Επαγγελματίες επικοινωνούν με μαθητές

Επαγγελματίες επικοινωνούν με μαθητές του ΓΕ.Λ. Νεάπολης Κρήτης

Η εμπειρία συμμετοχής των μαθητών της Α΄ Τάξης 2017-18 στο «TheTippingPoint»

(Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού)

Την περυσινή σχολική χρονιά αποφασίστηκε από το ΓΕΛ Νεάπολης η συμμετοχή του Σχολείου στο καινοτόμο Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού , “TheTippingPoint”, αναγνωρίζοντας τις απορίες και τις ανησυχίες των μαθητών για το επαγγελματικό τους μέλλον. Φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η διαδικτυακή συμμετοχή «Μεντόρων», επαγγελματιών, που ήταν ήδη καταξιωμένοι στο επάγγελμά τους και θα ήταν ικανοί να απαντήσουν σε απορίες των μαθητών μέσα από την εμπειρία τους.

Επιλέχθηκε η Α΄ Τάξη Λυκείου προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά, ώστε να έχει μια γνώση επιπλέον για την κατεύθυνση μαθημάτων που θα έπρεπε να επιλέξει την επόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων της Πολιτικής Παιδείας και των Εφαρμογών της Πληροφορικής. Ο ψηφιακός τρόπος συμμετοχής, μέσω Skype, αποδείχθηκε πολύ εύκολος.

Οι μαθητές οργανώθηκαν σε κλειστές ομάδες, επέλεγαν δια της πλειοψηφίας τον κλάδο επαγγέλματος, γινόταν αίτημα από τους υπεύθυνους καθηγητές στους Μέντορες και καθοριζόταν η ώρα της συνεδρίας. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα  να συνομιλήσουν διαδικτυακά και να εκφράσουν τα αρχικά ερωτήματά τους στον μέντορα. Φυσικά προέκυπταν και νέα ερωτήματα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και ήταν πολλές οι φορές που δεν έφθανε ο προκαθορισμένος χρόνος και δινόταν υπόσχεση για μια νέα συνεδρία.

Οι  συνομιλίες  έγιναν με  Ψυχολόγο,  επαγγελματίες Τουρισμού,  Στελέχη  Επιχειρήσεων, Αστροφυσικό, Γιατρό, Νομικό, Γεωπόνο, Δημοσιογράφο, Μάνατζερ κλπ. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα συνήθη ερωτήματα των παιδιών ήταν σχετικά με: τις σπουδές, τις γνώσεις και τις δεξιότητες  που απαιτεί το επάγγελμα, τις χρηματικές απολαβές, την επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα, τις επαγγελματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κ.ά.

Με τη λήξη του χρόνου επικοινωνίας οι μαθητές αξιολογούσαν το «Μέντορα». Η επικοινωνία καταγραφόταν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου το υλικό να ευρίσκεται στη διάθεση των μαθητών για περισσότερη αξιοποίηση.

Τα αποτελέσματα της συμμετοχής στο Πρόγραμμα  “ TheTippingPoint”, αξιολογούνται θετικά τόσο από τους συμμετέχοντες καθηγητές αλλά κυρίως από τους μαθητές. Καταγράφηκαν ως σημαντικά στοιχεία:

  1. Η ζωντανή επικοινωνία με τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονταν για την εργασία τους και που προσπαθούσαν να την εξελίξουν με καινοτόμες εφαρμογές.
  2. Η προτροπή όλων τους για την επιμέλεια των μαθητών στο σχολείο και την επιλογή ενός στόχου για επίτευξη.
  3. Η ενημέρωση στην πράξη για την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα ,ακόμα και σε καιρό οικονομικής κρίσης
  4. Η παρότρυνση να επιλέγουν αυτό που αγαπούν, ώστε με χαρά να ασχοληθούν με  αυτό στον επαγγελματικό τους χώρο.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή εκλείπει παντελώς από τα Λύκειο ο επαγγελματικός προσανατολισμός, το Σχολείο μας θα συμμετάσχει και φέτος στο Πρόγραμμα. Επιπλέον προτάθηκε στο Σχολείο μας η συμμετοχή στο εξειδικευμένο πρόγραμμα για τον τουρισμό, «Συνδέοντας τα σχολεία της Κρήτης με τον κόσμο του Τουρισμού», που χρηματοδοτείται από το «Ίδρυμα Γ. κ Α. Μαμιδάκη» με στόχο την ανάδειξη του κλάδου του Τουρισμού, ως επιλογή ακαδημαϊκής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Θα υλοποιηθεί σε επτά σχολεία της Κρήτης και οι συμμετέχοντες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με καταξιωμένους στο χώρο τους «Μέντορες» , διαφόρων τουριστικών ειδικοτήτων ,και  να ενημερωθούν για τις προοπτικές εξέλιξης στον κλάδο πέρα από τα παραδοσιακά πρότυπα τουριστικών επαγγελμάτων.

Το ΓΕ.Λ., ως σχολείο που οφείλει να προετοιμάζει τους μαθητές για την ενήλικη ζωή τους, υποχρεούται να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του παρέχεται. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε την υπεύθυνη του προγράμματος κ.  Αγκόρα καθώς και όλους τους επαγγελματίες που συνομίλησαν μαζί μας. Θεωρούμε  βέβαιο ότι και  η φετινή εμπειρία θα είναι εξίσου αποδοτική!

Οι καθηγητές

Ανδρουλάκη Αθηνά

Κουτάντος Γεώργιος

 

πηγή