και στην τρίτη λυκείου, θα τα καταφέρει μια χαρά.

Μιας και είπατε για τον αριθμό των εισακτέων, η πρόθεσή σας για να υπάρχει ανοικτός αριθμός εισακτέων, θα είναι μέσα στον ίδιο χρονικό ορίζοντα;

Βεβαίως. Κάνουμε τώρα μία μελέτη, ένα-ένα τα τμήματα, να δούμε σε ποια τμήματα χρειάζονται πρόσθετο διδακτικό προσωπικό, γιατί πολλά τμήματα έχουν καλές εγκαταστάσεις, αλλά υπολειτουργούν, να δούμε τις προτιμήσεις των παιδιών, προφανώς δε μιλάμε για την Ιατρική και τους Μηχανικούς, Και αυτό ας ανοίξουμε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μας να σπουδάσουν τα παιδιά αυτό που θέλουν. Ποιος είναι ο λόγος να μη σπουδάζουν αυτό που θέλουν;

Άρα, το 2020, μαζί με το νέο σύστημα, θα έχουμε και ανοικτό αριθμό εισακτέων;

Νομίζω από το 2020 μπορούμε να περιμένουμε σε αρκετά τμήματα –το μελετάμε αυτό– να μπαίνουν απλώς με τον βαθμό του απολυτηρίου. Προοδευτικά ελπίζουμε να γενικευτεί. Εκτός από τις σχολές μεγάλης ζήτησης.

Φέτος, πότε αναμένουμε τις ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων; Θα υπάρξει κάποια αλλαγή, λόγω του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

Ε, μέχρι τις 15 Μαρτίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα απολύτως σχετικά με τον προγραμματισμό μας.

Ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι μελετάται η ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής, πιθανότατα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έχουμε ανάγκη νέους δικηγόρους;

Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές, ακόμη κι όταν φτάσουμε στο σημείο να ιδρύσουμε τη νέα Νομική Σχολή. Θα μοιραστεί ο αριθμός των εισακτέων αντί για τις τρεις, στις τέσσερις Νομικές και με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τις τρεις Νομικές Σχολές που υπάρχουν σήμερα, οι οποίες λόγω της αυξημένης ζήτησης έχουν μεγάλο αριθμό εισακτέων η καθεμιά. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και όχι να αυξήσουμε τον αριθμό των πτυχιούχων της Νομικής. Θυμάστε εσείς κάποια χρονιά που οι Νομικές να μην είχαν διαμαρτυρηθεί ότι παίρνουν πολλούς εισακτέους; Γιατί δε μπορούμε τον ίδιο αριθμό εισακτέων να τον χωρίσουμε δια του 4 αντί δια του 3; Αυτό δεν το καταλαβαίνουν όσοι διαμαρτύρονται;

Δεν θα αλλάξει δηλαδή ο συνολικός αριθμός εισακτέων για τις νομικές σχολές; Θα είναι ο ίδιος;

Ναι, ο ίδιος αλλά έχουμε ακόμη πολύ χρόνο να το μελετήσουμε. Αλλά το ίδιο έχουμε κάνει με τους Μηχανικούς, με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Υπάρχουν σχολές μεγάλης ζήτησης. Η μεγάλη ζήτηση έχει δύο αρνητικά: πρώτον, η Πολιτεία κάτω από πιέσεις αυξάνει σταδιακά τον αριθμό εισακτέων. Και ταυτοχρόνως επειδή είναι λίγες αυτές οι σχολές, έχεις πολύ μεγάλο αριθμό σε σχέση και με τις υποδομές και με το προσωπικό. Το να υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα να αποσυμφορηθούν αυτά τα τμήματα, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.

Υπάρχει σκέψη και για κάποια άλλη σχολή, πέραν της Νομικής; Ψυχολογίας ίσως…

Βεβαίως, κοιτάξτε. Το πόρισμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, του Ιονίου πανεπιστημίου και της Θεσσαλίας, κτλ, προβλέπουν και καινούρια τμήματα. Και εμείς είμαστε πάρα πολύ ανοικτοί σε αυτή διαδικασία.

Είναι λοιπόν μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στα ιδρύματα.

Ακριβώς.

Για τη νέα χρονιά, περιμένουμε κάτι καινούριο στα σχολεία;

Προχωράμε στη οργάνωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην οποία προφανώς αποκλειστική ευθύνη θα έχουν οι νηπιαγωγοί και η οποία θα ολοκληρωθεί σε όλους τους Δήμους σε βάθος τριετίας. Οι μαθητές από του χρόνου δεν θα πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία στο λύκειο. Και για τη β’ λυκείου, θα έχουμε δυο δίωρα την εβδομάδα, μετά το μάθημα, διδασκαλία ξένης γλώσσας. Που, αν δεν συμπληρώνουν αριθμό στο σχολείο τους, θα πηγαίνουν σε κάποιο γειτονικό σχολείο.

Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ.

Να είστε καλά. Εγώ σας ευχαριστώ.

Αθηνά Καστρινάκη

πηγή: ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Οι Επιχειρηματικοί Προσομοιωτές πολύτιμο εργαλείο στην Εκπαίδευση

Οι Επιχειρηματικοί Προσομοιωτές πολύτιμο εργαλείο στην Εκπαίδευση – Τι λένε μαθητές & εκπαδευτικοί

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, αγκαλιάζουν τη χρήση του Επιχειρηματικού Προσομοιωτή, στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Μαρτυρίες από συμμετέχοντες στο Διεθνές Πρόγραμμα Διοίκησης και Επιχειρηματικότητας για Μαθητές Λυκείου Young Business Talents

Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η πρακτική εφαρμογή της γνώσης, αλλά και πόσο καθοριστική είναι η συνεργατική μάθηση, έφηβοι και εκπαιδευτικοί συμφωνούν πως η συμμετοχή τους στο πρωτοποριακό Πρόγραμμα Young Business Talents, με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή, τους προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και εφόδια για το μέλλον.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στον καινοτόμο εκπαιδευτικό θεσμό για μαθητές Λυκείου, που συμπληρώνει φέτος τον 5ο χρόνο επιτυχημένης υλοποίησης του, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που τους προσφέρεται η δυνατότητα να αντιληφθούν πώς εφαρμόζεται η θεωρητική γνώση στο πρακτικό πεδίο. «Ότι μαθαίναμε στη θεωρία το κάναμε πράξη μέσα από αυτό το παιχνίδι» λέει μαθήτρια της Β’ Λυκείου από τα Γιαννιτσά, ενώ ένας συμμαθητής της, συμπληρώνει: «Μάθαμε να ακούμε την άποψη του άλλου, να συνεργαζόμαστε». «Είναι ένα πολύ ξεχωριστό κίνητρο και ευκαιρία που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ομαδικότητα, να μάθουμε πώς να διαχειριστούμε μια επιχείρηση, αλλά και πώς θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» λέει μια μαθήτρια – μέλος ομάδας του YBT από τη Λέσβο. Ταυτόχρονα όμως, τα παιδιά ψυχαγωγούνται και κοινωνικοποιούνται, όπως φαίνεται από τον ενθουσιασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν το διαγωνισμό: «Το παιχνίδι ήταν μία μεγάλη έκπληξη για μένα.» λέει η Βασιλική,  της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου της Αττικής. «Δεν το περίμενα ότι θα μου γίνει συνήθεια και ότι θα περιμένω πώς και πώς τον επόμενο γύρο».

Ανάλογη όμως, είναι και η άποψη των εκπαιδευτικών. «Για μας αυτός ο διαγωνισμός είναι ένα εργαλείο δουλειάς πλέον, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από αυτό, όσα δεν μπορούν να μάθουν από τη θεωρία. Είναι μία πρακτική άσκηση την οποία δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο πλαίσιο να εφαρμόσουμε», λέει ένας καθηγητής Λυκείου από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, που καθοδηγεί τα παιδιά στο πρόγραμμα για τρίτη χρονιά.

Με βασικά χαρακτηριστικά της συνεργατικής μάθησης την ύπαρξη κοινού στόχου, την αλληλεπίδραση, την αλληλοεξάρτηση των μελών της ομάδας, τις κοινωνικές δεξιότητες και την ανάληψη ευθύνης, οι μαθητές με τη χρήση του Προσομοιωτή συνδυάζουν το σύνολο των  πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνολογία στην εκπαίδευση. «Μάθαμε πώς λειτουργεί πραγματικά μια επιχείρηση και πώς μπορούμε εμείς να επηρεάσουμε την πορεία της με τις αποφάσεις που παίρνουμε. Συναντιόμαστε όλοι μαζί, συζητάμε και αποφασίζουμε» λέει η Κατερίνα από την Καλαμπάκα που πήρε πέρυσι για δεύτερη φορά μέρος στο Yοung Business Talents.

Βασικός στόχος της εκπαίδευσης μέσω προσομοιωτών, είναι η κατανόηση των παραμέτρων, η δυνατότητα παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα με τη λήψη κάθε φορά των ζητούμενων αποφάσεων και ο επανακαθορισμός των παραμέτρων της προσομοίωσης, καθώς και η ταυτόχρονη παρατήρηση της μεταβολής των μεγεθών, ανάλογα με τις αποφάσεις που λαμβάνει ο συμμετέχων.

Σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, αναφορικά με τη χρήση προσομοιωτών στην εκπαίδευση, οι εκπαιδευόμενοι αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, τη δυνατότητα να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να αισθάνονται μέλη μιας ομάδας. Έτσι αποκτούν  βαθύτερη και πληρέστερη κατανόηση των διαφόρων φαινομένων και χαρακτηριστικών που παρουσιάζονται στην προσομοίωση, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, αποδομώντας το σε επιμέρους λύσεις που συνδυάζονται προκειμένου να προκύψει η λύση του προβλήματος συνολικά.  Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευόμενοι νιώθουν τη χαρά και την ικανοποίηση της δημιουργίας αφού αλληλεπιδρώντας, είναι οι ίδιοι δημιουργοί και όχι παθητικοί αποδέκτες πληροφοριών.

Ειδικότερα το Young Business Talents, το καινοτόμο Πρόγραμμα με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή, που προσφέρει στους έφηβους τη δυνατότητα να διοικήσουν μια εικονική επιχείρηση για 4 μήνες στο διαδίκτυο, είναι σχεδιασμένο να αναπτύσσει συνολικά τις δεξιότητες επικοινωνίας, ηγεσίας, κριτικής σκέψης, λήψης αποφάσεων, καινοτομίας, ανάλυσης-σύνθεσης, επίλυσης προβλημάτων, ανάληψης ρίσκου, συναισθηματικής νοημοσύνης, προγραμματιμσού και διαχείρισης χρόνου.

«Το πιο σημαντικό για εμένα, είναι η εμπειρία που αποκομίζουν τα παιδιά, όχι μόνο από την πλευρά της γνώσης, αλλά κυρίως της δημιουργίας» δηλώνει καθηγητής από την Καλαμάτα.

«Μόνο μέσα από έναν προσομοιωτή θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα» συμπληρώνει μια καθηγήτρια από τη Λάρισα που συμμετέχει στο Πρόγραμμα. «Να παίρνει το παιδί τα αποτελέσματα και να προσαρμόζει τη θέση του».

Ανάλογη είναι και η άποψη ενός καθηγητή που συμμετέχει στο Young Business Talents  από δημόσιο ΓΕΛ της Αθήνας: «Το όφελος για τα παιδιά είναι η δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις και μετά να πρέπει να διαχειριστούν τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους.»

Για περισσότερες δηλώσεις μαθητών & καθηγητών – συντονιστών του διαγωνισμού καθώς και μαθητών που συμμετείχαν, δείτε το video από τον περσινό Τελικό ΥΒΤ: Εθνικός Τελικός YBT 2016-17

Ο Επιχειρηματικός Προσομοιωτής 3ης γενιάς, έχει αναπτυχθεί από την PRAXIS MMT – ηγέτιδα εταιρία παγκοσμίως, στην ανάπτυξη προηγμένων προσομοιωτών και μεθοδολογιών εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα διεθνές project, το οποίο υλοποιείται στη Νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) καθώς και στο Μεξικό, και διοργανώνεται από την εταιρία NIVEA στο πλαίσιο των ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της.

Ο διαγωνισμός YOUNG BUSINESS TALENTS 2017-18 ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, με το άνοιγμα του Προσομοιωτή και θα λήξει με τον μεγάλο Εθνικό Τελικό, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, με φυσική παρουσία των 75 επικρατέστερων ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καινοτόμο Διαγωνισμό YOUNG BUSINESS TALENTS 2016-17, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα:

http://www.youngbusinesstalents.com

Για όλες τις εξελίξεις, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του ΥΒΤ στο Facebook:

https://www.facebook.com/YoungBusinessTalentsGR

Εγγραφείτε  στο κανάλι του ΥΒΤ στο You Tube:

https://www.youtube.com/channel/UCHm7QDO8GNYeH49ReQYep0Q

Η ΣΟΝΕ για τα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας του ΑΧΕΠΑ

Η ΣΟΝΕ για τα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας του ΑΧΕΠΑ

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!  Όλοι μπορούμε να δώσουμε έστω 1€ για αυτά τα παιδιά!
Μπορείς να βοηθήσεις?

Αριθμός Λογαριασμού: 5228086471182
Iban: GR57 0172 2280 0052 2808 6471 182

Όνομα δικαιούχου: Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ)
Παρατηρήσεις: Για την παιδοογκολογική μονάδα του ΑΧΕΠΑ
Τράπεζα Πειραιώς.

Η Συναυλία τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Διοργάνωση: Λέσχη LIONS Θεσσαλονίκη – Μακεδονία

Φιλανθρωπική Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος για τα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας του ΑΧΕΠΑ

Είσοδος: 10€
Προπώληση από τα Βιβλιοπωλεία: Μαλλιάρης Παιδεία – Θεσσαλονίκη

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος στο Βελλίδειο.
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018. Ώρα: 20:00

Ώρα προσέλευσης 18.45 / Ώρα Έναρξης συναυλίας 20:00

Συμμετέχουν: ο Τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, ο Ιωάννης Λαζόπουλος, η Άσπα Μαυρίδου και οι τραγουδιστές της ΣΟΝΕ: Έλενα Τιτίρλα & Νικόλας Σαββίδης.

– Γυναικεία Χορωδία «Νηρηίδες» Δήμου Παλαιού Φαλήρου
(Μουσική Διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλικού)

– Γυναικεία Χορωδία »Καλλιτεχνήματα» Κερατσινίου
(Μουσική Διδασκαλία: Μαρία Μιχαλοπούλου)

Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας Αργυρούπολης
(Μουσική Διδασκαλία: Λώρα Πετροπούλου)

– Παιδική Χορωδία Αιγινίου «Canto Olympus»
(Μουσική Διδασκαλία: Μιχάλης Καριοφυλλίδης)

– »Αγγέλων Φωνές»: Παιδική – Νεανική Χορωδία Ι. Μ. Σερρών & Νιγρίτης (Μουσική Διδασκαλία: Μαρία Κουβακλή)

– Παιδική – Νεανική Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αθανασίου Χριστόπουλου Καστοριάς
(Μουσική Διδασκαλία: Δημήτρης Θεοδωράκης)

– Παιδική – Νεανική Χορωδία της ΣΟΝΕ (Μουσική Διδασκαλία: Ευάγγελος Αραμπατζής)

– Το συγκρότημα: Monimas

Διευθύνει ο Ευάγγελος Αραμπατζής

Επίσης, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από την Πολιτειακή, Πολιτική Θρησκευτική και Στρατιωτική Ηγεσία της Χώρας.

Το φουαγιέ του Βελλιδείου θα κοσμείται με έργα ζωγραφικής της »Κιβωτού Ολιστικής παιδείας των Ενόπλων Δυνάμεων». Τα συγκεκριμένα εκθέματα θα είναι διαθέσιμα προς αγορά. Το 50% του αντιτίμου που αντιστοιχεί σε κάθε έργο θα διατεθεί στον σκοπό της συναυλίας.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην Παιδοογκολογική μονάδα του ΑΧΕΠΑ

Χορηγός επικοινωνίας: mysep.gr

ΙΕΚ ΕΚΑΒ: Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για καταρτιζόμενους

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για καταρτιζόμενους στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ (Εαρινό εξάμηνο 2018)

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για καταρτιζόμενους στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ

Προσκαλούμε όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ, στην ειδικότητα “Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου”, στο Α΄ Εαρινό εξάμηνο εκπαιδευτικού έτους 2018 που προβλέπεται να αρχίσει την 05/03/2018 και να περατωθεί την 09/07/2018 να υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Η ειδικότητα θα λειτουργήσει στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής:

 1. Να είναι Έλληνες πολίτες που διαθέτουν τίτλο σπουδών Ενιαίου Λυκείου, ή άλλου ισότιμου με αυτό ή αντίστοιχο με τα εκάστοτε προβλεπόμενα, ή πολίτες κρατών εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ομογενείς που διαθέτουν τίτλο σπουδών ισότιμο προς αυτόν του Ελληνικού Λυκείου.
 2. Για αλλοδαπούς πολίτες απαιτείται πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται με αντίστοιχη βεβαίωση Ελληνομάθειας του Διδασκαλείου της Νέας Ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών ή του Σχολείου της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που χορηγείται μετά από σχετική εξέταση του υποψηφίου.
 3. Να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης Β΄ κατηγορίας.

Οι υποψήφιοι για κατάρτιση οφείλουν να καταθέσουν στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ τα παρακάτω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δικαιολογητικά:

 1. Σχετική αίτηση (έντυπο θα δοθεί από το ΙΕΚ, υπάρχει επίσης και στο site του ΕΚΑΒ www.ekab.gr)
 2. Φωτοτυπία του απαιτούμενου τίτλου σπουδών. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η προσκόμιση αντιγράφου του πρωτότυπου τίτλου, θα προσκομίζεται αποδεικτικό τίτλου σπουδών, που θα εκδίδεται από τη σχολική μονάδα αποφοίτησης του υποψήφιου και στο οποίο θα αναγράφεται ο τελικός βαθμός αποφοίτησης. Σε περίπτωση μη αποφοίτησης από ελληνικό λύκειο ή ΣΕΚ απαιτείται η κατάθεση του ισότιμου πρωτότυπου τίτλου σπουδών, επίσημης μετάφρασης αυτού καθώς και της ισοτιμίας του, εκδοθέντων από δημόσια ελληνική υπηρεσία.
 3. Φωτοτυπία των δυο όψεων του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται η ταυτότητα ή Διαβατήριο θα προσκομίζεται πιστοποιητικό του Δήμου ή Κοινότητας που είναι εγγεγραμμένος.
 4. Φωτοτυπία των δύο όψεων της Άδειας Οδήγησης.

Οι υποψήφιοι για κατάρτιση δύνανται να καταθέσουν στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ τα παρακάτω ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ δικαιολογητικά, τα οποία συνεκτιμώνται:

 1. Για την ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, έκδοσης τελευταίου εξαμήνου
 2. Για την ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, προστάτη ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας, πιστοποιητικό του Δήμου κατοικίας-εγγραφής.
 3. Βεβαίωση ΙΚΑ ή Δημόσιας υπηρεσίας στην οποία θα αναγράφεται η προϋπηρεσία που τυχόν έχει πραγματοποιήσει ο υποψήφιος στην ειδικότητα του Διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου και ο χρόνος απασχόλησης. Η απόδειξη της προϋπηρεσίας είναι στην αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.
 4. Ειδικά για την εγγραφή αλλοδαπών υπηκόων χωρών εκτός Ε.Ε., εντός Ε.Ε. και ομογενών απαιτείται η κατάθεση διαβατηρίου ή ταυτότητας ομογενών καθώς και της άδειας παραμονής για τους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε..

Η υποβολή των αιτήσεων υποψηφιότητας συμμετοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους από τις 30/01/2018 ημέρα Τρίτη μέχρι και 07-02-2018 ημέρα Τετάρτη, κατά τις ώρες 08.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ., αυτοπροσώπως ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο άτομο στο πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ (αφού προηγηθεί έλεγχος των δικαιολογητικών στη Γραμματεία του ΙΕΚ).
Ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων υποβάλλονται εντός 2 ημερών από την ανακοίνωση αυτών.

Αιτήσεις μπορούν επίσης να υποβληθούν:

 • Ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή με εταιρία ταχυμεταφορών (courier) με αποκλειστική ευθύνη του αποστολέα για παράδοση του φακέλου υποψηφιότητάς του μέχρι και την Τετάρτη 07/02/2018 και ώρα 14:00 μ.μ. στο πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ.
 • Με ηλεκτρονική αλληλογραφία στην οποία θα πρέπει να επισυνάπτονται ξεχωριστά ως αρχεία (προσοχή το κάθε αρχείο να έχει ονομασία) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ένα φάκελο έως την Τετάρτη 07/02/2018 και ώρα 14:00 μ.μ. υπό τη μορφή επισυναπτόμενου αρχείου (attachment) σε μορφή .pdf .
 • ΙΕΚ ΕΚΑΒ Αθήνας: Τέρμα Οδού Υγείας και Μεσογείων, Χολαργός, Τ.Κ. 11527, Τηλ.: 2132143139 & 2132143137
  e-mail: iek.ath@ekab.gr
 • ΙΕΚ ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης: Μαβίλη 33, Πουρνάρι Πυλαίας, Τ.Κ. 55535, Τηλ.: 2310397155 & 2310397157
  e-mail: thes.edu@ekab.gr

Πατήστε το εικονίδιο για την αίτηση επιλογής καταρτιζομένου (Εαρινό εξάμηνο 2018) word pdf


 πηγή: https://www.ekab.gr